E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11150
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kam ar zemes īpašnieku jāsaskaņo elektrības pieslēgums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2017
AinārsVasiljevs

Ēkai, kas atrodas uz cita īpašnieka zemes, tika atslēgts elektrības pieslēgums kā apakšlietotājam. Zemes īpašnieks atsakās saskaņot jauna pieslēguma ierīkošanu. "Sadales tīkls" ar līguma palīdzību uzliek man par pienākumu saskaņot projektu ar zemes īpašnieku un atsakās pieņemt ar zemes īpašnieku nesaskaņotu projektu. Enerģētikas likums dod tiesības:

19.pants

(1) Jaunu energoapgādes komersantu objektu ierīkošanai energoapgādes komersantam ir tiesības izmantot jebkuru zemi par vienreizēju samaksu tās īpašniekam saskaņā ar šā likuma 24. pantu.

(11) Energoapgādes komersantam ir pienākums saskaņot ar zemes īpašnieku jaunu energoapgādes objektu ierīkošanas nosacījumus.

"Sadales tīkls" ir enerģētikas komersants, tātad likums, manā izpratnē, nosaka, ka ar zemes īpašnieku projekts jāsaskaņo "Sadales tīklam" (ST). Iepazīstinot ar šo likumu ST darbinieku, saņēmu atbildi, ka ST nepiekopj šādu praksi. Jautājums: kam projekts jāsasakņo ar zemes īpašnieku pēc likuma un kā man tālāk risināt radušos problēmu, lai tiktu pie elektroenerģijas pieslēguma?

A
atbild:
25. janvārī, 2017

"Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumu" 72. punkts paredz: "Apakšlietotājs var kļūt par lietotāju, pieprasot licencētam sistēmas operatoram elektroenerģijas pieslēgumu. Šādā gadījumā tam ir pienākums saskaņot pieslēguma izbūvi ar to īpašumu īpašniekiem, kuros paredzēts veikt pieslēguma izbūvi." Līdz ar to lasītāja aprakstītajā situācijā viņam kā sistēmas lietotājam ir pienākums saskaņot pieslēguma izbūvi ar zemes īpašnieku.

Atbilstoši Latvijas Republikas Civillikumam (927., 1036., 1039., 1043. pants) īpašums dod īpašniekam vienam pašam pilnīgas varas tiesību par lietu, ciktāl šī tiesība nav pakļauta sevišķi noteiktiem aprobežojumiem, un īpašniekam ir tiesības aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot. Tajā skaitā zemes īpašnieks var pēc sava ieskata rīkoties ar savas zemes virsu, gaisa telpu virs tās, kā arī ar zemes slāņiem zem tās, ja vien viņš ar to neskar svešas robežas.

Lai ievērotu īpašuma tiesību neaizskaramības principu, Sadales tīkla veidlapā "Pieteikums elektrotīkla pieslēgumam/slodzes izmaiņām" ir iestrādāts 7.2. punkts "Saskaņojums, ja īpašumam (zemei un ēkai) ir vairāki īpašnieki – aizpilda tie īpašnieki, kuri nav el. pieslēguma pieprasītāji". Veidlapa ir publicēta arī Sadales tīkla mājaslapā internetā un atbilstoši "Sistēmas pieslēguma noteikumu elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem" 4. punktam to sistēmas operatoram jaunas elektroietaises pieslēgšanai elektrotīklam iesniedz visi sistēmas lietotāji.

Turpmākais pieslēguma ierīkošanas process tiek realizēts atbilstoši iepriekš minētajiem Sistēmas noteikumiem. Ja saskaņā ar būvniecību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem pieslēguma ierīkošanai nepieciešama būvprojekta izstrāde, 20 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas sistēmas operators izsniedz sistēmas lietotājam precīzus un tehniski pamatotus tehniskos noteikumus, kuros nosaka tehniskās prasības pieslēguma ierīkošanai (8. punkts). Pēc tehnisko noteikumu izsniegšanas sistēmas operators un sistēmas lietotājs rakstveidā vienojas par būvprojekta izstrādes organizēšanu, pieslēguma ierīkošanas gaitu, pieslēguma ierīkošanas finansēšanas kārtību, ieskaitot finanšu garantijas, ja tādas ir nepieciešamas, pieslēguma ierīkošanai nepieciešamo iekārtu un materiālu piegādātāja izvēli, kā arī par citām sistēmas operatora un sistēmas lietotāja saistībām un tiesībām līdz pieslēguma līguma noslēgšanai (11. punkts). Slēdzot Sistēmas noteikumu 11. punktā noteikto vienošanos (skat. pielikumā), sistēmas operators un sistēmas lietotājs ievēro nosacījumu, ka būvprojektēšanas darbu izmaksas neietilpst pieslēguma maksā un būvprojektēšanas darbu faktiskās izmaksas, kas tiek attiecinātas uz attiecīgo pieslēgumu, pilnā apmērā sedz sistēmas lietotājs (12.1. punkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas