E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13450
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Darba pienākumus nosaka darba līgumā, amata aprakstā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2017
Gita

Labdien! Ļoti atvainojos par uzbāzību, bet vai darba devējs drīkst piespiest darbiniekus uzkopt telpas (garderobi, tualeti, ēdamistabu), ja tas nav iekļauts darba līgumā? Saprotu, ka jāuzkopj darba vieta, kad beidz darbu, bet pārējās telpās nu gan, es domāju, tas nav jādara. Cik es saprotu, viņas jau ir visādi mēģinājušas izvairīties, bet vienalga tas ir jadara. Paldies!

A
atbild:
27. decembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vienošanās starp darba devēju un ņēmēju par konkrētu darba pienākumu izpildi tiek noteikta darba līgumā un/vai amata aprakstā.  

Citu darba līgumā vai amata aprakstā neparedzētu dabu uzdošana tādējādi ir atzīstama par darba līguma grozīšanu, kam ir nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana.

Ja darba pienākumi iepriekš minētajos dokumentos ir noteikti ļoti vispārīgi, darba devējam ir lielāka rīcības brīvība atbilstoši Darba likuma 56. panta pirmajā daļā noteiktajām tiesībām. Proti, darba devējs var ar rīkojumu uzdot darbiniekam pildīt papildu darbu.

Tāpēc, vērtējot konkrēto situāciju, ir jāiepazīstas ar šo dokumentu saturu, lai saprastu turpmāko rīcību un darbinieka iespējas.

Jāatgādina, ka Darba likuma 65. pants paredz darbiniekam tiesības saņemt  par papildu darbu piemaksu. Piemaksas apmēru nosaka darba koplīgumā vai darba līgumā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas