E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13329
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par pārvaldnieka auto apdrošināšanu iedzīvotājiem nav jāmaksā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2017
Sigita

Labdien! Mūsu māju apsaimnieko DzĪKS, esam saņēmuši pārvaldnieka vēstuli/aptaujas anketu par apsaimniekošanas maksas paaugstināšanu, kā arī 2018. gada budžeta plānu. Kā viena no pozīcijām ir iekļauta pārvaldnieka civiltiesiskā transportlīdzekļa apdrošināšana. Sakiet, lūdzu, vai mājas iedzīvotājiem ir jāsedz šie pārvaldnieka izdevumi? Iepriekšējos gados arī izdevumi par lietus ūdeņu kanalizācijas apsaimniekošanu netika iekļauti, savukārt nākamajam gadam tie tiek plānoti. Nav skaidrs, vai šīs izmaksas tiešām ir atdalāmas no ūdens un kanalizācijas pārvaldīšanas. Tās ir divas dažādas lietas, par kurām var prasīt atsevišķu samaksu? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
12. decembrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš jautājumu komentē šādi:

„1. Pārvaldnieka transportlīdzekļa obligātā civiltiesiskā apdrošināšana ir viņa privātais tēriņš un nekādi nav iekļaujama mājas apsaimniekošanas izdevumos. Pārvaldnieks saņem darba algu, un no tās sava privātā auto apdrošināšana ir jāapmaksā. Visticamāk, pārvaldnieks šo pozīciju ir iekļāvis aptaujas anketā, lai dzīvokļu īpašnieki to cita starpā apstiprinātu. Ja dzīvokļu īpašnieki piedāvāto budžeta plānu akceptē, tad neko nevar darīt – apdrošināšanas izdevumi ir jāapmaksā.

2. Līdz 2016. gada 1. aprīlim lietus ūdeņu kanalizācijas izdevumi bija jāsedz tikai uz noslēgtās vienošanās pamata, tātad nebija obligāti. No 2016. gada mainījās normatīvais regulējums, stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 174 Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu”, un kopš tā laika šie maksājumi jāveic uz Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma (4. pants) pamata.

Šiem maksājumiem manā ieskatā jābūt saistītiem ar kopējo ūdens patēriņu (tātad arī ar notekūdeņu, tostarp lietus ūdens, novadīšanu kanalizācijā). Taču daži pārvaldnieki rēķinos atsevišķi izdala lietus ūdens novadīšanu. Var darīt arī tā. Bet, manuprāt, rēķinus nevajag noslogot ar liekām pozīcijām.”

Maksa par nokrišņu ūdens novadīšanu ir paredzēta ne tikai Rīgā, bet arī citās pilsētās un apdzīvotās vietās, kur nav nodalītas lietus ūdeņu novadīšanas sistēmas un kanalizācijas notekūdeņu sistēmas.

Piemēram, SIA „Rīgas ūdens” par lietus ūdeņu novadīšanu kanalizācijā sniedz šādu skaidrojumu: „Ministru kabineta 2016. gada 22. marta noteikumu Nr. 174 “Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu” 49. punkts paredz, ka, pakalpojuma lietotājam novadot centralizētajā kanalizācijas sistēmā lietus ūdeņus no sava nekustamā īpašuma teritorijas, to daudzums tiek iekļauts novadītajā kopējā notekūdeņu daudzumā un notekūdeņu apjomu (kubikmetri gadā) nosaka atbilstoši būvnormatīvam par kanalizācijas būvēm.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas