DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. novembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Augstākās tiesas Satversmes vēstneši gandarīti par vadītajām lekcijām skolās un sarunām ar skolēniem par valsts pamatvērtībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzoties izglītojošajai kampaņai “Es, Tu un Satversme”, visi Augstākās tiesas Satversmes vēstneši ir vienisprātis – tā bijusi ļoti noderīga un vērtīga. Tā bija iespēja skolēniem arī attālākās Latvijas skolās tikties ar Augstākās tiesas tiesnešiem un darbiniekiem, aicinot padomāt un diskutēt par Satversmi, pamatvērtībām un tiesībām, par ikviena lomu un atbildību demokrātiskas valsts ikdienā. Šādos pasākumos acīmredzams bijis arī skolotāju lielais ieguldījums un mīlestība pret savu darbu, kopā ar skolēniem gatavojoties lekcijai.

Kampaņā, kas aizsākās šī gada pavasarī un turpinājās rudens periodā, Augstākās tiesas tiesneši un darbinieki kopumā apmeklēja 30 skolas visā Latvijā, tiekoties ar skolēniem 36 lekcijās un runājot par Satversmi, tās vērtībām un nozīmi mūsu ikdienā, kā arī stāstot par tiesu sistēmu un tās lomu demokrātiskā valstī.

Rudenī sešās lekcijās ar skolēniem tikās Tieslietu padomes sekretariāta padomniece Dace Šulmane, kura viesojās Jelgavas 5.vidusskolā, Rīgas Ķengaraga vidusskolā, Pūres pamatskolā un Zantes pamatskolā. Ar interaktīvām metodēm jaunieši guva padziļinātu ieskatu valsts un tās pamatlikuma tapšanā. Dace atzīst, ka visspilgtāk jauniešu auditorijai paliek atmiņā nevis teorija, bet gan konkrēti piemēri. Tie liek pārdomāt un novērtēt savu lomu demokrātiskas valsts ikdienā.

Divās lekcijās ar skolēniem Jēkabpils novadā tikās Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, viesojoties Salas vidusskolā un Jēkabpils 2.vidusskolā. Skolēni pēc tikšanās ar tiesnesi atzina, ka bija ļoti interesanti, jo tiesnese daudz stāstīja no savas pieredzes. Visinteresantāk bijis lasīt situācijas, pašiem analizēt un izdomāt, kādu sodu varētu spriest tiesa. Pārdomas skolēnos raisīja tas, cik daudz tiesnešiem jāmācās.

Oktobrī un novembrī skolēniem visā Latvijā bija iespēja uzklausīt savas jomas speciālistu sniegto informāciju, pajautāt sev interesējošus jautājumus un diskutēt. Skolēni bija patiesi gandarīti redzēt tiesnesi amata tērpā savā skolā. Tā Senāta Administratīvo lietu departamenta tiesnese Diāna Makarova tikās ar Kaunatas vidusskolas skolēniem un tiesnese Lauma Paegļkalna ar Jūrmalas Aspazijas vidusskolas un Pumpuru vidusskolas skolēniem. Lekcijas lasīja un ar jauniešiem tikās arī Augstākās tiesas darbinieki – tā Tieslietu padomes sekretariāta vadītāja Alla Spale tikās ar Pilsrundāles vidusskolas skolēniem, bet Senāta Administratīvo lietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks Jānis Geks tikās ar Engures vidusskolas un Smārdes pamatskolas skolēniem. Jānim Gekam diena Smārdes pamatskolā izvērtās garāka un interesantāka, jo pēc lekcijas 9.klases skolēniem, viņu aicināja lekcijā tikties arī ar 3.klases bērniem, un, kā atzina Jānis, bija fantastiski. Viens no skolēniem pēc sarunas atzina, ka Satversme ir līdzīga ābolam, kas satver vitamīnus.

Izglītojošo kampaņu "Es, Tu un Satversme" īstenoja Tieslietu ministrija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, lai stiprinātu jauniešu izpratni par demokrātiju un tās nozīmi mūsu ikdienā. Tā norisinājās divos posmos – 2022. gada pavasarī no 28. februāra, kā arī rudens periodā no 12. septembra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI