DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Aicina studentus ar superdatoru risināt sabiedrībai un uzņēmumiem nozīmīgus izaicinājumus

Kā ar superdatora palīdzību sagatavoties potenciālām vides stihijām un pasargāt nekustamo īpašumu, pilnveidot nākamās paaudzes dronu komunikāciju vai veidot datu bāzi vokāliem ierakstiem? Šiem un citiem izaicinājumiem risinājumus meklēs Latvijas augstskolu studenti, piedaloties Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) īstenotajā programmā “Inovatīvu digitālu risinājumu radīšana HPC izaicinājumos”. Pieteikties dalībai programmai līdz 20. septembrim var jebkuras Latvijas augstskolas students.

Pieteikšanās – ej.uz/hpcizaicinājumi

Šī ir jau otrā sezona, kad studenti ar digitālās prototipēšanas un dizaina domāšanas metožu palīdzību mācīsies radīt inovatīvus digitālos risinājumus. Izmantojot digitālos rīkus, ko lieto arī industrijā, un augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģijas, viņi starpdisciplinārās komandās, kur darbosies dažādu nozaru un studiju līmeņu studenti, kopā ar ekspertiem no RTU un industrijas izstrādās risinājumus prototipa, konceptuāla projekta vai pētījuma veidā. Sekmīgi pabeidzot programmu, studenti saņems sertifikātu, kas apliecinās augsta līmeņa digitālās prasmes. Dalību programmā varēs arī pielīdzināt trīs kredītpunktu brīvās izvēles kursam. 

Rudens sezonā izaicinājumus piedāvā pieci uzņēmumi un organizācijas. VAS «Valsts nekustamie īpašumi» aicina studentus, izmantojot vēsturiskos notikumus, apsekošanas atzinumus, būvinženieru novērtējumus, mērījumus un potenciālo stihiju raksturlielumus, prognozēt dabas stihiju ietekmi uz nekustamo īpašumu, lai sagatavotu resursus vēl pirms kaitējums nodarīts. Savukārt uzņēmums «Cenos» vēlas sadarbībā ar studentiem izstrādāt modeli, kas uzlabotu programmas radiofrekvenču antenu projektēšanas precizitāti, kas ir būtiski nākamās paaudzes dronu komunikācijai un radiofrekvenču identifikācijas (RFID) sistēmām. Tikmēr «Sonarworks» izaicinājums saistīts ar datu ieguvi un apstrādi augstas kvalitātes vokāliem monofoniskiem cilvēku balss ierakstiem. Dati nepieciešami cilvēku vokālo tendenču replicēšanai vai klonēšanai. Ražošanas uzņēmums «Bucher municipal» rosina studentus izstrādāt digitālu rīku, lai operatīvāk veiktu metināšanas darbus un organizētu metinātāju darbu, kas šobrīd tiek plānots manuāli. Izaicinājumu – ģenerēt horoskopus – studentiem izteicis arī tehnoloģiju uzņēmuma «Draugiem Group» zīmols «draugiem.lv».

Programma «Inovatīvu digitālu risinājumu radīšana HPC izaicinājumos» ir daļa no projekta «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» (Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/003), kurā RTU, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Universitāte izstrādā un īsteno 12 studiju moduļus augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā. Projektu finansē ES Atveseļošanas un noturības mehānisma investīcija. Tā mērķis ir palielināt speciālistu skaitu Latvijā ar augsta līmeņa digitālām prasmēm (DigComp 7.–8. līmenis), kuri spēj lietot tehnoloģijas, lai attīstītu zināšanu un tehnoloģiju ietilpīgus jaunus produktus un pakalpojumus dažādās nozarēs, kā arī radīt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI