DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Piekto gadu skolēni cīnīsies par biomateriālos erudītākās klases nosaukumu un ceļojumu uz Šveici

“BIO-GO-Higher” 2023–2024 konkursa fināls.

FOTO: Armands Kaņepe, RTU.

No 16. līdz 18. septembrim 10.–11. klašu skolēnu komandas aicinātas pieteikties dalībai Baltijas Biomateriālu ekselences centra (Baltic Biomaterials Centre of Excellence – BBCE) erudīcijas konkursā skolēniem “BIO-GO-Higher”. Konkurss ilgs visu mācību gadu, komandām apliecinot savas zināšanas inženierzinātnēs, dabaszinātnēs un medicīnā. Veiksmīgākā skolēnu komanda balvā iegūs ceļojumu uz Šveici. 

Lai stiprinātu skolēnu zināšanas inženierzinātnēs un dabaszinībās, kā arī vairotu interesi par implantmateriālu izmantošanu medicīnā, jau piekto gadu BBCE rīko erudīcijas konkursu 10. un 11. klašu skolēniem, kuriem ir interese uzzināt, iemācīties un attīstīt daudzveidīgas prasmes biomateriālu pētīšanā un veidošanā. Lai piedalītos konkursā, komandām no 16. septembra plkst. 9.00 līdz 18. septembra plkst. 17.00 elektroniski jāaizpilda pieteikuma anketa BBCE mājaslapā – https://bbcentre.eu/bio-go-higher.

«BIO-GO-Higher» notiks vairākās kārtās attālināti, komandām risinot uzdevumus un iesniedzot rezultātus. Konkursā piedalīsies 20 komandas, kas saņems lielāko punktu skaitu atlases kārtā 20. septembrī. Atlases kārta notiks attālināti, tajā tiks pārbaudītas skolēnu zināšanas ķīmijā, fizikā, bioloģijā un medicīnā.

Pirmā konkursa kārta būs veltīta fizikai, tā ilgs no 30. septembra līdz 8. novembrim. Uzdevumus sagatavos un vērtēs Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Stomatoloģijas institūta zinātnieki. Otrajā kārtā no 19. novembra līdz 20. decembrim skolēniem būs jāmeklē atbildes uz dažādiem ar ķīmiju saistītiem jautājumiem, ko sagatavos un vērtēs Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas zinātnieki. Savukārt bioloģijas uzdevumus trešajai kārtai, kas notiks no nākamā gada 13. janvāra līdz 14. februārim, izstrādās un vērtēs Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes Biomateriālu un bioinženierijas institūta zinātnieki. Pēdējā attālinātā kārta no 24. februāra līdz 4. aprīlim būs veltīta medicīnai, tai uzdevumus izstrādās un vērtēs RSU Farmācijas fakultātes zinātnieki.

Desmit skolēnu komandas, kuras, izpildot visu kārtu uzdevumus, saņems lielāko punktu skaitu, konkursa noslēgumā tiksies klātienē RTU. Komanda ar vislielāko punktu skaitu, balvā saņems ceļojumu uz Šveici un iespēju viesoties vienā no pasaulē vadošajiem biomateriālu pētniecības centriem – AO Pētniecības institūtā Davosā. Balvas saņems arī citi konkursa dalībnieki. Iepriekšējos gados konkursā uzvarējuši RTU Inženierzinātņu vidusskolas, Cēsu Valsts ģimnāzijas un Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni.

BBCE (GA Nr. 857287) ir vērienīgs zinātniskās kapacitātes paaugstināšanas projekts, kas sekmēs ekselences veidošanos jaunu biomateriālu izpētē un izstrādē kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām. Projektu īsteno RTU, RSU, RSU Stomatoloģijas institūts, OSI, AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā. Tā īstenošanai 15 milj. eiro piešķirti no ES programmas «Apvārsnis 2020» un 15 milj. eiro nodrošina valsts, ERAF un projekta partneri. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI