E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12457
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Tieslietas
11
11

Dažādi jautājumi par laulības šķiršanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2017
Zane

Labdien! Gribēju palūgt, vai ir iespējama neliela konsultācija sakarā ar laulības šķiršanu.

1. Vai var pieprasīt uzturlīdzekļus bērnam no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, ja juridiski laulība nav šķirta, bet nedzīvo kopā?

2. Vai ir iespējams šķirties pie notāra, ja uzturlīdzekļus maksā valsts?

3. Ja tādā gadījumā šķiršanās iespējama tikai tiesā, tad kāda ir kārtība?

4. Vai atbildētājam vēstules no tiesas tiek sūtītas uz deklarēto adresi, ja prasītājs nezina atbildētāja faktisko adresi?

5. Cik ātri tiesa izšķir laulību?

6. Ja atbildētājs neierodas uz tiesas sēdi, laulība tiek šķirta vai tiek nozīmēti kaut kādi papildu pasākumi? ​

7. Vai prasītājam ir jāsamaksā tiesas izdevumi, iesniedzot pieteikumu, un pēc tam var prasīt no atbildētāja tos piedzīt savā labā, vai arī pastāv iespēja, ka uzreiz pieteikumā tiek prasīts tiesas izdevumus piedzīt no atbildētāja tiesas labā un prasītājs var nemaksāt tos, iesniedzot pieteikumu?

A
atbild:
08. augustā, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

1. Uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda var saņemt administratīvā procesa ietvaros (tas ir – bez tiesas nolēmuma, vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fondā ar iesniegumu), ja starp vecākiem nepastāv strīds par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu. Ja starp vecākiem pastāvēs strīds par bērna aprūpi vai uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību, personai būs jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu un secīgi pie zvērināta tiesu izpildītāja.

2. Gadījumos, kad laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns, zvērināts notārs šķir laulību tikai tādā gadījumā, ja laulātie ir vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

3. Laulātajam, kurš vēlas šķirties, jāiesniedz tiesā prasības pieteikums par laulības šķiršanu. Prasība ceļama rajona (pilsētas) tiesā pēc atbildētāja (otra laulātā) deklarētās dzīvesvietas. Piemēram, ja atbildētājs ir deklarēts Ogrē, tad prasība iesniedzama Ogres rajona tiesā.

Civilprocesa likuma 234. pants paredz, ka prasību par laulības šķiršanu var celt tiesā arī pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, pēc prasītāja dzīvesvietas, ja:

  • pie prasītāja ir nepilngadīgi bērni;
  • laulība šķirama ar personu, kas izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā;
  • laulība šķirama ar personu, kurai nav deklarētās dzīvesvietas un kuras dzīvesvieta nav zināma vai kura dzīvo ārzemēs.

Prasības pieteikums sagatavojams brīvā formā un nosūtāms tiesai un atbildētājam (otram laulātajam).

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 235.1 pantu prasības pieteikumā norādāms:

  1. tās tiesas nosaukums, kurai iesniegts pieteikums;
  2. prasītāja vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tādas nav, – dzīvesvieta; prasītājs papildus var norādīt arī citu adresi saziņai ar tiesu;
  3. atbildētāja, trešās personas vārds, uzvārds, personas kods (ja tas ir zināms), deklarētā dzīvesvieta un deklarācijā norādītā papildu adrese, bet, ja tādas nav, — dzīvesvieta;
  4. prasītāja pārstāvja (ja prasību ceļ pārstāvis) vārds, uzvārds, personas kods un adrese saziņai ar tiesu;
  5. kredītiestādes nosaukums un konta numurs, kurā veicama piedzenamās summas samaksa vai atlīdzināmi tiesāšanās izdevumi;
  6. prasības priekšmets;
  7. prasības summa, ja prasība ir novērtējama naudas izteiksmē, kā arī piedzenamās vai apstrīdamās summas aprēķins;
  8. apstākļi, ar kuriem prasītājs pamato savu prasījumu, un pierādījumi, kas tos apstiprina;
  9. ziņas par mediācijas izmantošanu strīda risināšanai pirms vēršanās tiesā;
  10. likums, uz kura prasība pamatota;
  11. prasītāja prasījumi;
  12. prasības pieteikumam pievienoto dokumentu saraksts;
  13. prasības pieteikuma sastādīšanas laiks un citas ziņas, ja tās nepieciešamas lietas izskatīšanai. Prasītājs var norādīt savu tālruņa numuru, ja viņš piekrīt saziņai ar tiesu izmantot tālruni.
  14. no kura laika puses dzīvo šķirti;
  15. vai otrs laulātais piekrīt laulības šķiršanai;
  16. vai puses ir vienojušās par bērna aizgādību, otra vecāka saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļiem un laulības laikā iegūtās mantas sadali vai piesaka attiecīgus prasījumus.

4. Atbilstoši Civilprocesa likuma 56. panta piektajai daļai tiesas dokumentus fiziskajai personai piegādā pēc tās deklarētās dzīvesvietas adreses, bet gadījumos, kad deklarācijā norādīta papildu adrese, — pēc papildu adreses, ja vien fiziskā persona tiesai nav norādījusi savu adresi, pēc kuras veicama saziņa ar tiesu. Fiziskajai personai ir pienākums būt sasniedzamai tās deklarētajā dzīvesvietas adresē, deklarācijā norādītajā papildu adresē vai šīs personas norādītajā adresē saziņai ar tiesu.

5. Laulības šķiršanas procesu ir grūti prognozēt. Tas atkarīgs no prasījuma apjoma (tiesā izšķiramo jautājumu daudzuma), laulāto spējas vienoties, tiesas noslogojuma un citiem faktoriem.

6. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 236. pantu laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm. Ja atbildētājs bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc tiesas uzaicinājuma, ja tas nosūtīts ierakstītā pasta sūtījumā, viņu var atvest uz tiesu piespiedu kārtā. Ja viena no pusēm dzīvo tālu vai cita iemesla dēļ nevar ierasties pēc tiesas uzaicinājuma, tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai šīs puses rakstveida paskaidrojumu vai tās pārstāvja piedalīšanos. Ja atbildētāja dzīvesvieta nav zināma vai tā neatrodas Latvijā, lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu.

7. Par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā maksājama valsts nodeva 142,29 euro apmērā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta piekto daļu prasībās par laulības šķiršanu pēc prasītāja lūguma tiesnesis atliek valsts nodevas samaksu vai sadala to termiņos, ja prasītāja aprūpē ir nepilngadīgs bērns.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas