SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. maijā, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Veselība
7
18
7
18

Gaidāmie atvieglojumi vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem jūnijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Ministru kabinets 27. maijā atbalstīja vairākas izmaiņas epidemioloģiskās drošības noteikumos, kas paredz ievērojami paplašināt vakcinētu un Covid-19 izslimojušu personu iespējas pulcēties dažāda veida pasākumos jau jūnijā. Šim nolūkam būs nepieciešams saņemt elektronisku sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas, izslimošanas vai veiktā testa rezultātu.

īsumā
  • No 1. jūnija atļauts individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, ja pakalpojuma sniedzējs ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā to pārslimojis. Klientiem nav jābūt vakcinētiem.  
  • Ievērojot stingrus epidemioloģiskās drošības noteikumus, tostarp regulāru testēšanu, no 14. jūnija varēs atsākt darboties bērnu nometnes.
  • No 15. jūnija vakcinētas vai Covid-19 izslimojušas personas drīkstēs tikties no vairākām mājsaimniecībām līdz 20 cilvēkiem, nelietojot sejas masku un neievērojot distancēšanos.
  • Vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām no 15. jūnija ievērojami paplašinātas iespējas piedalīties publiskos pasākumos.
  • No 1. jūnija ikvienam būs iespēja elektroniski vietnē www.covid19sertifikats.lv iegūt digitālu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu.
  • No 15. jūnija iekšzemes sistēma vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas fakta pārbaudei iekļausies kopīgajā Eiropas digitālā zaļā sertifikāta sistēmā.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” stāsies spēkā pēc izsludināšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” un tiks piemēroti pakāpeniski no 1. līdz 15. jūnijam.

No 1. jūnija – skaistumkopšanas pakalpojumi

Veselības ministrijas piedāvātie grozījumi MK noteikumos paredz: ja pakalpojuma sniedzējs ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis Covid-19, viņš no 1. jūnija drīkstēs individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, sporta inventāra nomas un fotopakalpojumus, kā arī citus saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu.

Sniedzot pakalpojumu, jāievēro stingri epidemioloģiskās drošības noteikumi. Piemēram, tas nozīmē, ka telpā atrodas tikai pakalpojuma sniedzējs un viens klients (sporta inventāra nomas, pirts, saunas un fotopakalpojumu gadījumā – viens pakalpojumu sniedzējs un viena mājsaimniecība). Klientiem nav jābūt vakcinētiem.

Izmaiņas no 1. jūnija attieksies arī uz sociālās aprūpes centriem – būs iespējams uzņemt vakcinētus vai Covid-19 pārslimojušus apmeklētājus no vienas mājsaimniecības.

No 14. jūnija – bērnu nometnes

Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātie grozījumi MK noteikumos paredz atļaut bērnu vasaras nometņu darbību no 14. jūnija. Paredzēts, ka vienā grupā drīkstēs būt ne vairāk kā 20 dalībnieku. Nometnēs, kas tiek organizētas brīvā dabā vai atsevišķās ēkās, ir pieļaujama vairāku grupu dalība, ja tiek veikti visi nepieciešamie epidemioloģiskās drošības pasākumi un nodrošināts, ka šo grupu dalībnieki un personāls nometnes darbības laikā nesastopas.

Nometnē varēs piedalīties:

  • tikai tie darbinieki, kuriem pēdējo 48 stundu laikā pirms nometnes sākuma ir veikts SARS-CoV-2 vīrusa RNS noteikšanas tests un tas ir negatīvs, kā arī atkārtots tests tiek veikts nometnes norises laikā reizi nedēļā;
  • bērni, kuriem pēdējo 48 stundu laikā pirms nometnes sākuma ir veikts SARS-CoV-2 vīrusa RNS noteikšanas tests un tas ir negatīvs, kā arī atkārtots tests tiek veikts nometnes norises laikā ar 7 dienu intervālu.

Ja bērnam vai pieaugušajam ir iespēja apliecināt, ka ir izslimota Covid-19 infekcija vai ir pilnībā veikts Covid-19 vakcinācijas process, tad testēšanu pirms nometnes nav nepieciešams veikt, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

No 15. jūnija – privāti pasākumi, koncerti, kino, kafejnīcas telpās

No 15. jūnija personas, kuras būs vakcinējušās pret Covid-19 vai to pārslimojušas pēdējā pusgada laikā, drīkstēs tikties no vairākām mājsaimniecībām līdz 20 cilvēkiem privātos pasākumos. Tās varēs būt gan tikšanās telpās, gan ārpus tām, to laikā nebūs nepieciešams lietot sejas masku un ievērot distanci.

Tāpat Veselības ministrija paredz, ka no 15. jūnija vakcinēti vai Covid-19 izslimojuši cilvēki drīkstēs piedalīties publiskos pasākumos, profesionālās pilnveides kursos, piedalīties laulību ceremonijās, apmeklēt kafejnīcas, kino, teātra izrādes, koncertus, klubus un saņemt citus līdzīgus pakalpojumus, nelietojot sejas masku un neievērojot 2 metru distanci.

Lai šādus pakalpojumus sniegtu, arī darbiniekiem, kuri nonāks saskarē ar apmeklētājiem, jābūt vakcinētiem vai izslimojušiem Covid-19, kā arī jānodrošina kontrole, lai neielaistu cilvēkus, kas neatbilst prasībām.

Jautājuma izskatīšanu par kārtību, kādā publiskos pasākumus varētu apmeklēt vakcinēti vecāki ar bērniem, kurus šobrīd nevakcinē, valdība lēma atlikt uz kādu no nākamajām sēdēm. 

No 15. jūnija – sporta klubi

Cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, no 15. jūnija varēs apmeklēt sporta klubus, gan trenējoties individuāli, gan apmeklējot grupu nodarbības. Telpā nedrīkstēs atrasties nevakcinēti cilvēki vai tādi, kas pēdējā pusgadā nav slimojuši ar Covid-19.

Elektronisks vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāts

Grozījumi MK noteikumos arī paredz sadarbspējīga vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta izsniegšanas kārtību.

No 1. jūnija ikvienam būs iespēja elektroniski vietnē www.Covid19sertifikats.lv iegūt digitālu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu.

Informācija par to, vai persona ir vakcinēta pret Covid-19, pēdējā pusgada laikā pārslimojusi Covid-19 vai veikusi Covid-19 testu, būs pieejama digitālā formātā vietnē www.covid19sertifikats.lv.

Līdz ar to arī pakalpojuma sniedzēji varēs ērti pārliecināties par cilvēka statusu, izmantojot tīmekļa vietni www.covid19verify.lv vai speciālu lietotni ar QR koda lasītāju. 

No 15. jūnija iekšzemes sistēma vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas fakta pārbaudei iekļausies kopīgajā Eiropas digitālā zaļā sertifikāta sistēmā.

Ja personai dažādu iemeslu dēļ nebūs iespējams pieprasīt un saņemt sertifikātu elektroniski, tad viņa pēc pieprasījuma to varēs saņemt papīra formātā:

  1. ārstniecības iestādē, kura veica vakcināciju pret Covid-19 vai Covid-19 testu;
  2. jebkurā citā ārstniecības iestādē;
  3. vienotajā valsts un pašvaldības klientu apkalpošanas centrā.

Plānots, ka vakcinācijas sertifikāts personai tiks izsniegts par katras vakcīnas devas saņemšanu. Piemēram, ja vakcinācijas kursā ir paredzētas divas devas, tad vakcinācijas sertifikātu persona saņems pēc pirmās devas un pēc otrās devas saņemšanas, skaidrots MK noteikumu grozījumu anotācijā.

Vairāk par to, kādos gadījumos tiek uzskatīts, ka cilvēks ir vakcinējies pret Covid-19, un cik ilgu laiku atvieglojumi attiecas uz personām, kuras ir izslimojušas koronavīrusa infekcijas slimību, lasiet LV portāla skaidrojumā – No kura brīža persona uzskatāma par vakcinētu pret Covid-19.

Citas izmaiņas

Valdības 27. maijā apstiprinātie grozījumi MK noteikumos paredz vēl citas izmaiņas, kas vērstas uz ierobežojumu mazināšanu vakcinētajām vai Covid-19 izslimojušām personām.

Piemēram, no 1. jūnija šīm personām būs atļauts apmeklēt pasaules hokeja čempionāta spēles klātienē.

Grozījumos precizēti arī nosacījumi skolu izlaidumu un iestājpārbaudījumu norisei.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI