E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13962
Lasīšanai: 2 minūtes
21
21

Darba devēja uzteikums darbinieka slimības laikā un slimības pabalsts pēc tam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2018
Felicita

Labdien! Ja ir slimības lapa A, vai darba devējs var izbeigt darba attiecības dienu, pirms tiek noslēgta slimības lapa A? Un vai slimības lapu B man VSAA maksās, ja darba devējs ir pārtraucis darba attiecības?

A
atbild:
16. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likums paredz, ja darbinieks uzteicis darbu, tad tikai pēc darbinieka pieprasījuma slimības laikā uzteikuma termiņš apstājas un šis laiks netiek ieskaitīts pārejošas darbnespējas laikā (Darba likuma 100. pants).

Kas attiecas uz darba devēja uzteikumu, tad Darba likuma 109. panta trešā daļa nosaka, ka darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu darbinieka pārejošas darbnespējas laikā.

Taču var būt arī cita situācija. Darba likuma 113. panta pirmā daļa nosaka, ka darba tiesiskās attiecības pēc līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas ar dienu, kad izbeidzas darba līguma termiņš. Darba līguma izbeigšana sakarā ar tā termiņa notecējumu ir pieļaujama arī gadījumos, ja, termiņam notekot, darbiniekam ir pārejoša darbnespēja. Šādos gadījumos nav piemērojams Darba likuma 109. pants, jo darba attiecības netiek izbeigtas ar darba devēja uzteikumu, bet gan sakarā ar darba līguma termiņa izbeigšanos, šī panta piemērošana skaidrota Valsts darba inspekcijas informācijā.

Par slimības pabalstu. Ja slimošanas laikā tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības, bet darbnespējas periods vēl turpinās, tad slimības pabalstu (par darbnespējas lapas B periodu) izmaksā arī pēc darba attiecību pārtraukšanas, bet ne ilgāk kā 30 kalendāra dienas, kas seko darba attiecību pārtraukšanas datumam.

Tiesības uz slimības pabalstu ir personām, par kurām Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas slimības apdrošināšanai ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pirmā darbnespējas diena) vai ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas