E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14173
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Valstij ir savi, bet pašvaldībām – savi nekustamie īpašumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2018
Nora Grigane-Grīsle

Kā var uzzināt vēsturisko informāciju par to, kam pirms privatizācijas piederēja īpašums (daudzdzīvokļu māja) – valstij vai pašvaldībai? Vai tad īpašnieks valsts nav vienāds ar pašvaldību?

A
atbild:
13. aprīlī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

1. Nekustamos īpašumus un ar tiem saistītās tiesības saskaņā ar Zemesgrāmatu likumu nostiprina zemesgrāmatās. Zemesgrāmatas ir visiem pieejamas, un to ierakstiem ir publiska ticamība. Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā ziņas par īpašumu meklējamas pēc šādiem parametriem:

  • pēc īpašuma kadastra numura;
  • pēc zemesgrāmatas numura;
  • pēc nosaukuma;
  • pēc adreses.

Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas mājaslapā atrodama sīkāka pamācība, kā Jūs interesējošās ziņas iegūstamas. Jāņem gan vērā, ka tas ir maksas pakalpojums.

2. Valstī ir trīs nekustamā īpašuma piederības veidi: valsts īpašums, pašvaldības īpašums un privātais īpašums. Privatizācijai tika nodotas gan valstij, gan pašvaldībām piederošas dzīvojamās mājas, un šo procesu regulē likums “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”. Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, abu īpašuma veidu privatizācijas nosacījumi iedzīvotājiem bija vienādi, taču tie tika atšķirīgi administrēti. Pašvaldībām piederošo dzīvojamo māju privatizāciju organizēja un uzraudzīja pilsētu un novadu pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas komisijas, bet valsts dzīvojamo māju – VAS “Privatizācijas aģentūra”. Šāds kompetenču sadalījums pastāv joprojām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas