E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33928
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide

Kāpēc jāmedī meža dzīvnieki

J
jautā:
16. septembrī, 2024
Zane

Labdien! Jautājums nav gluži juridiska rakstura, bet vairāk filozofiska. Kāpēc jāmedī veseli meža dzīvnieki (nav runa par slimajiem, lai izbeigtu mocības)? Dažreiz lasāms pamatojums, lai kaut ko kontrolētu, nenodarītu postījumus. Tomēr, kā būtu, ja medību vispār nebūtu? Dzīvnieki nav tie, kuri visvairāk kaut ko posta pasaulē. Izskatās pēc viduslaiku izklaides. Varbūt kāds mednieks sadūšotos atbildēt konstruktīvi, bez agresijas.

A
atbild:
26. septembrī, 2024
Valsts meža dienests
Ilgvars Zihmanis, Medību daļas vecākais referents

Medības civilizācijas pirmsākumos bija tās izdzīvošanai nepieciešams pasākums. Tomēr pamazām medības ir kļuvušas par individuālu nodarbi un neatņemamu vides apsaimniekošanas pasākumu. 

Mūsdienās medības ir nepieciešams platību un populāciju apsaimniekošanas instruments, ar kura palīdzību tiek veicināta ekoloģiskā stabilitāte un bioloģiskā daudzveidība. Medību saimniecībai jānodrošina pastāvīgs līdzsvars starp saimnieciskajām, sociālajām un vides interesēm. 

Intensīvā lauksaimniecība un mežsaimniecība mūsdienās rada savvaļas dzīvniekiem viegli pieejamu barības bāzi, kā rezultātā dzīvnieku populācijas ir strauji pieaugušas. Dabiskie dzīvnieku populāciju regulācijas mehānismi (pašregulēšanās un plēsēju ietekme) uz to reaģē pārāk lēni un nepilnīgi. Savukārt plēsēju savairošanās rada potenciālus draudus sabiedrībai, it īpaši lauku apvidos. 

Līdz ar to medniekiem jāpilda dzīvnieku populāciju regulēšanas funkcija, lai nepieļautu to pārmērīgu savairošanos. Pārāk liels dzīvnieku skaits izspiež no dzīves telpas citas sugas (iznīcinot tās tiešā veidā, likvidējot sugu barības bāzi vai izmainot to dzīves vidi), nodara postījumus lauksaimniecībai un mežsaimniecībai, apdraud satiksmes drošību uz ceļiem un veicina dzīvnieku slimību izplatīšanos, kuras var ietekmēt arī mājdzīvniekus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas