DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību un Latvijas Dizaineru savienību veidos izglītības piedāvājumu profesionāļiem ikvienā karjeras posmā 

Publicitātes foto

Lai stiprinātu sadarbību ar industriju un veicinātu nozares iesaisti jauno talantu sagatavošanā, Rīgas Tehniskās universitāte (RTU) ir parakstījusi sadarbības līgumus ar Latvijas Arhitektu savienību (LAS) un Latvijas Dizaineru savienību (LDS). Līgumi paredz RTU Arhitektūras un dizaina institūta (ADI) ciešāku un daudzpusīgāku partnerību arhitektūras un dizaineru izglītības stratēģiskajā attīstībā un ilgtspējīgas vides veidošanā.  

«Universitātes un industrijas sinerģija veicinās jauno talantu sagatavošanu un stiprinās arhitektūras un dizaina izglītību RTU. Ir svarīgi, lai  studenti jau pēc iespējas agrāk iepazīstas ar reālo darba vidi un iegūst zināšanas, ko sniedz abās jomās strādājošie arhitekti un dizaineri,» saka RTU rektors Tālis Juhna.  

Sadarbības līgumi paredz savstarpēju pieredzes apmaiņu, atbalstu un sinerģiju gan akadēmiskajā, gan profesionālajā vidē. Iesaistot nozares pārstāvjus, plānots pilnveidot arhitektūras, dizaina un tekstila izglītības saturu, nodrošināt studējošajiem iespēju saņemt mentoru atbalstu un jau studiju laikā iepazīties ar profesionālo darba vidi un mācīties no pieredzējušiem kolēģim.  

«Šis ir līgums par kultūras ilgtspēju,» uzskata LAS prezidents Artūrs Lapiņš, norādot, ka cieša industrijas sadarbība ar RTU palīdzēs sagatavot jaunos arhitektus, kuri jau pēc universitātes absolvēšanas spēs darboties nozarē, to palīdzot attīstīt. Savukārt LDS valdes priekšsēdētāja Kristiana Kazarjana akcentē, ka šī ir laba iniciatīva, kas nodrošinās nozares izaugsmi, un «LDS ir gatava iesaistīt savus 300 biedrus, ievadot darba dzīvē jauno paaudzi.» 

Izmantojot RTU potenciālu, taps plašāks mūžizglītības piedāvājums gan plašam interesentu lokam, gan arhitektūras, dizaina un tekstila profesionāļiem. Iecerēts īstenot projektus, kas sekmēs aktīvāku sabiedrības iesaistīšanos kultūras mantojuma saglabāšanā un veicinās arhitektūras un dizaina kvalitāti. Augstas raudzes speciālistu iesaiste kopīgu pētījumu veikšanā un produktīva starpnozaru komunikācija starp dažādiem publiskajiem partneriem palīdzēs uzlabot arhitektūras un kultūrvides kvalitāti un saglabāt latvisko identitāti, kā arī popularizēt Latvijas arhitektūras un dizaina sasniegumus Latvijā un starptautiskā mērogā.  

ADI direktore Māra Liepa-Zemeša stāsta, ka institūtā jau ir uzsākts darbs pie līgumos paredzētās sadarbības mūžizglītības jomā, un akcentē ADI mērķi – «kļūt par pilna cikla profesionālās izaugsmes ceļabiedru jaunajiem arhitektiem». 

RTU Arhitektūras fakultāte un Dizaina tehnoloģiju institūts tika apvienoti šā gada sākumā universitātes fakultāšu konsolidācijas laikā, lai paaugstinātu RTU konkurētspēju nacionālajā un starptautiskajā mērogā, tuvinot RTU TOP 500 universitāšu līmenim. Institūta misija ir sekmēt Latvijas arhitektūras, dizaina un tekstila tehnoloģiju nozares attīstību un nodrošināt izaugsmi šo jomu profesionāļiem jebkurā karjeras posmā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI