SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. novembrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
3
3

"Krājbankas" klientiem pēc garantētā noguldījuma jādodas uz "Citadeli"

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Banka „Citadele” šodien, 28. novembrī, sāk izmaksāt „Latvijas Krājbankas” klientiem aizslēgtajā bankā palikušo naudu, kas ar likumu garantēta no Noguldījumu garantiju fonda. Izņemt varēs gan skaidru naudu, gan ar pārskaitījumu. Garantētās atlīdzības saņemšanai iespējams izmantot jebkuru derīgu kontu jebkurā bankā. „Citadele” aicina klientus iepriekš piereģistrēt savu apmeklējumu.

Garantētās atlīdzības izmaksa līdz 100 000 eiro (70 280,40 latu) apmērā gan fiziskām, gan juridiskām personām sāksies šodien, 29.novembrī.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) aprēķini liecina, ka ir 235 000 personas (gan fiziskas, gan juridiskas) – "Latvijas Krājbankas" klienti –, kas saņems garantēto atlīdzību. Saskaņā ar FKTK informāciju 99,8% no "Krājbankas" klientu noguldījumiem iekļaujas garantētās atlīdzības apmērā, tādējādi klienti savu noguldījumu saņems pilnībā.

Saskaņā ar FKTK un bankas "Citadele"  līgumu  par garantēto atlīdzības izmaksu līdz naudas izmaksas sākšanai "Latvijas Krājbanka" nodod FKTK garantēto atlīdzību saņēmēju reģistru jeb klientu datubāzi ar norādītām naudas summām, kas pienākas katram klientam. FKTK pārbauda reģistra atbilstību valsts normatīvo aktu prasībām un nodod reģistru "Citadelei", kurai tiek nodrošināta piekļuve Noguldījumu garantiju fondam (NGF).

"Citadele" iesaka klientiem pieteikt ierašanās laiku

Lai nodrošinātu "Krājbankas" klientiem ērtāku apkalpošanu un cilvēkiem nebūtu jāgaida "dzīvajā" rindā, "Citadele" aicina klientus iepriekš piereģistrēt savu apmeklējumu mājaslapā www.citadele.lv vai zvanot bankas diennakts Klientu atbalsta centram pa tālruni 67010000, kā arī 1188. Banka informē, ka rezervācijas sistēma mājaslapā jau darbojas.

"Citadeles" mājaslapā informācijā AS "Latvijas Krājbankas" klientiem atrodama norāde – Pieteikt apmeklējumu. Atverot to, piedāvāts aizpildīt nelielu veidlapu. Ierakstot tajā prasīto informāciju, jāpadomā, vai vēlaties kļūt par "Citadeles" klientu (iespēja atbildēt: jā vai nē). Tālāk ir jānorāda naudas saņemšanas veids ("vēlos skaidras naudas izmaksu" vai "vēlos veikt pārskaitījumu"). Tāpat var apskatīties sev ērtāko "Citadeles" filiāli (ir pievienots saraksts), kā arī apmeklējuma datumu un laiku (piedāvāts - cikos).

"Nākot uz bankas filiāli, noteikti jāņem līdzi pase."

Rezervācijas sistēmā tiek atspoguļoti tikai tie datumi un laiki, kas rezervācijas brīdī ir pieejami, lasāms bankas paskaidrojumos.

Banka arī norāda, ka noteikti sava vizīte bankā jāpiesaka iepriekš, ja naudas izmaksas summa ir lielāka par 500 latiem.

"Citadelei" Latvijā ir 42 filiāles un klientu apkalpošanas centri.

Naudas saņemšanas vai pārskaitīšanas formalitātes "Krājbankas" klientiem būs jāveic klātienē (izņemot "Citadeles" klientiem, kam ir atvērts konts šajā bankā un ir pieslēgta "Citadeles" internetbanka). Pēc "Krājbankas" naudas klientiem būs jāierodas "Citadelē", lai bankas darbinieks varētu veikt personas identifikāciju un pārliecināties, ka nauda tiek atmaksāta īstajai personai. Nākot uz bankas filiāli, noteikti līdzi jāņem pase.

Iepriekšējās reģistrēšanās veidlapā nav piedāvāts norādīt, uz kuru citu banku (ja "Krājbankas" klients tā vēlas) lai naudu pārskaita.

Latvijas Komercbanku asociācija uzsver FKTK informāciju, ka garantētās atlīdzības saņemšanai var izmantot jebkuru derīgu kontu jebkurā bankā un konta atvēršana bankā "Citadele" nav obligāta.

Klientiem, kam konts ir kādā citā bankā, iesniegumā "Citadeles" bankai jānorāda, ka naudu vēlas saņemt kādas citas bankas kontā (vai izņemt skaidrā naudā). Šiem klientiem būs jāierodas "Citadeles" bankā, taču nebūs obligāti jāatver konts šajā bankā. "Citadele" pēc klienta vēlēšanās veiks garantētās noguldījumu summas pārskaitījumu uz jebkuras bankas kontu, ko norādīs klients.

Rūpējoties par klientu personisko un materiālo drošību, FKTK aicina noguldītājus neizņemt no bankas lielas skaidras naudas summas, bet pārskaitīt šo naudu uz kontu jebkurā bankā.

FKTK  skaidro atlīdzības izmaksu "Krājbankas" klientiem

FKTK mājaslapā (http://fktk.lv) sadaļā "Jaunumi" ir plaša informācija "Jautājumi un atbildes par valsts garantētās atlīdzības izmaksu "Latvijas Krājbankas" klientiem" (ievietota 25.novembrī).

Pirms doties uz "Citadeli" pēc "Krājbankā" palikušās naudas, būtu vērts ar šo informāciju iepazīties, tā var izrādīties noderīga. Piemēram, lai zinātu, vai varēs daļu summas izņemt skaidrā naudā un daļu – pārskaitīt uz savu bankas kontu.

"Noguldītāji saņems arī peļņas procentus, ka tiek iekļauti izmaksājamās atlīdzības summā, iekļaujot tos procentus, kas aprēķināti līdz 22.novembrim."

To nevarēs, jo atbilstoši līgumam ar FKTK nauda ir jāatmaksā ar vienu transakciju, līdz ar to abus veidus nav iespējams izmantot un ir nepieciešams izvēlēties – vai saņemt naudu bankas kontā, vai izņemt skaidrā naudā, paskaidro FKTK.

Atbilstoši likumam nauda tiks izmaksāta latos. Ja noguldījumi ir bijuši citās valūtās, tā būs konvertēta latos. Citu valūtu noguldījumi būs pārrēķināti latos saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu 22.novembrī. Valsts normatīvie akti neparedz kompensāciju par zaudējumiem valūtas konvertācijas rezultātā.

Valsts garantētā summa attiecas gan uz noguldījumiem, gan uz norēķinu kontu atlikumiem, gan algu kontiem, krājkontiem u.c.

Noguldītāji saņems arī peļņas procentus, ka tiek iekļauti izmaksājamās atlīdzības summā, iekļaujot tos procentus, kas aprēķināti līdz 22.novembrim.

Tiesības saņemt valsts garantēto naudu ir turpmākos 60 gadus.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI