SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
13. maijā, 2020
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Maksātnespēja
9
9

Kā piedāvā mazināt parādsaistību slogu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Mūsdienu ekonomiskā un sociālā realitāte skaidri apliecina, ka ir samērā daudz tādu personu, kuras zemo ienākumu un mantas neesamības dēļ nespēj pildīt savas saistības un tādēļ zaudē motivāciju paaugstināt savu produktivitāti, līdz ar to nonākot vēl lielākā sociālā un ekonomiskā atstumtībā vai “ēnu ekonomikas” sektorā,” secina Zvērinātu advokātu kolēģijas zvērināts advokāts Kaspars Novicāns. No kādām parādsaistībām plānots atbrīvot fizisko personu, kādi nosacījumi tai būs jāņem vērā, un ar ko parādniekam jārēķinās pēc atbrīvošanas no parādsaistībām – LV portāla infografikā.

Lai gan fiziskās personas maksātnespējas procesa institūts Latvijā pastāv jau kopš 2007. gada, Maksātnespējas likumā regulētajai maksātnespējas procedūrai nevar pieteikties liela daļa parādnieku, jo viņu saistības nav tik lielas un trūkst līdzekļu šādas procedūras uzsākšanai vai īstenošanai, skaidro Zvērinātu advokātu kolēģijas zvērināts advokāts Kaspars Novicāns. Līdz ar to viņš pozitīvi vērtē atvieglotas maksātnespējas procedūras ieviešanu.

Vairāk par fiziskās personas maksātnespējas procesu var lasīt LV portāla publikācijās:

“Apsveicami, ka atvieglotā maksātnespējas procedūra nav paredzēta kā tiesas procedūra, tādējādi tā lieki nenoslogo tiesu sistēmu,” uzskata K. Novicāns. Tāpat viņš atzinīgi vērtē, ka likumprojektā “Likums par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām” (turpmāk tekstā – likumprojekts) ir iestrādāts pienākums personai apmeklēt finanšu pratības kursus. Personai netiek garantēta tūlītēja saistību dzēšana, viņai tā “jānopelna”, iegūstot papildu zināšanas, kas, iespējams, nākotnē šo personu pasargās no līdzīgām situācijām.

Vienlaikus K. Novicāns vērš uzmanību, ka atvieglota maksātnespējas procedūra ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem, kā īstermiņā atrisināt finansiālās grūtības personām ar zemiem ienākumiem, taču ir visnotaļ liels pamats bažām par to, cik efektīva šī procedūra būs ilgtermiņā. Vairāki starptautiski pētījumi norāda uz to, ka ievērojams skaits personu saskaras ar atkārtotām finansiālām grūtībām jau dažus mēnešus pēc saistību dzēšanas.1 “Atvieglotā maksātnespējas procedūra noteikti nav nekāds brīnumlīdzeklis ar ilgtermiņa efektu,” secina K. Novicāns.

Savu viedokli par to, vai atbrīvošanai no nelielām parādsaistībām nepieciešams atsevišķs likums, LV portālam paudis arī Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Maksātnespējas tiesību advokātu sekcijas vadītājs zvērināts advokāts Olavs Cers.

Vairāk par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām var meklēt LV portāla publikācijās:

2020. gada 7. maijā Saeimas Juridiskā komisija atbalstīja likumprojektu un lēma virzīt to izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimā.

1 Sk.: Ramsay I. Personal Insolvency in the 21st Century. A Comparative Analysis of the US and Europe. Oxford and Portland, Oregon: Hart Publishing, 2017, pp. 194–195.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI