SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. jūlijā, 2024
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ceļu satiksme
5
5

Sods par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā. Aktuālais regulējums 2024. gadā

Kopš 4. jūlijā stājās spēkā Krimināllikuma grozījumi, sods par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē ir kļuvis vēl bargāks.

Galvenās izmaiņas – par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt stiprā alkohola reibumā (> 1,5‰) vai narkotiku ietekmē vairs nevarēs piemērot samērā vieglos kriminālsodus – sabiedrisko darbu vai naudas sodu. Dzērājšoferiem turpmāk jārēķinās ar to, ka, visticamāk, savu rīcību nāksies pārdomāt cietumā.

Plašāk par tēmu >>

LV portāla infografikā ir apkopota informācija par to, kādu sodu likums paredz, ja cilvēks vada transportlīdzekli reibumā. Soda mērs ir atkarīgs no alkohola reibuma pakāpes un pārkāpuma sekām.

Ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5‰, bet nepārsniedz 1,5 ‰, tad iestājas administratīvā atbildība, kas paredz naudas sodu (arī velosipēda un elektroskrejriteņa vadītājam) un transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanu uz noteiktu laiku. To nosaka Ceļu satiksmes likuma 62. pants “Transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē”.

Savukārt, ja, transportlīdzekļa vadītājs alkohola vai narkotisko vielu reibumā ir pārkāpis ceļu satiksmes vai transportlīdzekļa ekspluatācijas noteikumus vai izraisījis ceļu satiksmes negadījumu, kurā ir cietušie, tad iestājas kriminālatbildība. Soda bargums ir atkarīgs no tā, cik smagi miesas bojājumi nodarīti cietušajām personām un vai ir bojāgājušie.

Kriminālatbildība iestājas jebkurā gadījumā, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5‰ vai transportlīdzekļa vadītājs atrodas narkotisko vielu ietekmē.

Kriminālsods par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola vai narkotisko vielu ietekmē ir paredzēts Krimināllikuma 262. pantā.

Jāuzsver, ka atteikšanās no medicīniskās pārbaudes nav glābiņš. Krimināllikuma 262.1 panta pirmajā daļā par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem. Ja noticis negadījums ar traģiskām sekām, tad sods ir vēl bargāks.

Papildus minētajam par Krimināllikuma 262. un 262.1 panta pārkāpumu personai tiek konfiscēts transportlīdzeklis, ar kuru tā izdarījusi noziedzīgo nodarījumu. Ja transportlīdzeklis pieder citai personai, tad no noziedzīgu nodarījumu izdarījušās personas piedzen pilnu vai daļēju šā transportlīdzekļa vērtību.

LV portāla infografika

 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI