DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Vakcināciju pret Covid-19 varēs pabeigt arī ar cita ražotāja vakcīnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 17. augustā, valdība apstiprināja izmaiņas Ministru kabineta noteikumos*, saskaņā ar kuriem Latvijā tiek sniegta iespēja pabeigt vakcināciju pret Covid-19 ar cita ražotāja vakcīnu un iegūt sadarbspējīgu digitālo Covid-19 sertifikātu.

Vienlaikus saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendāciju veiktaszmaiņas vakcinācijas rokasgrāmatā, kas ļauj primārajai imunizācijai pret Covid-19 izmantot arī  atšķirīgu tehnoloģiju jeb tā saucamo heterologo vakcināciju. Lēmumu par vakcinācijas pabeigšanu ar cita ražotāja vakcīnu pieņems ārsts vai ārsta palīgs sadarbībā ar pacientu. Imunizācijas valsts padome sniegusi viedokli, ka jaukta Covid-19 vakcīnu tehnoloģiju izmantošana abām devām nav sliktāka kā vienas tehnoloģijas shēmas.

Imunizācijas valsts padomes ieteiktais intervāls starp dažādu ražotāju vakcīnu devām:

  1. gadījumos, ja pirmā saņemta Vaxzevria vakcīnas deva, tad otrā deva ar mRNS tipa vakcīnu jāsaņem 4 - 12 nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas;
  2. gadījumos, ja pirmā saņemta mRNS tehnoloģijas vakcīnas deva, tad otrā deva ar vīrusa vektora vakcīnu jāsaņem 28 dienas pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas.

Fakts par atšķirīgas tehnoloģijas vakcīnas devas saņemšanu tiks ievadīts e-veselībā kā otrās devas saņemšana. Digitālie sertifikāti vakcīnu jaukšanas gadījumos tiks ģenerēti pēc tādiem pašiem noteikumiem, kādi tie ir paredzēti, vakcinācijas procesu noslēdzot ar viena ražotāja vakcīnām– ja vakcinācijas process pabeigts ar mRNS tehnoloģijas vakcīnām, tad sadarbspējīgs digitālais sertifikāts būs pieejams, sākot no 15 dienas pēc otrās devas ievadīšanas. Ja vakcinācijas kurss pabeigts ar vīrusa vektora tehnoloģiju vakcīnām, tad digitālais sertifikāts būs pieejams uzreiz pēc 2. potes saņemšanas (ārstniecības iestāde par vakcināciju faktu datus E-veselībā ievada 48 stundu laikā).

Līdz šim vakcinācijas rokasgrāmata paredzēja atsevišķus gadījumus, kad cita ražotāja vakcīnas tika ievadītas kā otrās devas - ja pēc pirmās devas saņemšanas cilvēkam ir attīstījusies anafilakse jeb nopietna alerģiska reakcija vai  ja  vakcinēta grūtniece, kurai pirmā vakcīnas deva veikta ar vīrusa vektora tehnoloģijas vakcīnu (Vaxzevria). Šajos gadījumos otrai devai tika rekomendēts izmantot mRNS tehnoloģijas vakcīnu (Comirnaty vai Spikevax) ar intervālu 12 nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas.

*Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI