VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
22. oktobrī, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Eiropas Savienība

„Par” pārmaiņām Lietuvas parlamentā, „pret” Visaginas atomelektrostaciju

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kaut arī Seima vēlēšanās piedalījās par 100 tūkstošiem balsotāju mazāk nekā iepriekšējās, savu izvēli ir izteikusi vairāk nekā puse balsstiesīgo.

FOTO: Valda Kalniņa, A.F.I

14.oktobrī Lietuvā notika kārtējo Seima vēlēšanu pirmā kārta. Lietuvas Republikas parlamentu veido 141 deputāts. Šoreiz parlamentā kā daudzmandātu, tā vienmandāta vēlēšanu apgabalos kopumā vēlējās iekļūt gandrīz 2000 kandidātu. Vēlēšanās piedalījās 17 politiskās partijas un viena četru partiju koalīcija. Lietuvas Seimā 70 deputāti tiek ievēlēti pēc partiju sarakstiem un 71 – vienmandāta vēlēšanu apgabalos. Vienmandātu apgabalā deputāts skaitās ievēlēts jau pirmajā kārtā, ja par viņu balsojuši vairāk nekā 50% vēlētāju. Šoreiz tādi bija tikai trīs.

Par to, ka vēlēšanās vairāk balsu iegūs kreisās (un populistiskās) partijas, šaubu nebija; konservatoru četrus gadus ilgā taupīšanas politika tautai jau krietni apnikusi. Cik ilgi siksnu var savilkt arvien ciešāk?

Vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām notika arī konsultatīvais referendums par Visaginas atomelektrostacijas celtniecību. Referenduma iznākumu analītiķi un politologi tik noteikti kā parlamenta vēlēšanu gaidāmos rezultātus gan neprognozēja.

Ik pēc četriem gadiem – jauns Lietuvas "glābējs"

Ik pēc četriem gadiem parlamenta vēlēšanās piedalās kāda jauna partija, kas solās "glābt" Lietuvu. Pagājušās vēlēšanās tā bija Nacionālā atdzimšanas partija (burtisks tulkojums no lietuviešu valodas - Tautas augšāmcelšanās partija) šovmeņa Arūna Valinska vadībā. Toreiz šovbiznesa pārstāvji un to atbalstītāji parlamentā ieguva pat 16 vietas. Šīs ,,glābēju" partijas šodien jau vairs nav. Tās biedri pārgāja vai pārbēga pie citām partijām, daži mēģināja organizēt kaut ko no jauna.

"Šogad vēlēšanās piedalījās vairāk nekā 50% balsstiesīgo Lietuvas pilsoņu."

Šogad Lietuvu "glābšot" partija "Drosmes ceļš". Tās līdere ir tiesnese Nēringa Venckiene, kas kļuva pazīstama ar tā dēvēto Kauņas pedofilu klana lietu. Ir cilvēki, kas viņu uzskata par tēvzemes glābēju, citi domā, ka šeit vairāk gan redzama pašlabuma, atpazīstamības un popularitātes meklēšana. Partija "Poļu vēlēšanu akcija" apvienojusies ar "Krievu aliansi" un pirmo reizi parlamenta vēlēšanās pārsniedza 5% slieksni.

Kā liecina provizoriskie dati, 16.oktobrī populistiskā Darba partija Krievijā dzimušā miljonāra Viktora Uspaskiha vadībā Lietuvas parlamentā bija nodrošinājusi 17 mandātus, sociāldemokrāti - 15, valdošie konservatori - 13, Liberāļu kustība un "Drosmes ceļš" – pa septiņiem mandātiem un savulaik impīčmenta ceļā atstādinātā prezidenta Rolanda Paksa partija "Kārtība un taisnīgums" – sešas vietas.

Būt vai nebūt Visaginas AES?

Rezultāti apliecina, ka Lietuvas pilsoņi 14.oktobrī balsoja par pārmaiņām parlamentā un pret Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecību. No vairāk nekā 50% balsstiesīgo Lietuvas pilsoņu, kuri piedalījās vēlēšanās, vairāk nekā 62% balsoja pret AES būvniecību, to atbalstīja vien 35% vēlētāju. Tā kā referendums ir konsultatīvs, tā rezultāti nav juridiski saistoši.

Bijušais enerģētikas viceministrs Roms Šveds, kas savulaik piedalījās sarunās ar ārzemju stratēģiskajiem investoriem, referenduma rezultātus vērtē kā triecienu Lietuvas reputācijai: ,,Referendumu politiķi izmantoja kā tribīni, un tas radīs nopietnas negatīvas sekas vien tādēļ, ka tika rīkots neīstajā laikā." R.Švēds domā, ka iedzīvotāju viedokli vajadzēja taujāt daudz agrāk, pirms sešiem gadiem, kad Seims pieņēma jaunu AES likumu.

Būt vai nebūt konservatoru lolotajam AES projektam – par to spriedīs jau jaunās koalīcijas politiķi, kas solās no jauna izvērtēt atomenerģijas projekta ekonomisko pamatojumu.

Ko nesīs 28.oktobris?

Kaut arī šajās Seima vēlēšanās piedalījās par 100 tūkstošiem balsotāju mazāk nekā iepriekšējās pirms četriem gadiem, Galvenā vēlēšanu komisija ilgāk nekā citus gadus skaitīja vēlētāju balsis. Dažviet, lai nokļūtu pie vēlēšanu urnām, pat nācās stāvēt garās rindās.

Policija pēc 10.oktobra (kad sākās vēlēšanas pa pastu) uzsākusi 12 iespējamu vēlētāju uzpirkšanas gadījumu izmeklēšanu. ,,Balsu uzpirkšana, neapzinība – tas absolūti nav paciešams, tas var izraisīt neticību demokrātijas pamatvērtībām. Es ticu, ka tiesībsargājošās institūcijas un Galvenā vēlēšanu komisija darīs visu, lai šādi gadījumi tiktu nekavējoties izmeklēti," intervijā Ziņu radio teica premjerministrs Andrjus Kubiļus.

Pēc tam, kad medijos parādījās informācija, ka daži Darba partijas biedri tiek turēti aizdomās par balsu pirkšanu, tās vadītājs Viktors Uspakihs izplatīja paziņojumu, ka šādas aizdomas met ēnu uz visas partijas autoritāti un, ja šādi fakti apstiprināšoties, viņš personiski rosinās jautājumu par attiecīgo biedru padzīšanu no partijas.

"Ik pēc četriem gadiem parlamenta vēlēšanās piedalās kāda jauna partija, kas solās glābt Lietuvu."

Jācer, ka visi pārkāpumi tiks noskaidroti līdz 28.oktobrim, kad notiks otrā vēlēšanu kārta. Pēc pirmās vēlēšanu kārtas provizorisko rezultātu paziņošanas gan Darba partijas vadonis V.Uspaskihs, gan sociāldemokrātu partijas vadītājs Aļģirds Butkēvičs paziņoja par savu gatavību sēsties premjerministra krēslā. Drīz paziņojumi pieklusa, un žurnālisti izplatīja ziņu, ka Darba partijas, sociāldemokrātu un partijas "Kārtība un taisnīgums" vadītāji rīko pārrunas. Žurnāla ,,Verslo žinios"16.oktobra titullapā ievietota visu triju ,,vadoņu" fotogrāfija un virsraksts – ,,Troika meklē pamatu". Pagaidām ,,troikai" Seimā ir nodrošinātas 39 vietas no 141.

Tā kā Lietuvā notikušajās Seima vēlēšanās balsotāju aktivitāte pārsniedza 25%, vēlēšanas ir uzskatāmas par notikušām, paziņoja Galvenās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Zenons Vaigausks. Kā jau minēts, vienmandāta apgabalos kandidāts tiek uzskatīts par ievēlētu, ja viņš saņem vairāk nekā pusi balsu. Tā kā daļā vienmandāta apgabalu nevienam kandidātam šo līmeni neizdevās sasniegt, tajos 28.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta. Politologi lēš, ka tā varot ienest arī negaidītas korekcijas. Kā būs - redzēsim pēc 28.oktobra.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI