E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6379
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme
5
5

Ir skaidri jāzina, kam pieder ceļš un kas par to atbildīgs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2015
Ilze

Labdien, līdz manām mājām stiepjas pašvaldības c klases ceļš, to man apstiprināja Valsts zemes dienestā, gan pašvaldībā, bet, sākot interesēties, kam ceļš ir jāuztur kārtībā, man pašvaldībā atbild, ka man, jo ceļš esot pa daļai servitūts un ka c klases ceļam jābūt tādam, kāds tas ir šobrīd – dubļu, būvgružu, laukakmeņu maisījums, pa kuru nevar ne kājām iziet, ne izbraukt. Praktiski uz doto brīdi esmu norobežota no visas ārpasaules, jo pie manis netiek neviens – ne atkritumu vedēji, ne pasts, ne ātrā palīdzība. Sakiet, lūdzu, pie kā man griezties, jo saprotu, ja pati ķeršos ceļam klāt, mani var sodīt par ceļa bojāšanu, jo uz tā nemaz nevar bērt visu, ko iedomājies. Esmu rakstījusi VARAM, Dobeles pašvaldībai, atbildes ir noraidošas. Paldies.

A
atbild:
12. februārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma „Par autoceļiem” 3.pants: „Autoceļu iedalījums”:

„(1) Visi Latvijas autoceļi pēc to nozīmes iedalāmi:

— valsts autoceļos;

— pašvaldību ceļos;

— komersantu ceļos;

— māju ceļos.

(11) Šā likuma izpratnē ar terminu "komersantu ceļi" saprotami arī ceļi, kas pieder uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) kā tiesību subjektiem, kā arī citām privāto tiesību juridiskajām personām.

(2) Māju ceļš nesavieno citus augstāka līmeņa ceļus./../”

4.panta „Autoceļu piederība” trešā daļa: „Pašvaldību un komersantu ceļi un to zemes, tai skaitā ceļu zemes nodalījuma joslas, kā arī māju ceļi ir attiecīgo pašvaldību, komersantu vai fizisko personu īpašums.”

6.1 pants: „Ceļa servitūts”:

„(1) Ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna.

(2) Servitūtu nodibina Civillikumā noteiktajā kārtībā. Strīdus sakarā ar servitūta nodibināšanu izskata tiesa.”

No iepriekš minētā izriet, ka pašvaldības ceļš ir pašvaldības ceļš, un ir izskaidrots arī, kas ir ceļa servitūts. Ceļš nevar būt vienlaikus pašvaldības ceļš un ceļa servitūts. No Jūsu uzdotā jautājuma nav saprotams, par ko īsti ir runa.

Ja ceļš ir pašvaldības ceļš, tad nav citu iespēju, kā ar rakstiskiem iesniegumiem vērsties vietējā pašvaldībā un censties panākt, lai tā ceļu remontē. Taču, zinot ceļu slikto stāvokli visā valstī un pašvaldību ierobežotās iespējas (dažkārt arī nevēlēšanos) to uzturēšanā, nevaru dot lielas cerības uz ātru un pozitīvu iznākumu.

Ja brauktuve ir ceļa servitūts, tad jāzina, uz kāda pamata tas nodibināts un kuram īpašumam par labu: tātad - kam pieder servitūta tiesības, tas arī nosaka tālākās rīcības iespējas.

Ja tomēr ir neskaidrības par īpašuma tiesībām un atbildīgo par ceļa uzturēšanu, ieteicams ar visiem Jūsu rīcībā esošajiem dokumentiem vērsties pēc konsultācijas pie jurista, un tad kopīgi, iespējams, atradīsiet turpmāko problēmas risinājumu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas