E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3554
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja īpašnieks neļauj īrniekam deklarēt dzīvesvietu īrētajā dzīvoklī

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2014
O

Sveiki, esmu rakstījis ar savu jautājumu atbildīgajām institūcijām, bet neesmu saņēmis atbildi, varbūt Jūs man varētu palīdzēt. Mums (manai sievai un 1.5 gadus vecam bērnam) neļauj deklarēties īrētā dzīvoklī saimnieki, apgalvojot, ka tādējādi mēs varam kaut kādā veidā radīt problēmas. Gribētos uzzināt, kā notiek personu izdeklarēšana un cik tas ir sarežģīti, lai es varētu kā argumentu pārliecināt dzīvokļa saimniekus ļaut mums deklarēties dzīvesvietā?

A
atbild:
21. janvārī, 2014
Laura Platace
LV portāls

Persona dzīvesvietu attiecīgā adresē drīkst deklarēt, ja tiek izpildīts viens no Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3.pantā minētajiem nosacījumiem: 

  1. persona dzīvesvietā labprātīgi apmetusies ar tieši vai klusējot izteiktu nodomu tur dzīvot un kurā dzīvot tai ir tiesisks pamats;
  2. personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata. 

Situāciju, kad dzīvokļa īpašnieks neļauj īrniekam deklarēt dzīvesvietu īrētajā dzīvoklī, komentē PMLP pārstāve: „Izīrētāja aizliegums īrniekam deklarēties īrētajā adresē ir prettiesisks. Ja personas ir vienojušās par īres attiecībām, tad īrniekam automātiski ir tiesības deklarēt savu dzīvesvietu šajā adresē, jo tieši šajā adresē cilvēks ir sasniedzams. 

Īrniekiem jāpatur prātā, ka tiesību akti šobrīd nenosaka pienākumu saņemt īpašnieka piekrišanu, lai īrnieks deklarētos īrētajā dzīvoklī. Tātad, ja personai ir īres līgums, tai ir tiesības šo īrētās dzīvesvietas adresi deklarēt. Neskatoties pat uz to, ja šajā līgumā ir iekļauta norma, ka izīrētājs aizliedz deklarēt dzīvesvietu šajā adresē, jo šāda norma ir pretrunā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likumu, tātad prettiesiska un sekojoši - spēkā neesoša.” 

Jāņem vērā, ka dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības, tas ir vajadzīgs, lai persona nepieciešamības gadījumā būtu sasniedzama valsts un pašvaldības institūcijām. 

Deklarētās dzīvesvietas anulēšanas process nav sarežģīts. Šo kārtību nosaka Ministru kabineta 2003.gada 11.februāra noteikumi Nr.72 „Kārtība, kādā anulējamas ziņas par deklarēto dzīvesvietu”. Dzīvokļa īpašniekam pašvaldībā ir jāiesniedz iesniegums par noteiktu personu deklarētās dzīvesvietas anulēšanu konkrētā adresē. Pašvaldība izvērtē iesniegto iesniegumu un lūdz sniegt paskaidrojumu personai, par kuru ir lūgts ziņas anulēt, respektīvi, īrniekam. Īrnieks pašvaldībā var iesniegt īres līgumu kā pierādījumu, ka viņam ir tiesības deklarēt dzīvesvietu konkrētā adresē. Ja īrnieks nevar uzrādīt īres līgumu, tad gan pašvaldība var lemt par deklarētās dzīvesvietas anulēšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas