DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
2
2

CVK reģistrē parakstu vākšanai atkārtoti iesniegto grozījumu Satversmes 110. pantā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien, 2022. gada 2. augustā, reģistrēja parakstu vākšanai iniciatīvas grupas – biedrības “Latvijas vīru biedrība” – atkārtoti iesniegto likumprojektu “Grozījums Latvijas Republikas Satversmē”, kas paredz mainīt Satversmes 110. pantu.

Iepriekš likumprojekts CVK tika iesniegts 2021. gada jūlijā, un 12 mēnešu parakstu vākšana par šo iniciatīvu noslēdzās šā gada 29. jūlijā, negūstot pietiekamu atbalstu – par to parakstījās 58 222 vēlētāji. Atkārtoto parakstu vākšanu biedrība varēs sākt rīt, 3. augustā, un tā ilgs līdz 2023. gada 2. augustam.

Likums “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” neierobežo iniciatīvas grupas tiesības atkārtoti iesniegt vienu un to pašu iniciatīvu. Līdz ar to, parakstu vākšanai noslēdzoties, iniciatīvas grupa drīkst CVK atkārtoti iesniegt to pašu likumprojektu, taču iepriekš savāktie paraksti nesummējas, un iniciatīvas grupai parakstu vākšana jāsāk no jauna.

Pieņemot lēmumu par iniciatīvas grupas reģistrēšanu, CVK vērtēja, vai iesniedzējs atbilst likuma “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” prasībām, proti, ir likumā noteiktā kārtībā izveidota un reģistrēta ne mazāk kā 10 vēlētāju izveidota biedrība, kā arī to, vai Satversmes grozījumu projekts pēc formas un satura ir pilnībā izstrādāts.

Parakstīties par CVK reģistrētām iniciatīvām vēlētāji var elektroniski portālā www.latvija.lv vai klātienē, apliecinot parakstu dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja vai pie zvērināta notāra. Parakstīties par iniciatīvām iespējams arī ārvalstīs Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās pie konsulārajām amatpersonām, kuras ir tiesīgas veikt notariālās funkcijas.

Satversmē ir noteikts, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesība iesniegt Valsts prezidentam pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu, kuru prezidents pēc tam nodod izskatīšanai Saeimai. Ja Saeima vēlētāju Satversmes grozījumu projektu nepieņem bez satura grozījumiem, par to rīkojama tautas nobalsošana.

Nepieciešamais parakstu skaits, lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, ir 154 868, kas ir ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita.

Vairāk informācijas par parakstu vākšanas kārtību un parakstu vākšanas vietām – CVK interneta vietnē www.cvk.lv sadaļā “Vēlētāju iniciatīvas”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI