E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11157
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Par kabeļiem var lemt paši dzīvokļu īpašnieki

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2017
Zane

Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja. Kopīpašums. Kādi noteikumi regulē attiecības ar vadu (interneta/tel/tel) kompānijām, kuras neierobežoti velk savus kabeļus? Vai tās ar kādu noslēdz līgumu par savu darbību (varbūt ar apsaimniekotāju?) Paldies!

A
atbild:
20. janvārī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Elektronisko sakaru ierīkošanu regulē Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 501 “Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas, būvniecības un uzraudzības kārtība”un Nr. 328 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 262-15 "Elektronisko sakaru tīkli"”.

Kabeļu līniju ierīkošanai ir noteiktas precīzas prasības, tā ka kabeļus “neierobežoti vilkt ”pilnīgi noteikti nav likumīgi. Jo vairāk tādēļ, ka MK noteikumu Nr. 501 “Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas, būvniecības un uzraudzības kārtība” 53. punktā ir noteikts: “Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamā nama iekšējā elektronisko sakaru tīkla būvniecība uzskatāma par saskaņotu, ja par to ir pieņemts lēmums saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu.”

Šā normatīvā akta 16. pantā norādīts, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par lietošanas tiesību aprobežojumu noteikšanu, ievērojot normatīvo aktu prasības, tai skaitā attiecībā uz ūdensapgādes, kanalizācijas, publisko elektronisko sakaru tīklu, siltumenerģijas, elektroenerģijas un gāzes apgādes iekārtu un ietaišu ierīkošanu, būvniecību vai pārvietošanu (otrās daļas 5. punkts).

Lai pieņemtu lēmumu par lietošanas tiesību aprobežojumu noteikšanu, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem (17. panta devītā daļa).

Tātad pēc likuma un taisnības mājas dzīvokļu īpašniekiem pirms kāda jauna kabeļa ievilkšanas būtu kopsapulcē (vai aptaujas veidā) jādod piekrišana šādam projektam. Taču, iespējams, dzīvokļu īpašniekiem tas var šķist apgrūtinoši un tādēļ viņi tiesības slēgt līgumus ar operatoriem deleģējuši nama pārvaldniekam (šajā gadījumā DzĪKS).

Ja vairums dzīvokļu īpašnieku neierobežoto kabeļu vilkšanu uzskata par nepareizu saistībā ar kopīpašuma lietošanu, viņi sapulcē var noteikt kārtību, kā šis process regulējams, tostarp nosakot šo pakalpojumu sniedzējiem abpusēji pieņemamu nomas maksu par infrastruktūras izmantošanu peļņas gūšanai. Ja ēkas kopīpašuma daļas sienas vai pārsegumi kabeļu ievilkšanas gaitā ir bojāti vai ir kādi citi defekti, varat vērsties ar sūdzību VAS “Elektroniskie sakari”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas