E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17019
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kopīpašnieku vienošanās par īpašuma sadali

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2019
Saule

Labdien! Kopīpašums sastāv no pilsētas mājas, lauku mājas ar lauksaimniecisko zemi (5 h). Esam 3 kopīpašnieki, tēvs LV nepilsonis, meita LV nepilsone, un viena meita LV pilsone. Kā notiek kopīpašuma reālā sadale, jo nepilsoņiem nevar piederēt lauksaimnieciskā zeme? Tēvam 1/4 daļa no kopīpašumā, LV pilsonei 2/4 un meitai nepilsonei 1/4. Īpašums iegūts mantošanas ceļā.

A
atbild:
28. maijā, 2019
Latvijas notārs
Arnis Krēgers, zvērināts notārs

Ierobežojumi attiecībā uz lauksaimniecības zemes iegūšanu īpašumā pilsētās un lauku apvidos neattiecas uz zemes iegūšanu īpašumā mantošanas ceļā.  Cik saprotams no rakstītā, īpašuma tiesības visiem arī jau ir nostiprinātas. Īpašuma reālā sadale var tikt veikta, kopīpašniekiem vienojoties par tās veidu, kas atbilst kopīpašnieku interesēm, bet, ja vienošanās netiek panākta, strīds risināms tiesā prasības kārtībā.

Civillikums nosaka, ka nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu. Ja dalīšanas gadījumā kopīpašnieki nevar vienoties par tās veidu, tad tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem, vai nu piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai, vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā, vai noteic lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā, vai arī izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kam no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu un kurš no viņiem apmierināms ar naudu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas