E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2038
Lasīšanai: 3 minūtes

Jāvēršas iestādē, kas pārvalda māju

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. februārī, 2013
Andrejs Ivanovs

Labvakar. Dzīvoju daudzdzīvokļu namā, kuram nav zemesgrāmatas, dzīvoklis ir savā laikā nopirkts par pajām. Ir pirkuma līgums uz mana vārda. Vai es varu izmantot savas tiesības, kuras ir noteiktas Dzīvokļu īpašuma likumā, lai kaimiņa dzīvoklī nepieļautu veikala atvēršanu? Kādā iestādē es varu vērsties?

A
atbild:
06. martā, 2013
Privatizācijas aģentūra
Guntis Kārkliņš, sabiedrisko attiecību speciālists

Tā kā vēstulē nav norādīta konkrēta adrese, Privatizācijas aģentūra var sniegt vispārīgu atbildi. No jautājuma formulējuma netieši var secināt, ka ne dzīvojamai mājai, ne dzīvokļiem nav pabeigts privatizācijas process – tie nav reģistrēti zemesgrāmatās.

Dzīvokļa īpašuma likuma 8.panta otro daļa nosaka, ka līdz dzīvokļa īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā uz dzīvokļa īpašuma ieguvēju attiecas visas šā likuma normas, kas nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, izņemot tās likumā noteiktās tiesības, kuras dzīvokļa īpašuma ieguvējs iegūst pēc dzīvokļa īpašuma reģistrēšanas zemesgrāmatā. Dzīvokļa īpašnieka tiesības ir noteiktas Dzīvokļa īpašuma likuma 9.pantā. 

Tādējādi ar savām pretenzijām pret veikala ierīkošanu Jūs varat vērsties valsts vai pašvaldības iestādē, kuras valdījumā dzīvojamā māja pašlaik atrodas.

Vienlaikus aicinām Jūs vērsties vietējās pašvaldības privatizācijas komisijā vai Privatizācijas aģentūrā, lai noskaidrotu šī brīža faktisko situāciju un nostiprinātu savas īpašuma tiesības uz dzīvokļa īpašumu zemesgrāmatā.

Likuma „Par nekustamā īpašumu ierakstīšanu zemesgrāmatās” 43.pantā noteikts, ka līdz privatizēto kooperatīvo un citu privatizēto dzīvojamo māju pārveidošanai dzīvokļa īpašumos dzīvokli var ierakstīt zemesgrāmatā, ja atbilstoši likumam "Par dzīvokļa īpašumu" zemesgrāmatā ir ierakstīta dzīvojamā māja. 
 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas