DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā atklāj jaunas ekspozīcijas

FOTO: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā 10. septembrī atklāja divas jaunas ekspozīcijas “Ārstniecības augi” un “Augu bioloģiskās un morfoloģiskās grupas”. Ekspozīcijas ir tapušas “LIFE LatViaNature” projektā, lai veicinātu sabiedrības izpratni par augu daudzveidību un tās nozīmi.

LU Botāniskajā dārzā apmēram 4000 m2 platībā ir skatāmas vairāk nekā 800 augu sugas - gan veselību veicinoši augi, gan Latvijā sastopamās indīgās sugas, kā arī ir iespējams iepazīt augu ārējo pazīmju daudzveidību un izdzīvošanas pielāgojumus. Jaunās ekspozīcijas tapušas, modernizējot esošo infrastruktūru – ir izveidotas jaunas dobes, celiņi un ierīkota laistīšanas sistēma. “”LatViaNature” investīcijas ļauj LU Botāniskajam dārzam saglabāt simtgadīgo augu kolekciju dārgumus nākamajām paaudzēm, nākamajiem simt gadiem, turklāt veidojot ekspozīcijas atbilstoši labākajām praksēm Eiropā”, norāda Ieva Saleniece, “LatViaNature” projekta vadītāja

Ekspozīcijā “Augu bioloģiskās un morfoloģiskās grupas” ir skatāmi dažādi augļi un sēklas, lapas un ziedi, kā arī citas augu ārējās pazīmes. Apmeklētāji šeit var aplūkot īpatnības, ar ko konkrēta suga ir pielāgojusies augt un izplatīties tai piemērotākajos apstākļos. Kā min LU Botāniskā dārza direktora vietniece Signe Tomsone, tas ļaus labāk izprast sugu un biotopu dažādību, invazīvo sugu problēmu cēloņus un citus jautājumus, kas skar bioloģisko daudzveidību

Savukārt ekspozīcijā „Ārstniecības augi” apskatāmi aptuveni 300 sugu augi, kuru izmantošana veselības uzlabošanā ir zinātniski pamatota un arī tādi, kurus pielieto tautas medicīnā. Abās ekspozīcijās iekļautas Latvijā savvaļā sastopamās dažādiem biotopiem raksturīgas sugas, to skaitā indikatorsugas, kas aug bioloģiski vērtīgos zālājos, tāpat arī retās un aizsargājamās sugas, kā arī augi no citiem pasaules reģioniem. 

Ekspozīcijas sniedz ne vien informāciju LU Botāniskā dārza apmeklētājiem, bet to ziedaugi ir bagātīgs nektāra avots līdzās esošās Kukaiņu mājas iemītniecēm – vairāku vientuļo bišu sugām. Entomologa Voldemāra Spuņģa, balstoties zinātniskajā literatūrā un eksperta zināšanās, veidotā Kukaiņu māja dārzā ir jaunums, kas vairo lokālu bioloģisko daudzveidību, jo mājiņa ir piemērota arī racējlapsenēm, krāšņlapsenēm, zīdbitēm un vēl citiem bezmugurkaulniekiem.

Abas ekspozīcijas un Kukaiņu māja LU Botāniskajā dārzā ir tapušas divu gadu laikā LIFE integrētā projekta LatViaNature “Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija” (LIFE-IP LatViaNature, LIFE19 IPE/LV/000010) ietvaros. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts digitālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Septembrī apmeklētājiem tas ir atvērts no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieejas maksa: skolēniem – 2,50 eur, studentiem un pensionāriem – 3,00 eur, pieaugušajiem – 4,00 eur. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, LU studentiem un darbiniekiem, personām ar I un II grupas invalīditāti. Plašāka informācija: http://www.botanika.lu.lv/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI