E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14348
Lasīšanai: 3 minūtes
3
9
3
9

Kamēr nav ierakstīts zemesgrāmatā, nekustamais īpašums pieder pārdevējam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2018
Jana

2011. gadā pārdevu savu dzīvokli, noslēdzot pirkuma līgumu notariālā akta formā. Jaunais īpašnieks īpašumu līdz šim nav reģistrējis zemesgrāmatā. Jaunais īpašnieks nav noslēdzis ar komunālo pakalpojumu sniedzēju līgumu, kā arī nav maksājis nevienu rēķinu par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem. Komunālo pakalpojumu sniedzējs ir iesniedzis tiesā prasījumu par naudas piedziņu no manis kā no dzīvokļa īpašnieka. Līguma otra puse nav atrodama, un ir ticamas ziņas, ka īpašums kopš 2011. gada pārdots, mutiski vienojoties, vairākas reizes. Jautājums: Vai es varu atkāpties no pirkuma līguma, jo otra puse nav izpildījusi savas saistības un tādējādi radījusi man materiālus zaudējumus, un brīvprātīgi ierosināt īpašuma pārdošanu izsolē komunālā parāda dzēšanas nolūkā?

A
atbild:
09. maijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 994. panta pirmo daļu par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās. Tātad tiesiskais regulējums nosaka, ka pēc nekustamā īpašuma pārdošanas (līguma noslēgšanas) līdz tam brīdim, kamēr jaunais ieguvējs nav reģistrējis īpašumu zemesgrāmatā uz sava vārda, juridiski nekustamā īpašuma īpašnieks joprojām ir tas, kurš reģistrēts zemesgrāmatā, t.i., pārdevējs. Jautājumam par to, kādā formā noslēgts pirkuma–pārdošanas līgums, šādā situācijā nav nekādas juridiskas nozīmes.

Lai gan Zemesgrāmatu likuma 1. pants paredz, ka nekustamo īpašumu ierakstīšana zemesgrāmatā un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta, taču dažādu iemeslu dēļ (gan apzinātu, gan neapzinātu) dažkārt ierakstīšana zemesgrāmatā tiek novilcināta vai vispār jaunais ieguvējs nekustamo īpašumu neieraksta zemesgrāmatā, kā tas ir noticis šajā gadījumā. Latvijas normatīvajos aktos nav noteikts, cik ilgā laikā zemesgrāmatā ir jānostiprina savas īpašumtiesības, un par to netiek arī piemērotas nekādas sankcijas.

Ņemot vērā, ka arī šobrīd jautājuma autors juridiski ir šī nekustamā īpašuma īpašnieks, līdz ar to nekustamā īpašuma īpašnieks ar šo īpašumu formāli ir tiesīgs rīkoties pēc saviem ieskatiem, taču, lai šajā gadījumā izvairītos no turpmākiem iespējamiem riskiem, jautājuma autoram būtu nepieciešams konsultēties (meklēt risinājumu) klātienē pie advokāta.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 216 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas