SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Sarmis Mikuda
speciāli LV portālam
26. augustā, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
7
7

Kad sākas jaunais mācību vai studiju gads

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

1. septembris ir Zinību diena un tradicionāli arī mācību gada sākums izglītības iestādēs. Tomēr ne vienmēr un ne visās izglītības iestādēs šī ir mācību gada pirmā diena. Par to, kādi ārējie un kādi iekšējie normatīvie akti nosaka jaunā mācību gada sākumu pirmsskolā, vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmās, profesionālajā un augstākajā izglītībā, vairāk LV portāla skaidrojumā.

īsumā
  • Likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1. septembris ir noteikts kā atzīmējamā diena – Zinību diena.
  • Izglītības iestāžu īstenotajās vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmās 2024./2025. mācību gads sākas 2024. gada 2. septembrī.
  • Pirmsskolas izglītības iestādes laikposmā no 1. septembra līdz 31. maijam nodrošina mācību procesu valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteiktā pirmsskolas izglītības obligātā satura īstenošanai un bērnam plānoto sasniedzamo rezultātu apguvei. Jaunais mācību gads pirmsskolā šogad sākas 2. septembrī.
  • Ārējie normatīvie akti nenosaka visā valstī vienotu mācību gada sākuma laiku profesionālās izglītības programmu īstenošanai. To noteic profesionālās izglītības iestāde.
  • Studiju sākumu augstākās izglītības studiju programmās nosaka pati augstskola.

2002. gadā Saeima, veicot grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, noteica, ka 1. septembrī ir atzīmējama Zinību diena. Jau par tradīciju kļuvis, ka minētajā datumā skolas ver savas durvis izglītojamajiem, kuriem sākas vai pēc vasaras brīvlaika atsākas mācības. Taču ne vienmēr un ne visās izglītības iestādēs Latvijā mācību gads sākas 1. septembrī.

Mācību gada sākums vispārējās izglītības iestādēs

Vispārējās izglītības likuma 4. panta 16. punktā Ministru kabinetam deleģēta kompetence noteikt mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku, kā arī brīvdienas.

Lielākoties mācību gada pirmā diena sakrīt ar Zinību dienu, taču gadījumos, kad 1. septembris ir sestdienā vai svētdienā, skolas gaitu sākumu nosaka nākamās nedēļas pirmajā darba dienā.

Interesanti, ka mūsu kaimiņvalstī, Igaunijā, 1. septembris tiek konsekventi uztverts kā mācību gada sākums.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 698 “Noteikumi par 2024./2025. mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku un brīvdienu laiku” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 698) noteic, ka izglītības iestāžu īstenotajās vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmās mācību gads sākas 2024. gada 2. septembrī. Tā paredzēts, jo šogad 1. septembris ir svētdienā. Tāpat minētie noteikumi precīzi nosaka mācību gada beigu datumu, semestru sākuma un beigu datumus, kā arī rudens, ziemas, pavasara un vasaras brīvdienu laiku. Taču jāņem vērā, ka noteikumi attiecas tikai uz vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmām, t. sk. uz vispārējās izglītības īpašā veida, proti, speciālās izglītības, programmām.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 762 “Noteikumi par valsts profesionālās ievirzes izglītības standartu mākslu jomā” 10. punktā paredzēts, ka arī profesionālās ievirzes izglītības programmu mākslu (mūzika, māksla, deja) jomā īstenošanā ņem vērā MK noteikumos Nr. 698 ietverto regulējumu.

Mācību gada sākums pirmsskolā

Pirmsskolas izglītības programmu īstenošanu reglamentē Ministru kabineta noteikumi Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem”. To 1. pielikuma 8.1. punktā noteikts, ka mācību satura īstenošanu plāno un organizē divos posmos. Laika periodā no 1. septembra līdz 31. maijam nodrošina mācību procesu valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteiktā pirmsskolas izglītības obligātā satura īstenošanai un bērnam plānoto sasniedzamo rezultātu apguvei, savukārt laikposmā no 1. jūnija līdz 31. augustam nodrošina mācību procesu bērna vispusīgas attīstības un iepriekšējā laika periodā iegūto zināšanu, izpratnes, pamatprasmju un caurviju prasmju, kā arī vērtībās balstītu tikumu un ieradumu nostiprināšanai. Analogi nosacījumi 3. pielikuma 10.1. punktā noteikti arī speciālās pirmsskolas izglītības programmu īstenošanai un organizēšanai.

Tātad arī pirmsskolas izglītības programmu īstenošana šogad sākas vai atsākas 2. septembrī.

Mācību gada sākums profesionālās izglītības iestādēs

Ārējie normatīvie akti nenosaka visā valstī vienotu mācību gada sākuma laiku profesionālās izglītības programmu īstenošanai. To noteic pati profesionālās izglītības iestāde vai cita izglītības iestāde, kas īsteno konkrētās programmas. Turklāt uzņemšana profesionālās izglītības programmās dažkārt notiek arī ziemā. Mācības var sākties dažādos laikos gan atšķirīgās izglītības programmās, gan mācību grupās, lielākoties – rudens sesijā, tas ir, septembrī.

Nereti arī profesionālās izglītības iestādēs mācību gads sākas septembra pirmajā darba dienā. Kāpēc tā? Izglītības un zinātnes ministrijas Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta direktora vietniece profesionālās izglītības jomā Ieva Suškeviča norāda: “Tā ir tradīcija, kas izriet arī no nepieciešamības mācību gada laikā īstenot noteiktu programmā paredzēto stundu skaitu.”

Studiju gada sākums augstskolās

Augstskolas ir autonomas augstākās izglītības un zinātnes institūcijas, kuras ir tiesīgas pašas noteikt studiju programmu saturu un formas (Augstskolu likuma 4. pants). Studijas dažādās augstākās izglītības studiju programmās var sākties atšķirīgos laikposmos. Arī studentu uzņemšana bieži vien notiek gan vasarā, gan ziemā. Tāpat atšķiras studiju formas.

Rudens semestra sākums pilna laika klātienes studijās parasti ir septembrī, biežāk – septembra pirmajā nedēļā. Minēto augstskola nosaka pati, vienlaikus arī augstākās izglītības studiju programmu īstenotāji par orientieri izvēlas tradicionālo 1. septembri (šogad – 2. septembri).

Vairākas augstskolas informāciju par 2024./2025. studiju gadu ir savlaicīgi publiskojušas, tostarp akadēmiskajā vai studiju kalendārā vai studiju grafikā (lietotie nosaukumi atšķiras). Piemēram, Latvijas Universitātē, Latvijas Kultūras akadēmijā, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, Transporta un sakaru institūtā rudens semestris sākas 2. septembrī, turpretī vairumā Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu – jau 26. augustā. Studējošajiem par studiju gada sākumu konkrētā augstākās izglītības programmā jāinteresējas pašiem.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI