E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13759
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja likvidēta mantota zemnieku saimniecība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2018
Anne

Mantoju no sava mirušā tēva zemnieku saimniecību, tās sastāvā ir nekustamais īpašums, dzīvojamā māja. Uzņēmumu reģistrā zemnieku saimniecību likvidēju, tagad dzīvojamā māja jāieraksta zemesgrāmatā uz mana vārda. Kādi dokumenti ir jāiesniedz, lai to izdarītu? Paldies!

A
atbild:
26. martā, 2018
Latvijas notārs
Ingūna Bobrovska, zvērināta notāre

Lai zemesgrāmatā nostiprinātu īpašuma tiesības uz mantoto māju, Jums būs nepieciešams nostiprinājuma lūgums, kuru taisīs zvērināts notārs, un likvidatora sagatavots dokuments.

Zemnieku saimniecības likvidāciju veic uz likuma “Par individuālo( ģimenes) zemnieka vai zvejnieka saimniecību” pamata iecelts likvidators, kura pienākums ir apmierināt visas likumīgās kreditoru prasības, tostarp arī zemnieku saimniecības mantas nodošanu īpašniekam, Jūsu gadījumā Jums kā mantiniekam.

Pēc kreditoru prasījumu apmierināšanas, likvidācijas izdevumu segšanas likvidators sastāda likvidācijas slēguma finanšu pārskatu un sabiedrības atlikušās mantas sadales plānu, kurā nosaka likvidācijas kvotu. Tas nozīmē, ka likvidatoram līdz zemnieku saimniecības likvidēšanai bija jānodod Jums īpašuma tiesības uz mantu, kas zemnieku saimniecībai bija īpašumā. Šie dokumenti arī būs jāiesniedz, nostiprinot īpašuma tiesības.

Ja šobrīd zemnieku saimniecība jau ir likvidēta un likvidators nav pieejams, tad Jums jāvēršas tiesā ar prasību par juridiskā fakta konstatēšanu, kurā jālūdz tiesa apstiprināt faktu par to, ka likvidators Jums kā zemnieku saimniecības īpašniecei ir nodevis mantu – nekustamo īpašumu.

Lūdzu ņemt vērā, ka atbilde ir vispārīga, jo sagatavota, neiepazīstoties ar visiem lietas apstākļiem un materiāliem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas