VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
04. novembrī, 2016
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Personība
TĒMA: Reģistri
3
9
3
9

Kontrolpirkums galvenās valsts notāres gaumē

LV portālam: GUNA PAIDERE, Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

"Ceļošana paplašina redzesloku, un vienmēr priecājos par iespēju doties uz vietām, kur neesmu bijusi. Ceļojot es dodu priekšroku dabas vai pilsētas apskatei – muzeji nav mans aicinājums."

FOTO no G. Paideres personīgā arhīva

Lai nebūtu kā dažam labam politiķim un nezustu saikne ar realitāti, Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere ik pa laikam neatsaka draugiem un pati sagatavo iesniegšanai Uzņēmumu reģistram vajadzīgos dokumentus. Tādējādi sanākot ļoti labs kontrolpirkums, jo to, kas ir sagatavojis dokumentus, darbinieki nezina. Viņa tic darbinieka karjeras iespējām no “pašas apakšas”, jo pati tam ir labs piemērs, bet brīvajā laikā dara visu, kas iespējams svaigā gaisā un dabā, un vislabāk, ja tas saistīts ar dzīvniekiem.
īsumā
  • Kopš ir dažādi "melnie saraksti", bomžu uzņēmumi vairs nav tik aktuāli.
  • No juriskonsulta ir kļuvusi par iestādes vadītāju – un tas viss tikai dažu gadu laikā.
  • Amatu nosaukumi un statusi nekad nav atstājuši iespaidu – svarīgs ir darba saturs un mērķis vai rezultāts, kas ir jāsasniedz.
  • Patīk mācīties un patīk pārmaiņas – tie ir divi aspekti, kas motivētu jaunas profesijas apguvei.
  • Došanās dabā palīdz atgūt enerģiju – vienkārša pastaiga pa mežu vai skrējiens brīvā dabā spēj darīt brīnumus.

Vai ir bijis gadījums, kad pati atklājat - Uzņēmumu reģistrā kompāniju vēlas reģistrēt bezpajumtnieks?

Tā kā darbs ar klientiem un reģistrācijas dokumentu izskatīšana nav mans pienākums, es šādu situāciju neesmu piedzīvojusi. Ja runājam par cilvēku bez noteiktas dzīvesvietas izmantošanu negodprātīgā uzņēmējdarbībā, tad jāsaka, ka tendences mainās. Kopš ir dažādi "melnie saraksti", tas vairs nav tik aktuāli. Tomēr cilvēki, kas par nelielu samaksu ir gatavi parakstīt jebkurus dokumentus, joprojām ir. Diemžēl pret šādu slimību zāles nav izgudrotas – šos gadījumus faktiski ir neiespējami preventīvi novērst, jo bieži vien tieši šie cilvēki ir samācīti sniegt pareizās atbildes un izskatās daudz kompetentāki, nekā kāds reāls iesācējuzņēmējs.

Ar kuru lēmumu, ko esat pieņēmusi, lepojaties?

Lēmumu pieņemšana ir mana ikdiena, un nevaru izcelt konkrētu gadījumu. Man būtiskāk ir lepoties ar sasniegtajiem rezultātiem – ieviestiem vai uzlabotiem pakalpojumiem, kas atvieglo dzīvi uzņēmējiem un citiem klientiem, un arī mums pašiem. Piemēram, kad antireiderisma grozījumu sakarā ar normatīvo aktu tika noteiktas stingrākas prasības iesniedzamajiem dokumentiem, Uzņēmumu reģistrs nekoncentrējās tikai uz šo prasību ieviešanu, bet piedāvāja klientiem praktisku rīku – "izmaiņu ziņotāju", kas palīdz ātri reaģēt, ja tiešām notiek uzņēmuma pārņemšana bez īpašnieku ziņas. Lepojos arī ar atvērto datu pakalpojumu – pašlaik esam vienīgā iestāde Latvijā, kas piedāvā neapstrādātus valsts uzkrātus datus lietotājiem draudzīgā formātā. Par šo esam ieguvuši arī nozares apbalvojumu.

Vai pati kādreiz esat dibinājusi savu uzņēmumu?

Savu uzņēmumu neesmu dibinājusi. Ar mērķi nezaudēt saikni ar realitāti, ik pa laikam neatsaku draugiem un sagatavoju viņu vietā dokumentus iesniegšanai Uzņēmumu reģistram. Tam ir vairāki ieguvumi, pirmkārt, varu novērtēt likuma un iestādes izvirzītās prasības klientiem praksē. Otrkārt, sanāk ļoti labs kontrolpirkums – var pārliecināties par darbinieku kompetenci un attieksmi, jo darbinieki nezina, ka dokumentus esmu sagatavojusi es, un draugi sniedz atgriezenisko saiti, kā gājis komunikācijā ar iestādi, kurai esmu vadītāja.

Vai ticat darbinieka karjeras iespējām no "pašas apakšas", tā teikt, no klientu apkalpošanas speciālista par direktoru?

Ticu, jo pati esmu tam piemērs. No juriskonsulta esmu kļuvusi par iestādes vadītāju – un tas viss tikai dažu gadu laikā. Lielākoties tas ir pateicoties tam, ka tā laika iestādes vadītājs profesors Ringolds Balodis man vispār deva iespēju parādīt sevi. Biju gan nodaļas vadītāja vietniece, gan nodaļas vadītāja, vēlāk – galvenā valsts notāra vietniece. Un brīdī, kad Baloža kunga pilnvaru termiņš beidzās, man jāsaka paldies tā laika tieslietu ministram Jānim Bordānam, kurš manu kandidatūru virzīja apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Uzņēmumu reģistrā arvien vairāk praktizējam iekšējo karjeras izaugsmi. Vispirms ir iekšējais konkurss, un tikai pēc tam meklējam darbiniekus ārpusē. Šī kultūra arvien vairāk attīstās, un pat nodaļu vadītāji mudina savas labākos darbiniekus izmēģināt spēkus citās Uzņēmumu reģistra struktūrvienībās, lai darbiniekam būtu sajūta, ka attīstība ir reāla un notiek un saglabājas motivācija turpināt darbu Uzņēmumu reģistrā.

Kādas ir jūsu karjeras tālākās ambīcijas?

Galvenā valsts notāra pilnvaru termiņš ir ierobežots – tie ir pieci gadi, un tas ir labi. Atskatoties uz bijušiem galvenajiem valsts notāriem, manuprāt, tie katrs iestādei ir bijuši īstajā laikā un attīstījuši noteiktu iestādes darbības jomu. Līdz ar to var labi novērtēt, ka iestādes attīstība ir bijusi vispusīga.

Man nav ambīciju uz konkrētiem amatiem. Amatu nosaukumi un statusi nekad uz mani nav atstājuši iespaidu – svarīgs ir darba saturs un mērķis vai rezultāts, kas ir jāsasniedz. Ja tas būs jēgpilns, tad nav svarīgi, vai amata nosaukums ir referents vai direktors.

Ja vajadzētu apgūt jaunu profesiju, kura tā būtu?

Man patīk mācīties un man patīk pārmaiņas – tie ir divi aspekti, kas mani motivētu jaunas profesijas apguvei. Pēc profesijas esmu juriste, bet pašlaik mana ikdiena ļauj man slīpēt kompetences, kas sniedzas pāri jurista profesijai, – ikdienā pievēršos arī juridiskiem jautājumiem, bet sveša nav personālvadība, iepirkumi, projektu vadība, IKT jautājumi, finanšu vadība, kvalitātes vadība, stratēģiskā plānošana un citi jautājumi. Līdz ar to ir jāzina no visa pa mazam un tajā pašā laikā ir jāredz "lielā bilde".

Vai jūs gribētu nopelnīt miljonu?

Nauda nav pašmērķis – galvenais, lai tā pietiek. Bieži vien labākās lietas dzīvē nav saistītas ar naudu. Jo mazāk mums pieder, jo brīvāki un laimīgāki mēs esam.

Par ko bērnībā vēlējāties kļūt, par ko sapņojāt?

Ja tā padomā, tad pašlaik esmu ļoti tuvu tam, par ko sapņoju bērnībā – ar māsu bieži spēlējām biznesa lēdijas vai advokātes.

Vai ir kādi notikumi, personības, kas jūs ir iedvesmojušas, visvairāk ietekmējušas jūsu dzīvi?

Visvairāk mani ir iedvesmojusi mana mamma. Tētis nomira, kad ar māsu bijām maziņas, un tas notika 90. gadu sākumā. Mamma viena pati mūs nodrošināja un izaudzināja. Ļāva izvēlēties, ko mēs savā dzīvē vēlamies darīt. Tāpēc viņa ir bijusi labs piemērs un iedvesma, ka iespējas bieži vien ir atkarīgas no mums pašiem un mūsu drosmes uzdrīkstēties.

Kam priekšroku dodat brīvajā laikā?

Došanās dabā man palīdz atgūt enerģiju – vienkārša pastaiga pa mežu vai skrējiens ļauj justies brīnišķīgi. Brīvdienās cenšos braukt ārpus Rīgas un uzturēties svaigā gaisā – skriet, sēņot, slēpot, makšķerēt – jebko, kas ir darāms dabā, un vislabāk, ja saistīts ar dzīvniekiem. Ja nevaru izrauties uz laukiem, tad Rīgā braucu uz suņu patversmi un dodamies ar kādu no suņiem garā pastaigā. Darba dienu vakaros patīk lasīt grāmatas. Viedierīču lietošanu ārpus darba laika un TV skatīšanos vakarā cenšos maksimāli izslēgt no savas ikdienas.

Vai ir kāda grāmata, kuru pārlasāt vairāk nekā vienu reizi?

Grāmatas lasīt man patīk, un ir ļoti daudz grāmatu, kuras vēlos izlasīt. Tāpēc parasti grāmatu izlasu vienu reizi, paņemu sev no tās svarīgāko informāciju un līdz šim neesmu izjutusi vēlmi kādu grāmatu lasīt atkārtoti. Vienīgi profesionālajā literatūrā mēdzu šad tad ielūkoties atkārtoti – lielākoties tās ir ar vadības lietām saistītas grāmatas.

Vai ir kāda vieta uz pasaules, kur sapņojat aizbraukt?

Ceļošana paplašina redzesloku, un vienmēr priecājos par iespēju doties uz vietām, kur neesmu bijusi. Ceļojot es dodu priekšroku dabas vai pilsētas apskatei – muzeji nav mans aicinājums. Bet man nav konkrēta galamērķa, kuru noteikti vēlētos apmeklēt.


Kāds ir jūsu dzīves moto?

Nestrebt karstu.


"Personība tuvplānā" – LV portālā  katru piektdienu.  Amatpersonu, valsts pārvaldē strādājošo un sabiedrībā pazīstamu cilvēku atbildes uz jautājumiem  "aiz kadra" - par sevi un dzīvi Latvijā, kad darbavietas durvis ir aizvērušās.

Iesaki LV portālam savu personību sarunai "aiz kadra"! Sūti e-pastu uz adresi portals@lv.lv!

Labs saturs
9
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI