E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12659
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Kad iestājās noilgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2017
Juulija

Labdien! Esam saņēmuši atgādinājumu par parāda prasījumu no SIA “Sergel”. Parāds esot no 2007. gada par telekomunikāciju pakalpojumiem. Par šo parādu dzirdu pirmo reizi, jo 2007. gadā telekomunikāciju līgums tika lauzts, dzīvoklis tika pārdots un jaunā dzīvesvieta ārvalstīs tika deklarēta LR iestādē. Aizbraucām projām, domājot, ka viss ir apmaksāts, taču izrādās, ka rēķini par mums nezināmo parādu tika sūtīti uz veco adresi (tas ir, dzīvokli, kurš tika pārdots). Tagad, 10 gadus vēlāk, saņēmām vēstuli uz jauno adresi ārzemēs no “Sergel” par 2007. gada parāda piedziņu. Rodas jautājums, vai šajā situācijā ir pielietojams KL 406. pants? Kā lai pierāda, ka ir iestājies prasījuma noilgums? “Sergel” uzskata, ka 406. pants nav pielietojams, jo 1) esot sūtītas vēstules uz veco adresi, kas noteikta telekomunikāciju līgumā, un 2) likumā nekas nav teikts par to, ka ir jāmeklē deklarētā dzīvesvietas adrese.

A
atbild:
06. oktobrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Raivo Sjademe, zvērināts advokāts

Minētajā gadījumā piemērojamas Komerclikuma normas, jo atbilstoši 389. pantam, ja darījums ir komercdarījums tikai vienam no darījuma dalībniekiem, šā likuma noteikumi par komercdarījumiem ir vienlīdz piemērojami arī pārējiem darījuma dalībniekiem, ciktāl normatīvajos aktos patērētāju tiesību aizsardzības jomā vai citos likumos nav noteikts citādi.

Komerclikuma 406. pants paredz, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Savukārt Civillikuma 1905. pants nosaka, ka atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu. Vienlaikus likuma 1812. pants nosaka, ka saistības izpildījums ir spēkā tikai tad, ja to izdarījusi un saņēmusi īstā persona īstā vietā, īstā laikā un pienācīgā kārtā.

Tātad ir jāizvērtē, vai atgādinājums ir paziņots saskaņā ar līgumu. Ja atgādinājums ir paziņots saskaņā ar līgumu, tad noilgums ir pārtraukts, savukārt, ja nav paziņots, tad noilgums ir iestājies.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas