DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem RTU ieviesīs ilgtspējīgas inovācijas visā tekstilizstrādājumu ražošanas ķēdē 

FOTO: Vitālijs Vinogradovs

Sadarbojoties 15 spēcīgiem Eiropas pētniecības institūciju un industrijas partneriem no astoņām valstīm, tostarp tādiem pasaulslaveniem uzņēmumiem kā «Adidas» un akadēmiskiem partneriem kā Aalto universitāte, Eiropas Savienības (ES) programmas «Apvārsnis Eiropa» projektā CELLFIL tiks attīstīta ilgtspējīga liocela pavediena un no tā izgatavotu tekstilizstrādājumu ražošana, kā arī sekmēta daudzveidīga tā izmantošana. Bioloģiskas izcelsmes un ekoloģiskā procesā ražots liocels ir videi draudzīga alternatīva sintētiskajiem fosilajiem pavedieniem, kas pašlaik dominē tekstilrūpniecībā.  

Tekstilizstrādājumu patēriņš ir viens no galvenajiem slogiem dabas resursiem, samazina izejvielu pieejamību un rada siltumnīcefekta gāzu emisijas. Eiropas Komisija uzstāj uz nepieciešamību veicināt aprites ekonomiku, nodrošinot, ka visi tekstilizstrādājumi ES tirgū ir ilgmūžīgi, labojami un otrreizēji pārstrādājami, liela daļa izgatavoti no otrreizēji pārstrādātiem materiāliem un nesatur bīstamas vielas. Lai Eiropā un pasaulē veicinātu aprites ekonomikas attīstību, tekstila un apģērbu rūpniecībā ir jāveic būtiskas pārmaiņas – ir vajadzīgas inovācijas visā ražošanas procesu ķēdē, kas pašlaik ir sadrumstalota un neefektīva. Projekta «Celulozes liocela šķiedras kā mērogojams risinājums apritīgu tekstilizstrādājumu ražošanai» (CELLulose Lyocell FILaments as a Scalable Solution for Circular Textile Production jeb CELLFIL) mērķis ir veicināt tekstilrūpniecības ilgtspējību un apritīgumu, nosakot jaunu standartu videi draudzīgām inovācijām Eiropā. 

Projektu īstenošanai «Adidas», Aalto universitāte, «ContiTech Deutschland», «Filati Miroslaw Kubiak Spolka Komandytowa Akcyjna», «Heberlein», Hochschule Niederrhein, «Orange Fiber», Rīgas Tehniskā universitāte, «Maglificio Ripa», «Martur Sunger», «Nordfels», «Ratti Luino» un «Quantis» izveidojuši konsorciju. Projektu koordinē RTDS Association, vadošā bezpeļņas organizācija Austrijā, kas atbalsta Eiropas pētniecības un inovācijas pasākumus, bet tehniskais koordinators ir inovatīvais Austrijas uzņēmums «Lenzing Group». Projektam piesaistīti 6,8 miljoni eiro no ES pētniecības un inovācijas programmas «Apvārsnis Eiropa». 

«Lenzing Group», celulozes šķiedru tekstilizstrādājumu līderis, jau ir izstrādājis liocela pavedienu ražošanas procesu, pirmo reizi to ieviesa tirgū nelielos apjomos 2017. gadā. Tomēr ražošana joprojām ir agrīnā stadijā. Apvienojot gadu desmitiem krāto pieredzi, zināšanas un tehnoloģijas, konsorcija partneri plāno uzlabot izstrādāto pavedienu lietojamību un izplatību. Četru gadu laikā plānots pārveidot tekstilizstrādājumu ražošanas procesu vērtību ķēdi, ražojot bioloģiskas izcelsmes liocela pavedienus no ilgtspējīgi audzētas koksnes, lauksaimniecības blakus plūsmām un pārstrādātas celulozes – videi draudzīgākos celulozes pavedienus, kādi šobrīd pieejami pirmsindustriālā mērogā.  

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības un mašīnzinību fakultātes Individuālo aizsardzības līdzekļu laboratorijas vadītājas profesores Ingas Dāboliņas vadībā vērienīgajā projektā plānots izveidot vairākus ilgtspējīgu tekstilizstrādājumu prototipus, novērtēt to veiktspēju un ilgmūžību. Darbs notiks atšķirīgos tirgus segmentos – funkcionālais apģērbs, autorūpniecība un tehniskais tekstils. Plānots izveidot arī ceļa karti ilgtspējīgu produktu izstrādei un attīstīšanai, kuru veiktspēja ir  tādā pašā vai augstāka līmenī kā analogiem no sintētiskiem materiāliem izgatavotiem produktiem, turklāt ar patērētājam draudzīgām un pievilcīgām īpašībām. 

Lai vairotu sabiedrības, industrijas, esošo un topošo dizaineru izpratni par ilgtspējīgu tekstilizstrādājumu izstrādi, iecerēts organizēt arī starptautisku kolekciju izstrādes konkursu, iesaistot nozares mākslas un dizaina studentus. Konkursā tiks izmantoti projektā izstrādātie un pārbaudītie materiāli. 

Vairāk informācijas – https://cordis.europa.eu/project/id/101135042 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI