SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. augustā, 2024
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
4
4

Vecāku tiesības un iespējas mācību gada pirmajā dienā būt kopā ar skolēnu

FOTO: Zane Bitere, LETA.

Vecākiem jaunais mācību gads ir papildu rūpes un izdevumi, un viņiem šajā īpašajā dienā gribas būt kopā ar savu skolēnu, jo sevišķi tad, ja bērns sāk skolas gaitas. Likums strādājošajiem vecākiem neparedz brīvu mācību gada pirmo dienu. Līdz ar to šiem darbiniekiem jāizmanto kādas citas likumā noteiktās tiesības uz brīvdienu. Par to vairāk – šajā skaidrojumā. Tāpat, tuvojoties pirmajai skolas dienai, aicinām neaizmirst par bērnu drošību ceļu satiksmē. 

Papildatvaļinājums kā diena, kad būt kopā ar bērnu, mācību gadu iesākot 

Gads jau ir otrajā pusē, bet, iespējams, daži vecāki vēl nav izmantojuši papildatvaļinājumu, kas paredzēts Darba likuma 151. pantā: 

  • darbiniekiem, kuru aprūpē ir 3 vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, – 3 darba dienas; 
  • darbiniekiem, kuru darbs saistīts ar īpašu risku, – ne mazāk kā 3 darba dienas; 
  • darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, – ne mazāk par vienu darba dienu. 

Papildatvaļinājuma diena vai dienas ir apmaksātas tāpat kā ikgadējais atvaļinājums. Darba koplīgumā vai darba līgumā var būt noteikti arī citi gadījumi (nakts darbs, maiņu darbs, ilggadējs darbs u. c.), kad darbiniekam piešķirams ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums. 

Likums nosaka arī to, ka ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums par kārtējo gadu jāizmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam. 

Papildatvaļinājuma dienu vai dienas apmaksā saskaņā ar Darba likuma 75. pantu: par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā. 

Tiesības uz papildatvaļinājumu ir abiem vecākiem. Nav būtiski, vai bērns dzīvo pie viena vecāka vai ar abiem vecākiem kopā, jo papildatvaļinājuma diena nav saistāma ar kopīgi vai šķirti īstenotām bērna aprūpes tiesībām. 

Plašāk par tiesībām uz apmaksāto atvaļinājumu >>

Lai izmantotu pirmo skolas dienu kā papildatvaļinājuma dienu, darbiniekam darbavietā ir jāiesniedz iesniegums, uzrādot apliecinājumu par bērna esamību un vecāka statusu (bērna dzimšanas apliecība, ieraksts par bērnu vecāka pasē). 

Atlīdzības likumā – mazāko klašu bērnu vecākiem apmaksāta brīvdiena 

Valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem, kuriem atlīdzību un citus ar to saistītos jautājumus regulē Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, piemēro Atlīdzības likumā paredzēto. 

Atlīdzības likuma 3. panta ceturtajā daļā noteikts, ka valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos vai darba līgumos amatpersonām (darbiniekiem) var paredzēt ar papildu atlīdzību saistītus pasākumus. Tā var būt arī viena apmaksāta brīvdiena pirmajā skolas dienā sakarā ar bērna skolas gaitu uzsākšanu 1.–4. klasē. 

Darba likumā (151. pantā) paredzētās tiesības uz papildatvaļinājumu vecākiem ar bērniem ir saistošas arī valsts un pašvaldību institūciju amatpersonām un darbiniekiem. Ja atbilstoši Atlīdzības likumam ir rasta iespēja apmaksāt vienu brīvdienu pirmajā skolas dienā, tad šiem vecākiem tiesības uz Darba likumā noteikto papildatvaļinājumu par bērniem nezūd. To var izmantot jebkurā citā laikā. 

Iespēja prasīt bezalgas atvaļinājuma dienu 

Iespēja saņemt bezalgas atvaļinājumu ir noteikta Darba likuma 153. pantā, kurā ir uzskaitītas vairākas konkrētas situācijas, kad šādu atvaļinājumu var pieprasīt (piemēram, ja darbinieks kļuvis par adoptētāju, aizbildni vai smagi slima tuvinieka aprūpētāju). Tāpat likums paredz, ka darba devējs pēc darbinieka pieprasījuma var piešķirt viņam atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas arī citos gadījumos. 

Saskaņā ar Darba likuma 152. panta otro daļu, ja bezalgas atvaļinājums izmantots ilgāk par četrām kalendāra nedēļām, tad tas netiek ieskaitīts laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu. Tātad, ja gada laikā tiek izmantots īsāks bezalgas atvaļinājuma periods, tad tas neietekmē tiesības uz pilnu ikgadējo atvaļinājumu turpmāk. 

Tādējādi, ja papildatvaļinājums par bērnu jau ir izmantots, tad darbinieks darba devējam var prasīt piešķirt bezalgas atvaļinājuma dienu, lai pirmajā skolas dienā būtu bērnam līdzās. 

Par drošību ceļu satiksmē jārūpējas katram 

Pirms katriem svētkiem gada laikā tiesībsargājošās iestādes, arī mediķi, pārgalvīgajiem braucējiem uzstājīgi atgādina par ceļu satiksmes drošības ievērošanu. Mācību gada sākums nebūtu saistāms ar pārgalvīgiem transportlīdzekļu vadītāju ieradumiem, kas apdraud pašu un citus cilvēkus. Taču pēc garā vasaras brīvlaika, kad bērni ir bijuši nostāk no ikdienas intensīvās satiksmes plūsmas, jo īpaši ir jāpievērš uzmanība tieši tai. 

Dažās Eiropas pilsētās jau labu laiku pirms mācību gada sākuma braucējiem tiek izvietoti atgādinājumi – esiet uzmanīgi, sākas skolas gads, jums ceļā ir bērni. 

Par to atgādina arī Rīgas pašvaldība. Atsākoties skolas laikam, pašvaldība aicina transportlīdzekļu vadītājus būt īpaši uzmanīgiem, kā arī ar izpratni izturēties pret bērniem, kas pēc vasaras brīvlaika atgriezušies pilsētā. 

Būt īpaši uzmanīgiem aicināti arī tie, kuri ikdienā pārvietojas ar velosipēdiem un elektroskrejriteņiem, jo bērni mēdz būt ļoti aktīvi un neprognozējami mainīt pārvietošanās trajektoriju. 

Pašvaldībā informē, ka uz valsts galvenajiem autoceļiem pie Rīgas robežas ir uzstādīti ikgadējie informatīvie plakāti, kas atgādina par ieteicamo braukšanas ātrumu – 30 kilometri stundā – mācību iestāžu tuvumā. 

Pirms skolas gaitu sākšanas vai atsākšanas vecākiem ar saviem skolasbērniem jāpārrunā ceļu satiksmes drošības noteikumi un jāatgādina par drošu uzvedību ielās. 

Rīgas skolēniem braucieni “Rīgas satiksmes” sabiedriskajā transportā ir bez maksas. Tāpēc ir nepieciešama Skolēna karte, kas jāsaņem visiem skolēniem, kuri uzsāk mācības 1. klasē. Karte jāmaina, uzsākot mācības 5. un 10. klasē, kā arī tad, ja tiek mainīta izglītības iestāde vai mainās personas dati. 

Lai pēc iespējas vairāk skolēnu savu Skolēna karti varētu saņemt skolā, attālinātās pieteikšanās termiņš portālā www.eriga.lv pagarināts līdz 9. septembrim. Ja vecāki attālināti iesniegs pieteikumu līdz šim datumam, tad karti līdz septembra beigām varēs saņemt izglītības iestādē, nedodoties uz kādu no klientu apkalpošanas centriem. 

“Jau no jūlija aicinājām vecākus pieteikties Skolēna kartei –.esam izgatavojuši vairāk nekā 8000 karšu,” pastāstīja uzņēmuma Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Baiba Bartaševiča-Feldmane, piebilstot: “Kā parasti, kavēšanās iemesls ir bijis cilvēciskais faktors, atvaļinājumu laiks, vecāku aizņemtība. Augusta pēdējās nedēļās gan bijusi ļoti aktīva pieteikšanās, dienā iesniegti līdz 600 pieteikumiem.” 

“Rīgas satiksme” toleranti izturēsies pret skolēniem, kuriem jaunās kartes vēl nav. 5. un 10. klašu skolēni varēs izmantot savas līdzšinējās kartes. 

“Rīgas satiksmes” pārstāve atgādina: lai gan skolēnam brauciens pilsētas sabiedriskajā transportā ir bez maksas, tas obligāti ir jāreģistrē. 

Galvaspilsētā pirmdien, 2. septembrī, brauciens ar sabiedrisko transportu visiem būs bez maksas. E-taloni vai koda biļetes Rīgas autobusos, trolejbusos un tramvajos 2. septembrī nebūs jāreģistrē. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI