DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes

Norisināsies vēl nebijis mākslīgā intelekta Baltijas hakatons “Baltic AI Hackathon”

No 4. līdz 6. oktobrim Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) norisināsies pirmais Baltijas mēroga mākslīgā intelekta hakatons “Baltic AI Hackathon”. To organizē Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centrs sadarbībā ar uzņēmumiem “Meta”, “IBM”, Tallinas Tehnoloģiju universitāti, Tartu universitāti un Viļņas Ģedimina Tehnisko universitāti. Pasākumā aicināti piedalīties visu līmeņu un studiju programmu Baltijas valstu studenti, lai, izmantojot mākslīgā intelekta neierobežotās iespējas, risinātu reālus sabiedrības izaicinājumus.

Hakatonā studenti izstrādās ģeneratīvus mākslīgā intelekta risinājumus, veidojot konceptuālus risinājumus Rīgas Stradiņa universitātes, Tartu Universitātes, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra, Autotransporta direkcijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra un Centrālā finanšu līgumu aģentūras definētiem izglītības, sociālās iekļaušanas, ilgtspējas un sabiedrisko pakalpojumu izaicinājumiem. Uzņēmums «IBM» hakatona dalībniekiem nodrošinās augstas veiktspējas infrastruktūru jeb sandbox ar iespēju piekļūt «Meta» lielajam valodu modelim (Large Language Model) «Llama3». Tas ļaus reālā laikā izstrādāt un testēt ģeneratīvā mākslīgā intelekta risinājumu konceptus ar augstas veiktspējas datoru atbalstu.  

«Baltic AI Hackathon» dalībnieki no visas Baltijas cīnīsies par galveno balvu –iespēju apmeklēt mākslīgā intelekta laboratoriju «Meta FAIR» Parīzē, Francijā. Hakatona dalībnieki saņems arī vērtīgas veicināšanas balvas.  Vairāk informācijas – https://www.facebook.com/events/866041772146000?ref=newsfeed

Pasākums norisināsies RTU Arhitektūras un dizaina institūta telpās, Ķīpsalas ielā 6. Pasākuma darba valoda – angļu. Vairāk informācijas par hakatonu un reģistrācija līdz 1. oktobrim – https://balticaihack.com/. Dalībnieku skaits ierobežots.  

«Latvijas ambīcijas ir kļūt par draudzīgāko valsti uzticama mākslīgā intelekta ieviešanā. Hakatoni ir nozīmīgi šīs ambīcijas īstenošanā, jo sniedz drošu vidi eksperimentiem un ideju radīšanai, veicinot straujāku inovatīvu risinājumu rašanos īsā laika posmā. Izmantojot vienotas platformas, dažādu jomu speciālisti var sadarboties, radīt un testēt jaunas idejas. Pašlaik veidojam iespējas šo ideju attīstībai un ieviešanai arī valsts pārvaldē, tostarp prototipu izveidei, izmantojot valsts programmu «Digitālās akadēmija». Tiks veidota arī programma mākslīgā intelekta inovāciju mērķtiecīgai ieviešanai valsts sektorā,» uzsver Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols. 

«Nevienai no esošajām tehnoloģijām pašlaik nav lielāka potenciāla, kas sabiedrībai un ekonomikai sniegtu vairāk iespēju, turklāt mēs uzskatām, ka spēcīga atvērtā pirmkoda kopiena ir galvenais priekšnoteikums, lai šo potenciālu īstenotu. Kopš 2023. gada mūsu «Llama» modeļi lejupielādēti jau simtiem miljonu reižu, turklāt tie jau ir radījuši ietekmīgus risinājumus, tostarp arī šeit, Baltijā. Mēs lepojamies, ka sponsorējam iniciatīvu, kas pulcēs studentus, akadēmiskās jomas, privātā un valsts sektora pārstāvjus, lai arī turpmāk atbalstītu Baltijas valstis, palīdzot tām kļūt par Eiropas līderi mākslīgā intelekta jomā,» pasākuma nozīmīgumu pasvītro «Meta» reģionālās sabiedriskās politikas vadītāja Baltijas valstīs Vitnija Saldava. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI