VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
16. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Mājoklis
16
16

Apkures parādi: kā rīkoties?

LV portālam: ĢIRTS BEIKMANIS, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Katru gadu pirms apkures sezonas sākuma īpaši asa ir siltumenerģijas parādu problēma. Šogad sabiedrību kājās ir sacēlušas lielākā namu apsaimniekotāja Latvijā “Rīgas namu pārvaldnieka” izsūtītās vēstules aptuveni 4000 māju dzīvokļu īpašniekiem: ja viņi nepiekritīs siltuma parādus segt no uzkrājuma fonda, tad apkure, ļoti iespējams, netiks pieslēgta. Tiek arī mudināts slēgt tiešos norēķinu līgumus ar komunālo pakalpojumu piegādātāju. Vai parādu segšana no uzkrājuma fonda vai tiešo līgumu slēgšana atrisinās jau gadiem samilzušo apkures parādu problēmu?

Sarunā ar Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētāju Ģirtu Beikmani noskaidrosim:

  • Vai apkures sezonas sākumā parādam par visai mājai piegādāto siltumenerģiju iepriekšējā apkures sezonā jābūt pilnībā samaksātam?
  • Kā dzīvojamo māju pārvaldnieki vēršas pret parādniekiem?
  • Vai vienīgā iespēja nepalikt bez apkures ir piekrist siltuma parādus segt no uzkrājuma fonda, samaksājot arī parādnieku vietā?
  • Jau sešus gadus līdz ar grozījumiem Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā ir paredzēti arī tiešie norēķini ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Kāpēc šo iespēju izmanto tik maz?
  • Ja ir daudzdzīvokļu māja, kurā individuāli siltumenerģijas piegādi konkrētam dzīvoklim nevar atslēgt, kāpēc dzīvokļu īpašniekiem būtu jāslēdz līgums par tiešajiem norēķiniem?
  • Kādi ir risinājumi apkures parādu situācijai? Vai pārņemt Igaunijas pieredzi un maksu par mājas apsaimniekošanu un komunālajiem pakalpojumiem piesaistīt dzīvokļa īpašumam, nevis īpašniekam?

Sarunā tiek aplūkots Dzīvokļa īpašuma likums, kā arī grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas stājās spēkā 2014. gada 15. janvārī un paredz iespēju slēgt līgumu par tiešajiem norēķiniem ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem.

Raidieraksts “Kā likums!” ir pieejams LV portālā, kā arī platformās “Podbean”, “Spotify”, “Apple” un “Google Podcasts”.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
16
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI