E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13507
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
115
2
115

Pašnodarbinātā iemaksas 2018. gadā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2018
Ieva

Sveiki! Ja pašnodarbinātais paralēli ir darba ņēmējs un alga viņam pie viena vai vairākiem darba devējiem kopā sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru, vai ir jāmaksā sociālais nodoklis? Kur EDS sistēmā var redzēt, kāds ir aprēķinātais nodoklis? Paldies!

A
atbild:
18. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātā likme 2018. gadā ir 32,15%, un tā noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 786 par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem.

Pašnodarbinātajam sociālo iemaksu veikšanas saistība ar darba algas ienākumiem ir noteikta autoratlīdzības saņēmējiem, nevis vispār saimnieciskās darbības veicējiem. 

Vispārējā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) veikšanas kārtība pašnodarbinātajiem ir atšķirīga no autoratlīdzības saņēmējiem, un kopš šā gada ir atsevišķas izmaiņas.

Tāpat kā līdz šim, pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī sasniedz un pārsniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru, jāveic iemaksas no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru (šogad – 430 eiro).

No 2018. gada pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru (430 eiro),  no šiem ienākumiem ir jāveic VSAOI 5% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Ja pašnodarbinātā ienākums visa kalendāra gada laikā nesasniedz 50 eiro, tad VSAOI 5% apmērā var neveikt.

Jaunā iemaksu kārtība arī paredz, ka no starpības starp faktiskajiem ienākumiem un brīvi izraudzīto objektu, no kura ir veiktas iemaksas, ir jāveic VSAOI 5% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Piemēram. Pašnodarbinātā ienākumi mēnesī ir 500 eiro. Iemaksas jāveic vismaz no 430 eiro (430 x 32,15% = 138,25 eiro). Tā kā faktiskie ienākumi pašnodarbinātajam ir 500 eiro mēnesī, tad papildus ir jāveic obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no starpības 500 – 430, t.i., no 70 eiro (70 x 5% = 3,50 eiro).

Pašnodarbinātais pats aprēķina VSAOI, reizinot obligāto iemaksu objektu ar iemaksu likmi.

Līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam, t.i., līdz 15.aprīlim, 15.jūlijam, 15.oktobrim un nākamā gada 15.janvārim, jāveic obligātās iemaksas un jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ziņojums “Ziņojums par pašnodarbinātā vai iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka, vai ārvalstu darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām pārskata ceturksnī” (Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumu Nr. 827 4. pielikums).

Pēc VID pieprasījuma ziņas ir jāprecizē.

Informācija par nodokļu maksāšanu jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
115
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas