E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13317
Lasīšanai: 4 minūtes
4
2
4
2

Uz pārmaksātiem nodokļiem var vērst piedziņu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2017
Kārlis

Labdien! Man ir tiesu izpildītāja izpildraksts, nosūtīts Valsts ieņēmumu dienestam, bet kā vienīgais ienākumu avots patlaban ir valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts. Trīs mēnešus biju nodarbināts darbā zem minimālās algas. Turklāt papildus saņēmu sociālā nodrošinājuma pabalstu. Jautājums: vai tiesu izpildītājs ir tiesīgs sniegt rīkojumu VID par nodokļu pārmaksas atvilkšanu (apķīlāšanu) tiesu izpildītāja kontā, ja vienīgie ienākumi šobrīd ir sociālā nodrošinājuma pabalsts? Piebildīšu, ka tiesu izpildītājam neesmu paziņojis par pabalsta esamību. Vai šai gadījumā man jāraksta iesniegums par pašreizējo materiālo stāvokli vai mēneša laikā paredzētajā kārtībā jāraksta sūdzība VID (lēmuma noteiktajā kārtībā)? Vai lēmums pārsūdzams VID, vai arī VID lēmums izpildāms (nauda ieskaitāma TI kontā) un šo summu es varu atgūt, rakstot iesniegumu, norādot konkrētā rīkojuma numuru? Pateicos jau iepriekš!

A
atbild:
11. decembrī, 2017

Uz pārmaksātajiem nodokļiem tiesu izpildītājs var vērst piedziņu kā uz naudas līdzekļiem, kas pienākas parādniekam no trešajām personām. To nosaka Civilprocesa likuma 599. panta normas. Ja kreditors ir norādījis, ka piedziņa jāvērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, tad tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā. Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piedziņu nedrīkst vērst, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 596. panta 4. punktu.

Ja uzskatāt, ka tiesu izpildītājs attiecībā pret Jums ir rīkojies nekorekti, Jums ir tiesības iesniegt sūdzību par tiesu izpildītāja darbībām. Civilprocesa likuma 632. panta pirmā daļa nosaka, ka tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt šādas darbības, izņemot šā likuma 617. pantā noteikto gadījumu, piedzinējs vai parādnieks, iesniedzot motivētu sūdzību, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Civilprocesa likuma 552. pantā savukārt ir noteikti parādnieka pienākumi: parādnieks pēc uzaicinājuma ierodas pie tiesu izpildītāja un sniedz paskaidrojumus par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu.

Parādnieks paziņo tiesu izpildītājam par darbavietas vai deklarētās dzīvesvietas, deklarācijā norādītās papildu adreses vai dzīvesvietas maiņu nolēmuma izpildes laikā, kā arī par papildu ienākumu avotiem.

Ja parādnieks pēc uzaicinājuma neierodas pie tiesu izpildītāja, atsakās dot paskaidrojumus vai nesniedz likumā noteiktās ziņas, tiesu izpildītājs var griezties tiesā, lai tā izlemtu jautājumu par šīs personas atbildību. Tiesa var pieņemt lēmumu par parādnieka atvešanu piespiedu kārtā, kā arī uzlikt viņam naudas sodu: fiziskajai personai līdz 80 eiro, bet amatpersonai — līdz 360 eiro. Par tiesas lēmumu var iesniegt blakus sūdzību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas