VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
17. februārī, 2023
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Viedoklis
TĒMA: Veselība
7
7

Kas ir bīstamās jaunās narkotiskās vielas, kuras apdraud Latviju?

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Ja iepriekš, lasot ziņas saistībā ar narkotiku uzglabāšanas un lietošanas pārkāpumiem, bija skaidrs –, kas ir atrastās vielas –, tad šobrīd to sarežģītie nosaukumi nav pat izrunājami. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC) novērots, ka pēdējā laikā pieaudzis pacientu skaits, kuri lietojuši izotonitazēnu. Par to, kas ir jaunās narkotiskās vielas, cik tās ir bīstamas un kāpēc mediķus dara bažīgus veipu izplatība, stāsta Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Dr. ASTRĪDA STIRNA.

“Ja pēdējo divu gadu laikā, kopš arī Latvijā ir parādījušās sintētisko opioīdu nitazēnu grupas narkotikas, mēs laboratorijā konstatējām vienu, divus šādu narkotiku lietošanas gadījumus ceturksnī, tad šīgada janvārī ir bijuši vismaz seši gadījumi, kad pacienti ir lietojuši izotonitazēnu,” stāsta Dr. Stirna.

Arī policija ziņo par jauniem gadījumiem, kad tiek izņemta iepriekš minētā bīstamā narkotiskā viela. Diemžēl nereti ir arī tādi pārdozēšanas gadījumi, kuros neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstiem cilvēku neizdodas glābt.

Kas ir šīs vielas un cik tās ir bīstamas

Vislielākā problēma vienmēr ir bijuši opiāti, turklāt tie ir sastopami dažādos veidos, sākot ar magonēm un beidzot ar fentaniliem. Ilgu laiku tas bija heroīns, taču patlaban tā vairs nav apritē.

Jaunās narkotiskās vielas ir laboratorijās nelegāli ķīmiski sintezēti nitazēna atvasinājumi, zināmākais no tiem – izotonitazēns.

Šo narkotiku ar Latvijā esošajām laboratoriskajām izmeklēšanas metodēm līdz šim nevarēja noteikt. Tomēr attīstās ne tikai jaunu narkotiku izstrādāšana, bet arī to noteikšanas metodes. Arī RPNC laboratorija tās pašreiz var noteikt, norāda Dr. Stirna.

Viņa skaidro: “Izotonitazēns ir salīdzinoši jauns, spēcīgs nitazēnu grupas sintētiskais opioīds – īpaši bīstama narkotiskā viela, kas līdzinās morfīnam un fentanilam. Eiropas Savienībā to kā narkotisko vielu klasificēja jau 2020. gada jūlijā, savukārt Latvijā – tikai 2022. gada jūlijā.”

Lai izotonitazēnam noteiktu stingrāku kontroli, tika papildināts Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu saraksts “Aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas, tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augi, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana apdraud veselību”.1

“Šīs narkotiskās vielas iedarbība uz cilvēka organismu ir īpaši spēcīga. Atkarības veidošanās potenciāls ir tāds pats kā morfīna gadījumā, tomēr viela ir 100 reižu spēcīgāka nekā morfīns. Tā kā viela ir tik stipra, tai ir ļoti liels pārdozēšanas risks, īpaši tādēļ, ka ne vienmēr atkarīgais zina, ko tieši viņš lieto un kas ir nelegāli iegādātās vielas sastāvā, brīdina RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja.

Pēc ekspertu veiktajiem aprēķiniem izotonitazēna pusizvadīšanas laiks no asins plazmas ir apmēram viena stunda. Šie savienojumi organismā sadalās, un veidojas metabolīti, kas turpina aktīvi iedarboties. Tātad, pat ja asinīs narkotiskā viela vairs nav nosakāma, metabolīti līdz pat 24 stundām turpina iedarboties uz centrālo nervu sistēmu un var izraisīt intoksikāciju.

Minēto narkotisko vielu lietošanai var būt ļoti smagas sekas, proti, elpošanas nomākums, kas pārdozēšanas gadījumā var izraisīt elpošanas apstāšanos un nāvi.

“Visiem opioīdiem ir augsts atkarības veidošanās risks – pat pēc dažām lietošanas reizēm var veidoties izteikta tieksme un atkarība. Pārdozēšanas gadījumā ļoti svarīga ir pretlīdzekļa (antidota) naloksona savlaicīga ievadīšana, lai novērstu elpošanas nomākumu un nāves gadījumus. Īpaši bīstami ir gadījumi, kad izotonitazēns tiek lietots kombinācijā ar citiem opioīdiem un/vai benzodiazepīniem, jo lietotājiem nav pieredzes ar šo opioīdu grupu (piemēram, devu un iedarbību), kas palielina nejaušas, dzīvībai bīstamas saindēšanās risku,” norāda Dr. Stirna.

Pēc Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) informācijas vismaz daļu no Eiropas tirgū esošā izotonitazēna ir ražojuši Ķīnas uzņēmumi.

Ir pieejama informācija, ka to nelegāli pārdod kā pulveri un lietošanai gatavus deguna aerosolus. 

Valsts neapmaksā efektīvu ārstēšanu pirmreizējiem lietotājiem

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra pieredze rāda, ka atkarīgo pacientu skaits palielinās. Valstī ir rindas uz ārstēšanās programmām – no opioīdiem atkarīgajiem pacientiem pārsvarā tiek nozīmēta ilgtermiņa farmakoterapija ar metadonu un buprenorfīnu.

Dr. Stirna iezīmē nopietnu problēmu: “Diemžēl valsts finansē tikai metadona programmu. Buprenorfīns, kas būtu piemērotāks jauniem, pirmreizējiem opioīdu atkarīgajiem pacientiem, kuri ir sociāli stabili, līdzestīgi, strādājoši, ar mazāk izteiktām veselības problēmām, no valsts netiek finansēts, bet tas būtu ļoti nepieciešams.”

“Buprenorfīnam ir mazāk izteiktas blakusparādības, tas ir drošāks lietošanā, tam ir zemāks zāļu pārdozēšanas risks. Šobrīd Latvijā šajā programmā ir daži simti pacientu, jo visbiežāk pacients vai viņa radinieki nav spējīgi to finansēt. Tas nav tikai pacienta, bet arī visas sabiedrības interesēs. Tad, kad cilvēki kļūst atkarīgi, devu ir nepieciešams uzņemt katru dienu, un viņi dara visu, lai iegūtu narkotiskās vielas. Valstij būtu svarīgāk finansēt šo programmu, nekā cīnīties ar sociālām un kriminālām sekām,” pārliecināta ir RPNC ārste.

Bīstama tendence – nelegālie veipi

“Šo jauno vielu lietošanai pasaulē ir bīstamas tendences, jo no ārzemju kolēģiem un publikācijām esam saņēmuši informāciju, ka dažādi narkotiskie nitozēna savienojumi tiek pievienoti veipu šķidrumiem,” apgalvo RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja, piebilstot, ka ir dzirdēts arī par amfetamīnu un citu psihoaktīvo vielu pievienošanu.

Tā ir ļoti liela bīstamība, īpaši domājot par jauno paaudzi, kurai veipi ir izteikti populāri.

Iegādājoties veipu nelegāli (“no rokas”) vai pasūtot internetā, nekad nevar būt pārliecināts par to, kas ir nopirkts un kādas vielas ir tā sastāvā.

“Es vēlreiz uzsveru –, ja mēs tabakas izstrādājumu, veipu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanu pusaudžu vidū valstiski neierobežosim un nekontrolēsim, jaunajai paaudzei būs ļoti nopietnas veselības un atkarību problēmas. Šo vielu lietošanas sekas ir redzamas tikai ilgtermiņā. Sabiedrībai ir jāsaprot, ka tas nav nekaitīgs, smaržīgs dūmu mākonis,” akcentē Dr. Stirna.

1 Redakcijas paskaidrojums: Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstus nosaka likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikums, kurā noteikts arī kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu apmērs, līdz kuram minēto vielu daudzums atzīstams par nelielu, un apmērs, no kura to daudzums atzīstams par lielu. Atbilstoši noteiktajam apmēram tiek piemērots sods par narkotisko un psihotropo vielu nelegālu apriti.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI