E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18002
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Noteikumi interešu izglītības centram un bērnu uzraudzības pakalpojumam atšķiras

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2019
RAISA

Esmu saimnieciskās darbības veicēja. Ir pedagoga privātprakses uzsākšanas sertifikāts un licence interešu izglītības īstenošanai konkrētā pirmsskolas izglītības iestādē. Ir arī apliecinājums par prasmi sniegt pirmo palīdzību. Tāpat esmu darba aizsardzības  un ugunsdrošības speciāliste. Vēlos īstenot interešu izglītības programmu pirmsskolas vecuma bērniem un vadīt nodarbības nevis valsts pirmsskolas iestādes īrētajās telpās uz konkrētu dienu un laiku, bet gan pašas īrētā telpā vai dzīvoklī. Kādas darbības ir jāveic, un kādai ir jābūt šai telpai? Dibināšu interešu izglītības centru pirmsskolas bērniem ar īslaicīgu uzturēšanos (līdz 4 stundām).

A
atbild:
24. oktobrī, 2019
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

No jautājuma nav precīzi izprotams, ar kāda veida saimniecisko darbību vēlaties nodarboties – interešu izglītības programmas īstenošanu vai bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu. Ja vēlaties sniegt gan īslaicīgu bērnu uzraudzības pakalpojumu, gan īstenot interešu izglītību, tad gan telpām, gan pašai personai jāatbilst abu jomu normatīvajā regulējumā noteiktajām prasībām, arī higiēnas prasībām.

Ja personai ir privātprakses sertifikāts un licence interešu izglītības programmas īstenošanai, tad jāpievērš uzmanība divām lietām. Pirmkārt, interešu izglītības programmās, kuras pedagogs iesniedz Izglītības kvalitātes valsts dienestā privātprakses sertifikāta ieguvei un pašvaldībā – licences saņemšanai –, tiek uzrādīts programmas īstenošanas ilgums nedēļā un dienā. Parasti tās ir 30 minūtes vai divas reizes 30 minūtes dienā. Ja bērns vai bērni uzturēsies attiecīgajās “dzīvokļa tipa telpās” 4 stundas dienā, tad visdrīzāk paralēli tiks sniegts arī bērnu uzraudzības pakalpojums. Līdz ar to personai jābūt reģistrētai Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā (to var izdarīt Izglītības kvalitātes valsts dienestā, sīkāka informācija tīmekļvietnē). Otrkārt, pašvaldības izsniedz licenci interešu izglītības programmas īstenošanai konkrētā adresē un telpām jāatbilst sanitārajām prasībām licencējamam darbības veidam.

Piemēram, Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 73 “Par interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanu5.3. un 5.4. punktā noteikts, ka licences saņemšanai jāiesniedz kopija (uzrādot oriģinālu) dokumentam, kas apliecina nodrošinājumu ar vietu un telpām licencējamās programmas īstenošanai, un Veselības inspekcijas atzinuma (veidlapa 208/u) kopija par vietas un telpu atbilstību noteiktām sanitārajām prasībām licencējamajam darbības veidam (uzrādot oriģinālu).

Ja rakstāt, ka Jums ir licence interešu izglītības īstenošanai “konkrētā pirmsskolas izglītības iestādē”, tad nav skaidrs, vai tā ir licence programmas īstenošanai attiecīgajās “dzīvokļa tipa telpās”, kas pieminētas jautājuma beigās. Ja licence izsniegta uz citu adresi, tas nozīmēs, ka būs jāsaņem jauna licence vai jāizdara grozījumi pašreizējā: atkarībā no tā, kāda kārtība noteikta attiecīgās pašvaldības (kurā persona īstenos programmu) saistošajos noteikumos.

Līdz ar to, ja nepieciešams saņemt jaunu licenci interešu izglītības programmas īstenošanai konkrētajā adresē, būs jāsaņem attiecīgais Veselības inspekcijas atzinums par telpu atbilstību.

Savukārt, ja konkrētajā adresē persona sniegs arī bērnu uzraudzības pakalpojumu, ir jānodrošina telpu atbilstība Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” īslaicīgam bērnu uzraudzības pakalpojumam paredzētajām prasībām un jāreģistrējas Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā (ja tas vēl nav izdarīts), iesniedzot Izglītības kvalitātes valsts dienestā iesniegumu un apliecinājumu par prasmi sniegt pirmo palīdzību.

Lai saņemtu konkrētāku atbildi, lūdzam vērsties atbildīgajās institūcijās – savā pašvaldībā (interešu izglītības programmu licencēšana), Veselības inspekcijā (higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un interešu izglītības programmu īstenotājiem) un Izglītības kvalitātes valsts dienestā (bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšana), sniedzot precīzāku informāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas