DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Eiropas Zinātnieku naktī varēs kļūt par amatierzinātnieku un nodegustēt “ideju, uzņēmīguma un zināšanu kokteili”

Eiropas Zinātnieku naktī, 27. septembrī, Valmierā gan lieli, gan mazi interesenti varēs piedzīvot zinātnieka ikdienu, kļūstot par amatierzinātnieku, kā arī iegūt biznesa un zinātnes sinerģiju, nobaudot “ideju, uzņēmīguma un zināšanu kokteili”.

Zinātnieku nakts aktivitātes no plkst. 17.00 līdz 20.00 notiks Vidzemes Augstskolā Cēsu ielā 4 un piedalīšanās visās aktivitātēs ir bez maksas.

  • Kļūsti par amatierzinātnieku kopā ar Valmieras bibliotēku piedalies vietvārdu talkas radošajā darbnīcā Zinātnieku naktī!

Zinātnieku naktī lielus un mazus interesantus Valmieras Integrētās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā gaidīs radošas aktivitātes par vietu un ģeogrāfisku objektu nosaukumiem. Radošajā darbnīcā “Atzīmēts kartē! Vietvārdi tavā apkārtnē” bērniem būs iespēja spēlēt vietvārdu spēli un uzzināt, kāpēc dažām vietām ir vairāki nosaukumi un kā tie rodas. Jaunieši un pieaugušie varēs piedalīties vietvārdu talkā, kā arī uzzināt par īstenotājām un plānotajām bibliotēkas projekta “Eiropas amatierzinātne” norisēm.

Valmieras bibliotēka šogad rīko dažādas aktivitātes “Eiropas amatierzinātne” projektā, lai popularizētu amatierzinātnes iespējas un veicinātu sabiedrības līdzdalību zinātnisku pētījumu veikšanā. Eiropas amatierzinātne (European Citizen Science) projektu koordinē Eiropas amatierzinātnes asociācija.

Projekta tēma ir vietvārdi Valmierā un Valmieras novadā. Visās novada publiskajās bibliotēkās tiek īstenota novadpētniecības akcija “Vietvārdu talka”. Apzinātos vietvārdus bibliotekāri un projektā iesaistītie jaunieši ievada datubāzē vietvardi.lu.lv. Sadarbībā ar novada pilsētu bibliotēkām tiek organizētas projekta aktivitātes skolēniem. To mērķis ir veicināt jauniešu aktīvu iesaisti vietvārdu talkā – pārrunājot draugu vai ģimenes lokā, kā tiek dēvēti apkārtnē esošie objekti, atzīmēt kartē viņiem svarīgās vietas. Projekta noslēgumā iecerēts izveidot karti un apkopot citus savāktos materiālus, stāstot par jauniešu vidi pilsētā. 

Projekta ieguvums ir iespēja izpētīt amatierzinātni tuvplānā un uzzināt, kā dalība vietvārdu vākšanā var palīdzēt iegūt vērtīgu materiālu zinātniekiem (valodniekiem, vēsturniekiem, novadpētniekiem). 

  • Jaunieši no 14 līdz 19 gadiem aicināti uz eksprestreniņu ar dizaina domāšanas un spēļu elementiem “Uzņēmējs ar zinātnieku satikās un sapratās”.

Eiropas Zinātnieku nakts laikā aicinām skolēnus un studentus vecumā no 14 līdz 19 gadiem apmeklēt eksprestreniņu ar dizaina domāšanas un spēļu elementiem “Uzņēmējs ar zinātnieku satikās un sapratās”.

Pasākumā tiks piedāvāts ideju, uzņēmīguma un zināšanu “kokteilis”: ar savu stāstu dalīsies Vidzemes Augstskolas asociētais profesors, virtuālās realitātes laboratorijas vadītājs Arnis Cīrulis un Vidzemes Augstskolas pētniece Vera Grāvīte-Lapere. Eksprestreniņa laikā, pasākuma moderatores Lilitas Sparānes vadībā, būs iespēja apgūt dizaina domāšanas elementus un, iejūtoties uzņēmēju un zinātnieku lomās, radīt jaunas idejas nozarei aktuālos izaicinājumos.

Jāpiebilst, ka Zinātnieku nakts laikā Vidzemes Augstskolā norisināsies vēl citi pasākumi. Piemēram, robotikas laboratorijā “LabLab” būs iespēja darbināt robotus un uzzināt, kā robotikā praktiski tiek pielietotas fizikas, matemātikas, datorikas u.c. STEM zināšanas. Izziņu ar izklaidi apvienos ViA pētnieku radītās spēles “CineGame Ukraine” un “ImGame”. Zinātnieku nakts apmeklētājus viesmīlīgi uzņems arī Valmieras koprades darbnīca DARE, kas no šī gada jūlija darbojas Cēsu ielā 4. Būs iespēja iziet ekskursijā pa darbnīcas telpām un vērot iekārtu demonstrācijas. Gan bērni, gan pieaugušie varēs arī praktiski  darboties pie dažām iekārtām.

Skolotāji un skolēni, kuri gatavojas zinātniski pētniecisko darbu veikšanai, kā arī studenti, kuri izstrādā kursa darbus, gada projektus un bakalaura darbus, tiks īpaši gaidīti Zinātnieku nakts kafejnīcā, lai sarunās ar Vidzemes Augstskolas pētniekiem uzzinātu vairāk par zinātnes aktualitātēm un, iespējams, “satiktu” savu “īsto” pētījuma tematu.

Zinātnieku nakts programma lasāma tīmekļvietnē www.va.lv vai augstskolas sociālo mediju kontos.

Zinātnieku nakts katru gadu septembra pēdējā piektdienā vienlaicīgi notiek visā Eiropā, kad zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārzinātniskā veidā iepazīstina ar dažādām zinātnes nozarēm, inovatīvām metodēm un tehnoloģijām, kas, pateicoties zinātnei, ir pieejamas industrijai vai ikvienam cilvēkam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI