E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10143
Lasīšanai: 2 minūtes

Pēc ugunsgrēka bez būvprojekta ir tiesības veikt tikai ēkas konservāciju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2016
Antonija

Pagājušajā gadā ugunsnelaimē sadega mūsu 3 stāvu mājas jumts, izdega 3. stāvs - mūsu dzīvoklis, daļēji tika bojāts 2. stāva pārsegums. Māja atrodas pilsētas centrā, ietilpst vecpilsētas zonā, kas ir vēsturiskais piemineklis. Līdz pat šim brīdim netiekam pie jumta uzlikšanas un pārseguma stiprināšanas /veikta tikai konservācija, uzlikta plēve/. Būvvalde pieprasa pilnīgi visu projektu. Vai ir spēkā esoši likumi, ko piemēro šādos ārkārtas gadījumos, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu uguns nopostītās konstrukcijas? Tūlīt atkal būs ziema, bet pie darīšanas tā arī netiekam.

A
atbild:
12. septembrī, 2016
Ekonomikas ministrija
Būvniecības un mājokļu politikas departamenta speciālisti

Saskaņā ar Būvniecības likuma 17. panta pirmo daļu būvdarbus drīkst uzsākt pēc tam, kad būvvalde ir izdarījusi atzīmi būvatļaujā par visu tajā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildi, būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi un būvatļauja kļuvusi neapstrīdama.

Saskaņā ar Būvniecības likuma 18. panta otro daļu būvdarbi, kas uzsākti vai tiek veikti bez būvatļaujas vai pirms tam, kad būvatļaujā, apliecinājuma kartē vai paskaidrojuma rakstā izdarīta atzīme par attiecīgo nosacījumu izpildi, gadījumos, kad attiecīgie lēmumi saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir nepieciešami, kā arī būvdarbi, kas neatbilst būvprojektam un normatīvo aktu prasībām, ir kvalificējami kā patvaļīga būvniecība. Patvaļīga būvniecība ir arī būves vai tās daļas ekspluatācija neatbilstoši projektētajam lietošanas veidam vai būvdarbi, kas uzsākti bez attiecīgas projekta dokumentācijas, ja tāda nepieciešama saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Pēc ugunsgrēka bez būvprojekta jums bija tiesības veikt tikai ēkas konservāciju, lai pasargātu atklātās konstrukcijas. Savukārt uzsākt būvdarbus varēsiet tikai pēc būvatļaujas saņemšanas un projektēšanas un būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildes, par ko ir veikta atzīme būvatļaujā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas