E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14399
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bez kaimiņa piekrišanas kopīpašumā žogu būvēt nedrīkst

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2018
Ineta

Labdien, ir kopīpašums ar kaimiņiem, uz šīs zemes pa vidu ir dvīņu māja (zeme ir sadalīta vienādās daļās katram zem mājas un pie mājas), vai šajā gadījumā arī darbojas likums par 4 metriem, jo kaimiņš vēlas ar žogu palīdzību pārdalīt pa vidu un celt necaurredzamu žogu (kas radīs mums ēnu) un gar žoga malu celt siltumnīcu?

A
atbild:
29. maijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja ir kopīpašums ar kaimiņiem, uz šo situāciju nav attiecināmas Civillikuma normas par jebkādiem attālumiem, bet noteicoša ir šāda prasība: “1068. Rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība nevien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.”

To uzsver arī Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš: “Žogu kopīpašumā var būvēt tikai tad, ja par to ir vienojušies abi kaimiņi. Ja šādas vienošanās nav, žogu būvēt nedrīkst. Lai novērstu konfliktu, ir jānosaka kopīpašuma lietošanas kārtība, sastādot par to attiecīgu līgumu, ko vēlams reģistrēt zemesgrāmatā. Ja arī par to kaimiņi nevar panākt kopīgu viedokli, jautājums par kopīpašuma lietošanas kārtību jārisina tiesas ceļā.”

Par kopīpašuma lietošanas kārtības noteikšanu sīkāka informācija atrodama LV portālā skaidrojumā “Kopīpašums un tā zemūdens akmeņi (II)”.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas