VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
18. jūnijā, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Satiksme
4
4

Izgulēt reibumu!? Bet es taču jūtos labi!

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Paģiru dēļ šoferis kļūst vienaldzīgāks, agresīvāks, neiecietīgāks un straujāks. Un tas ir bīstami. Jo vairāk tādēļ, ka viņam pašam viss šķiet kārtībā: vakar bija feini, šodien galva nesāp, tāpēc varu braukt. Nekā! Narkologi brīdina: izguli reibumu! Par to sabiedrībai stāsta arī šā gada pirmssvētku sociālā kampaņa, kuras vadmotīvā apspēlēts labi zināmās rotaļas "Pudeles griešana" motīvs. Kā zināms, tajā iznākums nav paredzams...

FOTO: CSDD

Arī tad, ja nākamajā rītā pēc svinībām it kā jūties labi, speciālisti iesaka pēc alkohola lietošanas nogaidīt 24 stundas un tikai tad sēsties pie stūres.

Līdz šim par nākamo rītu pēc svinēšanas runāts maz, tādēļ Ceļu satiksmes drošības direkcija sadarbībā ar Satiksmes ministriju, Iekšlietu ministriju un Valsts policiju šogad īsteno ceļu satiksmes drošības kampaņu „Izguli reibumu!”. Tajā uzmanība pievērsta paģirām - riskantajam laikam, kad cilvēks pārvērtē savu pašsajūtu. Jāņi ir tie svētki, kad 50% no visiem iereibušajiem vadītājiem tiek aizturēti tieši nākamajā rītā pēc svinībām, atzinis Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

 Eksperti iesaka pēc pamatīgas ballēšanās vismaz diennakti nesēsties pie automobiļa stūres. Mediķi rēķina: ja no alkohola lietošanas pagājis tik ilgs laiks, tad šoferis var būt drošs, ka alkohols vairs viņa domāšanu un rīcību neietekmēs. Zināmus aprēķinus par to, cik ilgi jāpagaida, lai sēstos pie stūres, var iegūt akcijas „Izguli reibumu!” piedāvātajā „Reibummetrā” www.1188.lv/reibummetrs

"Cilvēks ar paģiru sindromu dažkārt mēdz būt pat bīstamāks nekā tikko iedzēris."

Straupes narkoloģiskās slimnīcas virsārste Dace Raituma skaidro: paģiras nozīmē, ka organisms ir saņēmis par daudz alkohola un ir ar to saindējies, tādēļ tam jādod noteikts laiks atkopties. Daktere zina, ka iepriekšējā dienā dzērušos šoferus var iedalīt divās grupās. Vieni ir tie, kam paģiras rada baiļu sajūtu, tādēļ sēšanās pie stūres fiziski ir iespējama, bet garīgi – ne. Šiem šoferiem ir sajūta, ka neko nevar saprast, ka nezina, ko darīt, ka diez vai vispār vairs prot braukt. Ja organisms izstrādā šādu pašaizsardzības mehānismu – paldies viņam par to! Piespiest sevi paciest slikto sajūtu un tomēr braukt – tas ir pilnīgs neprāts.

Savukārt otrai grupai paģiru dēļ ir pavisam cita sajūta: es visu varu, man nekas nav, es taču tik labi braucu – nekas nenotiks. Tas tādēļ, ka alkohols ir komplicēta viela, kas ietekmē ne tikai fizisko, bet arī emocionālo stāvokli. Izdzertais ir izraisījis izmaiņas domāšanā, un cilvēks pats pat nesaprot, ka viņa attieksme pret notiekošo ir citādāka nekā parasti. Tas nekas, ja pārbraukšu pāri zālienam. Tas nekas, ka man mašīnā bērni. Tas nekas, ka neesmu piesprādzējies. Paģiru dēļ šoferis ir kļuvis vienaldzīgāks, agresīvāks, neiecietīgāks un straujāks. Un tas ir bīstami. Jo vairāk tādēļ, ka viņam pašam viss šķiet kārtībā: vakar bija feini, šodien galva nesāp, tāpēc varu braukt. Nekā! Izguli reibumu!

"Izdzertais ir izraisījis pašam nemanāmas izmaiņas domāšanā, un cilvēks pat neapjauš, ka viņa attieksme pret notiekošo ir citādāka nekā skaidrā prātā. "

Arī VSIA "Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs" Narkoloģijas palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna uzsver: „Cilvēks ar paģiru sindromu dažkārt mēdz būt pat bīstamāks nekā tikko iedzēris, jo rodas uzmanības traucējumi, dažkārt psihiski traucējumi - trauksmes sajūta, bailes, tāpat arī roku trīce, paaugstināts asinsspiediens, slikta dūša, nerunājot par elementāriem uztveres traucējumiem. Tikai laiks spēj samazināt alkohola līmeni asinīs. Tāpat atkārtoti vēlos aicināt nekad nesēdieties pie automašīnas stūres, ja lietots alkohols - pat nelielā devā! Jo arī pavisam nelielas alkohola devas ietekmē uztveri, reakcijas ātrumu un redzes asumu.”

2009. gadā 708 ceļu satiksmes negadījumos vismaz viens vadītājs bija alkohola vai narkotisko vielu reibumā (pirmoreiz skaits ir mazāks par 1000) un 372 cilvēki šajos negadījumos tika ievainoti. Salīdzinājumā ar 2008. gadu ir vērojams kritums – gan ceļu satiksmes negadījumu skaita (-41%), gan ievainoto skaita ziņā (-34,2%). Pagājušajā gadā šajos negadījumos bojā gājuši 36 cilvēki, kas ir mazliet vairāk nekā desmitā daļa (14,2%) no visiem ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušajiem.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI