VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
31. maijā, 2010
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Tieslietas
5
5

Kontrabandas apjoms pieaug, nodokļos iekasētā nauda sarūk

LV portālam: MARJANS BURIJS, VID Muitas kriminālpārvaldes direktors
Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Acīmredzot tas ir likumdošanas un tiesībsargājošo iestāžu vājums, ka pat apzinoties – ievestais domāts biznesam –, uz robežas nav likumīgu iespēju uz to reaģēt.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Latgalē daudziem valsts austrumu robeža kļuvusi par sava veida iztikas avotu un izdzīvošanas jautājumu. Pie tā gan vainojama krīze, bezdarbs un sociālekonomiskā situācija reģionā. Ražotāji un tirgotāji uzskata - katra trešā vai pat otrā Latvijā izsmēķētā cigarete ir nelegālas izcelsmes. Līdzīgi ir ar degvīnu, kur skaitļi gan nedaudz atšķiras. Vai pie tā vainojama vienīgi krīze? Pa kādiem ceļiem, kādā veidā kontrabanda nonāk Latvijā un kā tā ietekmē jau tā nestabilo valsts ekonomisko situāciju saruna ar VID Muitas kriminālpārvaldes direktoru MARJANU BURIJU.

Kādi, muitas vērtējumā, ir kontrabandas preču apjomi Latvijā, un vai tirgotāju, ražotāju satraukums ir pamatots?

Nevienā valstī un neviens nevar precīzi fiksēt kopējo kontrabandas apjomu. Tomēr ir metodes, kas, vadoties no valsts ekonomiskās situācijas, nodokļu politikas, preču cenām un citiem faktoriem, ļauj to aprēķināt. Tiek uzskatīts - normāli strādājot, muitas dienests (mūsu gadījumā Muitas kriminālpārvalde) atklāj 5%-10% no visiem administratīvi vai krimināli sodāmiem nelegālo preču ievešanas gadījumiem. Tā ir tāda vispārpieņemta norma, kas liecina, ka valsts pietiekami efektīvi spēj cīnīties ar šo parādību.

Pagājušajā gadā esam izņēmuši vairāk nekā 52 miljonus cigarešu un vairāk nekā 12 tonnas tabakas. Pēc mūsu aprēķiniem, tie varētu būt 8%-10% no kopējā kontrabandas cigarešu un tabakas apjoma.

Cilvēkam, kurš cigaretes pērk paciņās vai blokā, miljons cigaretes vienlaikus ir ļoti liels un tajā pašā laikā neko īsti neizsakošs daudzums...

10 miljoni cigarešu ir pilns 40 pēdu jūras konteiners jeb viena tā sauktās fūres krava.

Cik lielu kaitējumu ekonomikai nodara tamlīdzīga krava?

Pēc speciālas metodoloģijas aprēķinātais kaitējums, kas tiek nodarīts Eiropas Savienībai, ievedot 10 milj. cigarešu, ir 1,5 miljoni eiro. Tādējādi, izņemot 52 miljonus cigarešu, Kriminālpārvalde pērn ir novērsusi vismaz 8,1 miljonu lielu kaitējumu ES budžetam.

Vai nelegālo preču plūsmai ir tendence pieaugt?

Iepriekšējos gados kontrabandas apjomi nenoliedzami bija mazāki un līdz ar to tika izņemts mazāk nelegāli ievesto preču. Tolaik mēs izņēmām cigaretes no 30 līdz 35 miljoniem, tāpēc šajā ziņā 2009. uzskatāms par sava veida rekordgadu. Savukārt šā gada pirmajos trijos mēnešos vien izņemts jau 30 miljoni cigarešu.

Kādi tam iemesli?

Ekonomiskā situācija un izmaiņas nodokļu likmēs padarījušas Latviju interesantu arī kā patēriņa, ne vairs tikai tranzītvalsti. Tas nozīmē - daļa no kravām, kuru galamērķis agrāk bija Rietumeiropa, tagad tiek vesta tieši uz Latviju. Lai gan mūsu pirktspēja vēl arvien nav salīdzināma ar pirktspēju vecajās ES dalībvalstīs, tāpēc – jo tālāk uz rietumiem, jo cigaretes dārgākas un lielāka kontrabandistu peļņa. Būtībā mēs vēl arvien esam un kādu laiku noteikti būsim tranzītvalsts, tomēr parādās arī jaunas tendences.

Vai taisnība, ka ik otrā šeit izsmēķētā cigarete ievesta vai ražota nelegāli, kā apgalvo vietējie cigarešu ražotāji?

Ņemot vērā, ka tamlīdzīgu aprēķinu veikšanai katrs izmanto savas metodes, tā ir manipulēšana ar skaitļiem. Aizstāvot savas biznesa intereses un vietējo tirgu, situācija nereti tiek dramatizēta. Pēc mūsu aprēķiniem, cigarešu tirgū nelegālo preču daļa orientējoši ir ap 35%, alkohola tirgū – līdz 30 procentiem. Ne vairāk! Tomēr te jāņem vērā divi faktori. Alkohola gadījumā tā pārsvarā ir ES iekšējā problēma, sākot ar legāli ievestiem dažādiem ķīmiskiem produktiem, kurus vēlāk izmanto dzeršanai, un beidzot ar ES valstīs legāli saražotu, bet nelegālā tirdzniecībā iepludinātu spirtu. Protams, arī šeit ir zināma ietekme no ārpuses, tomēr tā nav būtiska.

"Ekonomiskā situācija un izmaiņas nodokļu likmēs padarījušas Latviju interesantu arī kā patēriņa, ne vairs tikai tranzītvalsti."

Attiecībā uz cigaretēm gluži pretēji – pamatā ir kontrabanda. Tātad cigaretes pārsvarā tiek ievestas no citām valstīm, un pēc apjomiem tām ir vislielākais īpatsvars starp kontrabandas precēm. Pēc tam ir alkohols. Savukārt degviela pēc mūsu informācijas pašlaik nav topa prece. To ir salīdzinoši grūti un riskanti transportēt. Sevišķi lielos apjomos. 

Kā zina teikt likumsargi Latgalē, dienā visus piecus austrumu robežas kontrolpunktus šķērso ap 1000 vieglo automašīnu. Apmēram 80-90% no tām tūlīt atgriežas Latvijā, ievedot maksimāli atļauto akcizēto preču, tātad cigarešu, alkohola un degvielas, daudzumu.

Tā nav kontrabanda. Tas ir likumdošanā atļautais preču daudzums. Kontrabanda ir administratīvi vai krimināli tiesiski sodāma nelikumīga preču pārvietošana pāri robežai. Tie preču daudzumi, kurus nes vai ved pāri robežai Latgalē, ir paredzēti pašpatēriņam.

Kopš 1. marta uz robežas notiek pastiprināta muitas kontrole un būtiski samazināts maksimāli atļautais akcizēto preču daudzums, ko šobrīd drīkst ievest. Tagad tās ir tikai 2 paciņas cigarešu, 1 litrs degvīna, 4 litri vīna, 15 litri alus un pilna auto bāka ar degvielu. Diezin vai tas notika tāpēc, ka iepriekšējais pašpatēriņš bija pārāk liels? Drīzāk likumīgi ievestās preces tika nelikumīgi realizētas.

Muitas dienestam ir aprēķini, cik šādi tiek ienests vai ievests caur vienu posteni. Pēc mūsu aprēķiniem, pārdodot pāri robežai ienestās preces, viens cilvēks mēnesī var nopelnīt ne vairāk kā 30–80 latus.

Ja runa tikai par alkoholu un cigaretēm, tad aprēķini acīmredzot pamatoti, bet, ja ieved pilnu bāku ar degvielu. Turklāt, kā man nācās novērot uz robežas, šim nolūkam tiek izmantotas automašīnas ar bākām, kuru ietilpība ir 100 un vairāk litru.

Degvielas ievešana it kā sev, bet patiesībā realizācijai saistīta jau ar cita rakstura pārkāpumiem. Galvenokārt nereģistrētu, nelikumīgu uzņēmējdarbību. Un tā jau ir policijas kompetence. Muitas dienests nevar cīnīties ar šiem pārkāpumiem, jo tā nav mūsu atbildības joma. Tāpat kā mūsu atbildības joma nav pierobežā nozagtu velosipēdu meklēšana. Mūsu pienākumus ir atklāt un novērst tos gadījumus, kad divu cigarešu paciņu vietā grib ievest 200 vai automašīnai pārbūvēta degvielas bāka, kas neatbilst attiecīgajiem noteikumiem.

"Pēc mūsu aprēķiniem, cigarešu tirgū nelegālo preču daļa orientējoši ir ap 35%, alkohola tirgū – līdz 30 procentiem."

Ja uz robežām viss notiek legāli, mēs nekādi nevaram atbildēt un ietekmēt to, kas pēc tam notiek nelegāli. Savukārt attiecībā uz akcizētajām precēm, ko mēģina ievest valstī virs atļautajām normām (visbiežāk cigaretes), jāsaprot – tās ieved organizēti un nelikumīgai tirdzniecībai iekšzemē. Pats ievedējs tās netirgo. Ir citi, kas to dara, savācot ievestās cigaretes un organizējot pārdošanu. Tomēr arī ievešana nelielos daudzumos ir administratīvi sodāms pārkāpums. Pašlaik Saeimā divos lasījumos jau skatītas izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas atļautu šādos gadījumos uz robežas konfiscēt transporta līdzekli.

Jūs pieminējāt organizēto noziedzību. Vai tas nozīmē, ka noziedzīgā pasaule šos cilvēkus, kas sākumā, apstākļu spiesti, veda tikai sev, ar laiku var sākt izmantot savās interesēs? Piemēram, uzpērkot ievesto degvielu vai iedodot mašīnu, ar kuru viņi degvielu ved jau kādai konkrētai personai, saņemot par to algu?

Nevispārināsim. Kāds ved sev, cits radiem un draugiem... Tomēr ... Jā, mums ir šāda informācija. Un ne tikai attiecībā uz degvielu, bet arī uz cigaretēm. Kaut arī, kā jau teicu, tā nav mūsu kompetence, nav jau arī tā, ka mēs tam nesekojam līdzi. Acīmredzot tas ir likumdošanas un tiesībsargājošo iestāžu vājums, ka pat apzinoties – ievestais domāts biznesam –, uz robežas nav likumīgu iespēju uz to reaģēt.

Vieglās automašīnas, kas šķērso austrumu robežu, ir tikai viens no veidiem, un noteikti ne jau pats vērienīgākais, kā kontrabanda nonāk Latvijā. Pa kādiem ceļiem uz mūsu valsti vai cauri tai plūst lielās kontrabandas kravas?

Galvenais virziens ir no Krievijas un Baltkrievijas gan pa autoceļiem, gan dzelzceļu ar pamatmērķi - Latvija kā tranzītvalsts. Tās likumsakarīgi ir valstis ar zemākām nodokļu likmēm un mazumtirdzniecības cenām, no kurām cigaretes tiek ievestas ES. Liela cigarešu fabrika atrodas Kaļiņingradā, un daļa produkcijas, kas no turienes tiek vesta uz Krieviju, tātad it kā iekšējais pārvadājums, ar tādu loku caur Latviju un Lietuvu atgriežas Eiropā. Arī Ukrainā ir lielas cigarešu ražotnes, tāpēc ir aizdomas, ka arī no turienes kontrabanda nāk mūsu virzienā.

Kādas bijušas lielākās kontrabandas preču kravas, ko pēdējā laikā atklājusi un aizturējusi Muitas kriminālpārvalde?

Interesantākie parasti ir veidi, kā kontrabanda tiek slēpta. Šajā ziņā visgrūtāk atklājams bija gadījums, kad, pārvadājot pa dzelzceļu, cigaretes tika slēptas 200 l mucās, kurās vajadzēja būt špakteļmasai, bet tā bija iepildīta tikai 20 cm biezumā virs cigaretēm. Turklāt mucu bija tik daudz, ka pēc tam, kad mūsu darbinieki tās izkrāva, dabūjām mainīt viņiem formas tērpus.

"Nevienā valstī un neviens nevar precīzi fiksēt kopējo kontrabandas apjomu."

Diezgan netradicionāls bija gadījums, kad cigaretes tika slēptas starp celtniecības blokiem. Bijuši gadījumi, kad tās tikušas iestrādātas durvju sagatavēs un durvis tikai no ārpuses izskatās pēc durvīm, bet iekšpuse ir pilna ar cigaretēm. Bet tās visas ir kravas, kur tika izņemts miljoniem cigarešu. Mazākos apjomos cigaretes slēpj visneiedomājamākās vietās, sākot ar visiem iespējamiem mašīnu nodalījumiem un beidzot ar maizi. Jebkurā telpiskā priekšmetā kaut ko var noslēpt.

Uzziņai

Skaitļi un fakti

Kriminālprocesu ietvaros par akcīzes preču kontrabandu izņemtās preces

2009. gads

2010.g. pirmie trīs mēneši

Dažādu narkotisko vielu (kg) 

12, 289

139,685

Alkohols (litri)                                        

4 607,9

1456

Cigaretes (gab.)                                    

52 286 800

30 385 226

Tabaka (kg)                                              

12 750

0

Degviela (litri)                                              

0

285

2009. gadā VID Muitas kriminālpārvaldē tika uzsākti 227 kriminālprocesi, bet kriminālvajāšanas uzsākšanai tika nosūtīti 112 kriminālprocesi. 

Realizācija un ieņēmumi 2010. gada 3 mēnešos

Realizācijai nodots                                           

Akcīzes nodokļa ieņēmumi

348 milj. cigarešu jeb par 34% mazāk nekā 2009. g. attiecīgajā periodā

Ls 18,2 milj. jeb par 47% mazāk

882 tūkst. dekalitru alkohola jeb par 21% mazāk

Ls 18,1 milj. jeb par 16% mazāk

264,55 tūkst. tonnu jeb par 5% mazāk            

Ls 65,44 milj. jeb par 3% mazāk

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI