VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
25. novembrī, 2011
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Ekonomika
1
1

Par finanšu grūtībās nonākušo "Latvijas Krājbanku". Kam jāpievērš uzmanība uzņēmējam

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

„Latvijas Krājbankas” tālāko likteni izšķirs Lietuvas valdības izšķiršanās. Pagaidām lēmums vēl nav zināms.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ziņu degpunktā šobrīd ir kopš 21.novembra vakara apturētā „Latvijas Krājbankas” darbība. Ar bankas darbību saistītie negatīvie pavērsieni neapšaubāmi rada grūtības gan daudziem cilvēkiem, gan komersantiem. Ir uzsākta noguldījumu izmaksa privātpersonām, kas paredz iespēju vienas diennakts laikā no bankomāta izņemt 50 latus. Uz naudas līdzekļu izmaksu var pretendēt kā fiziskas, tā juridiskas personas, kas ir noguldītāji. Kā pasargāt sevi no negatīvām sekām un kam būtu nepieciešams pievērst uzmanību uzņēmējiem sarežģītajā situācijā?

Kā zināms, bankas iepriekšējā vadība ir atcelta, un banku tagad pārvalda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iecelti pilnvarnieki. Bankas tālākais liktenis vēl nav zināms. Drīzumā FKTK jālemj par noguldītājiem garantēto summu izmaksu no Noguldījumu garantiju fonda.  Likums  paredz,  ka  noguldītāji  varēs  saņemt  atpakaļ   līdz EUR 100 000 ekvivalentu summu sava noguldījuma, un šī izmaksa ir veicama 20 darba dienu laikā, skaitot no 22.novembra (likums pieļauj šī termiņa pagarināšanu uz laiku līdz desmit darba dienām).

Uz izmaksu var pretendēt kā fiziskas, tā juridiskas personas, kas ir noguldītāji. Likums paredz dažus noteiktus ierobežojumus, piemēram, bankas vadības un atsevišķu vadošu darbinieku noguldījumi un subordinētie noguldījumi nav pakļauti šai atmaksas garantijai.

"Uz izmaksu var pretendēt kā fiziskas, tā juridiskas personas, kas ir noguldītāji."

2011.gada 1.janvārī stājās spēkā likuma grozījumi, kas garantēto noguldījuma summu palielināja no EUR 50 000 līdz EUR 100 000 ekvivalentam.

Kam pievērst uzmanību

Šie negatīvie pavērsieni saistībā ar "Krājbanku" neapšaubāmi rada grūtības daudziem cilvēkiem un komersantiem. Šodien, kad valsts tautsaimniecības atlabšana ir tik ļoti atkarīga no uzņēmumu sekmīgas darbības un spējas maksāt nodokļus, radīt un uzturēt darbavietas, uzņēmējiem ir jāaizsargā sevi no negatīvām sekām, ko var radīt šādi banku satricinājumi. Daži būtiski un ikdienišķi aspekti, kam pievērst tūlītēju uzmanību, ir šādi:

  • Ja jūsu uzņēmums ir turējis līdzekļus "Krājbankā" un pašreizējā situācija jums rada naudas plūsmas traucējumus un apgrūtina tekošo saistību izpildi – pārbaudiet, vai attiecīgie līgumi jums dod tiesības pārrunāt un grozīt sadarbības noteikumus ar darījumu partneriem un vai nekavējošs līdzekļu trūkums nerada tūlītēju maksātnespējas risku (piemēram, attiecības ar jūs kreditējošo banku, VID, komunālo pakalpojumu sniedzējiem vai jūsu galvenajiem sadarbības partneriem). Atcerieties, ka tiesības iesniegt maksātnespējas pieteikumu ir gadījumā, ja jūsu parāds pārsniedz LVL 3 000 (aptuveni EUR 4 270) un tas nav nokārtots trīs nedēļu laikā pēc rakstveida paziņojuma saņemšanas.
  • Vai jūsu uzņēmuma grāmatvedības sistēmās ir apturēti visi maksājumi uz kontiem "Krājbankā", gan saviem darījumu partneriem, gan darbiniekiem.
  • Ja jūsu darījuma partneri nespēj pildīt saistības pret jums "Krājbankas" darbības apturēšanas dēļ, vai jūs atbilstoši noslēgto līgumu noteikumiem varat samazināt savu "ekspozīciju" pret šo darījuma partneri vai pārtraukt tālākas piegādes darījuma partnera paaugstinātā kredītriska dēļ.
  • Ja "Krājbankas" radīto seku dēļ jūsu darījuma partneris riskē kļūt maksātnespējīgs vai vēlas uzsākt tiesiskās aizsardzības procesu, vai jūs varat pietiekami ātri rīkoties un aizsargāt savas saimnieciskās intereses tādā situācijā.
 
***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI