DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūrpolitika

Eiropas pilsoņu iniciatīva – iespēja veidot Eiropas politiku

Dalība Eiropas demokrātijā ir ikviena Eiropas Savienības pilsoņa tiesība un pienākums. Viens no veidiem, kā ietekmēt dažādus sabiedrībai nozīmīgus jautājumus ir Eiropas pilsoņu iniciatīva. Izmantojot to, mēs varam aktīvi piedalīties Eiropas Savienības regulējuma veidošanā, balsojot par esošajām iniciatīvām, diskutējot ar citu valstu pārstāvjiem vai iesniedzot jaunas iniciatīvas.

Eiropas pilsoņu iniciatīvas instruments sāka darboties 2012. gada un līdz šodienai reģistrētas 102 iniciatīvas. Vairākas no tām sekmīgi savākušas nepieciešamo atbalstu, lai Eiropas Komisija tās izskatītu un tālāk apspriestu. Šobrīd dažas no tām ir jau novedušas pie jauniem tiesību aktiem, savukārt liela daļa rezultējusies ar citiem nozīmīgiem sasniegumiem, kas spēj veicināt izmaiņas ilgtermiņā.

Iniciatīvu var organizēt vismaz septiņi dažādu valstu Eiropas Savienības pilsoņi, kuri ir sasnieguši balsstiesības vecumu. Kad par iniciatīvu ir parakstījušies miljons pilsoņu, Eiropas Komisija lemj par nākamajiem rīcības soļiem. Pilsoņu iniciatīva var attiekties uz jebkuru jomu, kurā Eiropas Komisija pilnvarota ierosināt tiesību aktu, piemēram, vidi, patērētāju tiesību aizsardzību, lauksaimniecību, zivsaimniecību, enerģētiku, transportu vai tirdzniecību.

Ar aktīvajām iniciatīvām iespējams iepazīties un nobalsot Eiropas pilsoņu iniciatīvas mājaslapā, kurā var arī atrast soli pa solim instrukcijas jaunas iniciatīvas veidošanā un tālākajiem procesiem, lai radītu pārmaiņas. Latvijā Eiropas pilsoņu iniciatīvas kontaktpunkts ir Centrālā vēlēšanu komisija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI