DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Apstiprina konfiskācijas fonda līdzekļu piešķiršanu finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanai

FOTO: Publicitātes foto

Ceturtdien, 19. oktobrī, notika Noziedzības novēršanas padomes (NNP) sēde, kurā pieņemts lēmums par Tieslietu ministrijas pamatbudžeta programmas "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas fonds" (Fonds) kontā pieejamo finanšu līdzekļu sadali finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanai un atbalsta sniegšanai cietušajiem.

Sēdē tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ziņoja par Fondā pieejamo finanšu līdzekļu sadali un NNP apstiprināja Fonda finansējuma 2 343 823 eiro apmērā novirzīšanu finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanai un atbalsta sniegšanai cietušajiem, sadalot tos atbildīgajām institūcijām – Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Finanšu ministrijai, Iekšlietu ministrijai, Labklājības ministrijai, Tieslietu ministrijai, Veselības ministrijai un Prokuratūrai.

“Savlaicīgi novērsti finanšu un ekonomisko noziegumu riski ir ne tikai Latvijas reputācijas, bet arī drošības jautājums. Finansējums ļaus īstenot tādus pasākumus, kas vērsti uz finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanu un atbalsta sniegšanu cietušajiem, tostarp stiprināt izmeklēšanas kapacitāti, veikt izmeklētāju un citu amatpersonu apmācības, kā arī nodrošināt vajadzīgo tehnisko aprīkojumu. Novirzot finansējumu, tiks stiprināts tiesiskums, kā arī kopējā valsts drošība, kas ir viena no valdības izvirzītajām prioritātēm,” norāda tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere. Vienlaikus tieslietu ministre NNP sēdē ziņoja par Fonda 2021. gadā piešķirto līdzekļu izlietojumu.

Tāpat sēdē tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere sniedza ziņojumu par NNP Rīcības plāna izpildi laika posmā no 2022. gada jūnija līdz 2023. gada jūnijam un iestāžu paveikto, tādās jomās, kā noziedzības novēršanas risku vadība un prioritāšu noteikšana, iestāžu darba kvalitātes, efektivitātes un sadarbības uzlabošana. Šajā laikposmā īstenoti daudzi būtiski pasākumi tiesiskuma stiprināšanai, piemēram, turpināts un attīstīts valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens, pieņemta stratēģija Tieslietu akadēmijas izveidei, turpināts darbs pie Iekšējās drošības akadēmijas programmu izstrādes un mācību uzsākšanas, apstiprināts Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāns, kā arī citi pasākumi.

Tāpat NNP uzklausīja Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupiša ziņojumu par Noziedzības novēršanas padomes Rīcības plāna īstenotajiem mērķiem tiesu varas ietvaros un Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka ziņojumu par Tiesībaizsardzības iestāžu kriminālizlūkošanas analītisko darbu 2022. gadā.

NNP vienojās par nākamās NNP tematiskās sēdes sasaukšanu, kurā tiks izskatīti atbildīgo institūciju ziņojumi par paveikto vardarbības noziegumu novēršanā un apkarošanā, atbilstoši uzdevumiem, kas tika uzdoti šā gada 26.maijā notikušajā NNP sēdē.

Papildu informācija

Noziedzības novēršanas padome ir koleģiāla institūcija, kuras darbības mērķis ir stiprināt tiesiskumu, koordinēt un pilnveidot valsts institūciju darbību, lai novērstu un apkarotu noziedzību, īpaši korupciju un organizēto noziedzību, kas apdraud valsts drošību un ekonomisko stabilitāti, kā arī sekmētu vienotu un efektīvu izpildvaras un tiesu varas sadarbību tiesiskuma stiprināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI