SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. maijā, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
1
53
1
53

Kas uzskatāma par pilnībā vakcinētu personu. Cik ilgi derīgs pārslimošanas sertifikāts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceļotājiem no 1. februāra vakcinācijas sertifikātam ir noteikts "derīguma termiņš". 

 

Informācija aktualizēta 11. oktobrī, ņemot vērā jauno Ministru kabineta noteikumu Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” regulējumu. 

11. oktobrī, vienlaikus ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, stājās spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kuros precizēti tādi termini kā “epidemioloģiski droša vide”, “pilnībā vakcinēta persona”. Šajos noteikumos turpmāk meklējama arī definīcija terminam “pārslimojusi persona”.

Šie termini ir īpaši aktuāli, ievērojot Ministru kabineta rīkojumu Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, kurā noteikts, ka līdz ārkārtējās situācijas beigām lielākā daļa pakalpojumu un pasākumu iedzīvotājiem tiks nodrošināti tikai epidemioloģiski drošā vidē.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 662 2.23. apakšpunktam epidemioloģiski droša vide ir telpa vai teritorija, publiska vai privāta pasākuma norises, pakalpojuma sniegšanas vai darba vieta, kurā atrodas tikai pilnībā vakcinētas vai pārslimojušas personas.

Kas ir pilnībā vakcinēta persona 

Kas uzskatāma par pilnībā vakcinētu personu, šo noteikumu izpratnē definēts 2.16. apakšpunktā.

Atšķirībā no iepriekšējiem Ministru kabineta noteikumiem Nr. 360 Covid-19 infekcijas ierobežošanai, jaunajā regulējumā vairs netiek atsevišķi izdalīta “AstraZeneca” ražotā vakcīna “Vaxzevria”, kas līdz šim ļāva personai saņemt derīgu vakcinācijas sertifikātu pakalpojumu saņemšanai un pasākumu apmeklēšanai epidemioloģiski drošā vidē jau 22. dienā pēc pirmās vakcīnas devas vai uzreiz pēc otrās devas ievadīšanas.

Pilnībā pret Covid-19 vakcinēta ir persona:

  • kurai ir ievadīts konkrētas vakcīnas* pilnam vakcinācijas kursam atbilstošs vakcīnu devu skaits un ir pagājušas 14 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas;
  • kurai ir ievadītas vakcīnu jauktas devas (atbilstoši Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē publicētajai Covid-19 vakcinācijas rokasgrāmatai) un kopš vakcinācijas kursa pabeigšanas ir pagājušas 14 dienas;
  • kurai ar RNS testu ir iepriekš apstiprināta inficēšanās ar Covid-19 un ir pagājušas 14 dienas, kopš ievadīta viena vakcīnas deva.

* Lai persona Latvijā tiktu atzīta par vakcinētu, tai jāsaņem Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrēta1 vai Pasaules Veselības organizācijas atzīta2 vakcīna.

Derīgs sertifikāts pēc pirmās "VaxZevria" devas

MK noteikumu Nr. 662 337. punkts paredz, ka arī personai, kura līdz 2021. gada 10. oktobrim ir saņēmusi pirmo vakcīnas "Vaxzevria" devu, laikposmā no divdesmit otrās līdz deviņdesmitajai dienai pēc pirmās devas saņemšanas, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 31. decembrim, un uzreiz pēc "Vaxzevria" otrās devas saņemšanas tiek izsniegts derīgs vakcinācijas sertifikāts.

Šāds izņēmums noteikts, lai ievērotu tiesiskās paļāvības principu attiecībā pret tām personām, kuras pirms jauno noteikumu spēkā stāšanās bija izvēlējušās vakcinēties ar "VaxZevria" vakcīnu, kas iepriekš nodrošināja derīgu vakcinācijas sertifikātu jau pēc pirmās devas saņemšanas. Ja vakcinācija ar šī ražotāja vakcīnu uzsākta pēc 10. oktobra, izņēmums vairs nav spēkā. 

Vakcinācijas kursu var pabeigt ar cita ražotāja vakcīnu

Latvijā vakcināciju pret Covid-19 var uzskatīt par pabeigtu arī tad, ja vakcinācijas kurss ir veikts ar dažādu ražotāju vakcīnām. 

Veselības ministrija 17. augustā skaidroja: “Saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendāciju veiktas izmaiņas Vakcinācijas rokasgrāmatā, kas ļauj primārajai imunizācijai pret Covid-19 izmantot arī atšķirīgu tehnoloģiju jeb tā saucamo heterologo vakcināciju. Lēmumu par vakcinācijas pabeigšanu ar cita ražotāja vakcīnu pieņems ārsts vai ārsta palīgs sadarbībā ar pacientu.”

Imunizācijas valsts padome sniegusi viedokli, ka jaukta Covid-19 vakcīnu tehnoloģiju izmantošana abām devām nav sliktāka kā vienas tehnoloģijas shēmas.

Imunizācijas valsts padomes ieteiktais intervāls starp dažādu ražotāju vakcīnu devām:

  • gadījumos, ja pirmā saņemta “Vaxzevria” vakcīnas deva, tad otrā deva ar mRNS tipa vakcīnu (“Comirnaty” vai “Moderna”) jāsaņem 412 nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas;
  • gadījumos, ja pirmā saņemta mRNS tehnoloģijas vakcīnas deva, tad otrā deva ar vīrusa vektora vakcīnu jāsaņem 28 dienas pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas.

Fakts par atšķirīgas tehnoloģijas vakcīnas devas saņemšanu tiks ievadīts E-veselībā kā otrās devas saņemšana.

Latvijā atzītas vakcīnas

Eiropas Zāļu aģentūra šobrīd ir reģistrējusi, un Latvijā ir atzītas četras vakcīnas pret Covid-19:  

Plašāka informācija par vakcīnām latviešu valodā ir apkopota Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā: Jautājumi un atbildes par vakcināciju un vakcīnām. Informācija par jaunākajiem pētījumiem un ziņojumiem, tai skaitā par vakcīnu pret Covid-19 blaknēm, tiek apkopota Zāļu valsts aģentūras mājaslapā.

Cik ilgi turpinās aizsardzība pēc Covid-19 izslimošanas

Dabīgā ceļā imunitāti pret Covid-19 iegūst pēc pārslimošanas, tādēļ arī personām, kuras ir izslimojušas Covid-19, var tikt piemēroti līdzvērtīgi izņēmumi kā vakcinētām personām, un šīs personas tiek uzskatītas par zema inficēšanās riska personām.

To, ka persona ir pārslimojusi Covid-19, apliecina Covid-19 RNS pozitīvs tests. Lēmumu par to, ka persona ir atveseļojusies un vairs nav infekcioza, pieņem ārsts.

Ņemot vērā šobrīd pieejamo pētījumu rezultātus, kurus ir apkopojuši Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti, aizsardzība pret Covid-19 personai pēc inficēšanās saglabājas 57 mēnešus, tādēļ tiek rekomendēts pieņemt, ka aizsardzība saglabājas vidēji 6 mēnešus jeb 180 dienu.

Tādējādi MK noteikumu Nr. 662 2.17. apakšpunkts paredz, ka pārslimojusi persona ir persona, kurai ir apstiprināta Covid-19 diagnoze, veicot RNS testu, un kopš parauga ņemšanas datuma pirmā pozitīvā testa vienas saslimšanas epizodes ietvaros ir pagājušas vienpadsmit, bet ne vairāk kā 180 dienu.

Digitālais Covid-19 sertifikāts

Personas atbilstību epidemioloģiskās drošības prasībām apliecina sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts.

Ir trīs veidu sertifikāti:

  • vakcinācijas sertifikāts – lai apliecinātu, ka persona ir pilnībā vakcinēta;
  • pārslimošanas sertifikāts – lai apliecinātu, ka persona ir pārslimojusi Covid-19;
  • testēšanas sertifikāts – lai apliecinātu, ka personai ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs. 

Sertifikātu var saņemt izveidot, lejupielādēt vai izdrukāt no tīmekļvietnes www.covid19sertifikats.lv, vai saņemt klātienē valsts pārvaldes vienotajā klientu apkalpošanas centrā. Patlaban šādi centri darbojas 93 pašvaldībās, kopā 124 vietās: VPVKAC adrešu saraksts un kontaktinformācija.

Pārliecināties, ka personas uzrādītais digitālais Covid-19 sertifikāts ir derīgs, pakalpojumu sniedzējs var vietnē www.Covid19sertifikats.lv, kā arī izmantojot speciālu mobilo lietotni.

1 Prezentācijā Ministru kabinetam 20. aprīļa sēdē Veselības ministra padomnieks rīcībpolitikas jautājumos Kaspars Bērziņš paskaidroja, ka tie varētu būt specifiski gadījumi, kad Eiropas Savienība vai Latvija noslēdz atsevišķu līgumu ar kādu trešo valsti par tajā izstrādāto vai izmantoto vakcīnu drošuma un efektivitātes atzīšanu.

2 Ar Pasaules Veselības organizācijas atzīto vakcīnu sarakstu (skatīts 10. oktobrī) var iepazīties organizācijas mājaslapas sadaļā Covid-19 vakcīnas.

Labs saturs
53
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI