E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14103
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Audio ieraksta izsniegšana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2018
Madara

Labdien! Vai, veicot saskaņotu sarunas audio ierakstu ar vairākām fiziskām personām, ir pienākums audio ieraksta veicējam izsniegt audio ierakstu kādam no sarunas dalībniekiem? Ja ir pienākums izsniegt vai nav pienākuma, tad uz kāda pamata?

A
atbild:
22. martā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

No jautājuma izriet, ka vairākas fiziskas personas – privātpersonas – ir vienojušās veikt sarunu (kopējās apspriedes, tikšanās) audio ierakstu un viena no šīm tikšanās dalībniecēm veiks šo audio ierakstu.

No šādas situācijas izriet, ka personas savstarpēji ir vienojušās par tikšanās (sarunas) audio ieraksta veikšanu, taču nav savstarpēji vienojušās par to, vai katra šādas tikšanās dalībniece saņems veikto audio ierakstu un vai šāds audio ieraksts ir jāizsniedz katrai tikšanās (sarunas) dalībniecei.

Norādītā situācija liek izdarīt secinājumu, ka fiziskās personas darbojas privāto tiesību jomā un kā privāto tiesību subjekti.

Darbība privāto tiesību jomā balstās uz vienlīdzību (līdztiesību) un abpusēju vienošanos (savstarpēju vienošanos).

Tātad, ja tikšanās (sarunas) dalībnieki ir vienojušies par sarunas audio ieraksta veikšanu, tad šiem dalībniekiem arī ir savstarpēji jāvienojas par audio ieraksta izsniegšanu visām iesaistītajām personām. Vienlaikus, pat ja atsevišķi nav vienošanās par audio ieraksta izsniegšanu katrai personai, jau pati situācija – vienošanās par audio ieraksta veikšanu – prasa arī tālāko rīcību – audio ierakstu izsniegšanu, jo loģiski un pats par sevi saprotams, ka tikšanās dalībnieki piekrita audio ieraksta veikšanai, prezumējot audio ieraksta saņemšanu.

Šāds tiesiskais risinājums izriet no vispārējiem tiesību principiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas