E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1388
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Saskarsmes tiesību īstenošanu var ierobežot tiesa

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2012
Ilze Bušmane

Labdien! Es gribētu zināt, kādas tēvam ir tiesības tikties ar bērniem, ja pēc laulības šķiršanas aizbildniecība ir nodota mātei un tēvs jau gadu nav rūpējies par bērniem, nav maksājis alimentus. Esmu bērnu tante un dzīvoju ar viņiem jau gadu, jo māte ir ārzemēs. Māte bērnus finansiāli ir nodrošinājusi viena. Gribēju zināt, vai man ir kādas tiesības ierobežot tēva saskarsmi ar bērniem, balstoties uz vecāka pienākuma nepildīšanu? Paldies!

A
atbild:
07. septembrī, 2012
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Civillikuma 181. panta pirmo un otro daļu bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns šķirts no viena vai no abiem vecākiem.

Saskarsmes tiesību īstenošana nav savstarpēji saistīta ar vecāku pienākumu samērā ar savu mantas stāvokli uzturēt bērnu, tādēļ nav tiesiska pamata ierobežot tēva saskarsmi ar bērniem, ja viņš nemaksā uzturlīdzekļus. Uzturlīdzekļu nemaksāšanas gadījumā māte ir tiesīga tos piedzīt tiesas ceļā.

Savukārt saskarsmes tiesību īstenošanu var ierobežot tiesa, nevis otrs vecāks vai cita persona, likumā noteiktajos gadījumos. To nosaka Civillikuma 182.panta trešā daļa: „Saskarsmes tiesību attiecībā uz bērnu var ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, var noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai trešās personas klātbūtnē vai noteiktā vietā, ciktāl tas atbilst bērna interesēm. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas