SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. martā, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
10
10

Nosaka stingrākus pulcēšanās ierobežojumus Covid-19 izplatības apturēšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk gan publiskās iekštelpās, gan publiskās ārtelpās visām personām ir obligāti jāievēro savstarpēja divu metru distance. Šī prasība neattiecas uz vienā mājsaimniecībā dzīvojošām personām.

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Lai pēc iespējas attālinātu vai novērstu brīdi, kad Covid-19 izplatība Latvijā kļūtu nekontrolējama, tā pārslogojot veselības aprūpes sistēmu, no svētdienas, 29. marta, tiek noteikti vēl stingrāki pulcēšanās ierobežojumi ne tikai publiskās vietās, bet arī privātos pasākumos. “Divi – divi,” tā ir vienkāršā formula, kas līdz ārkārtējās situācijas beigām jāpatur prātā ikvienam, preses konferencē norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Tas nozīmē, ka turpmāk vienlaikus pulcēties atļauts tikai pa diviem, bet vietās, kur cilvēku ir vairāk, stingri jāievēro divu metru distance.

īsumā
  • Aizliedz jebkādus publiskus vai privātus pasākumus, izņemot bēru ceremoniju noturēšanu ārtelpās, ja tiek ievērota savstarpējā divu metru distance un citi epidemioloģiskās drošības noteikumi.
  • Gan publiskās iekštelpās, gan publiskās ārtelpās visām personām ir obligāti jāievēro savstarpēja divu metru distance.
  • Prasība par 2 m distanci neattiecas, ja pulcējas ne vairāk kā 2 personas un ja kopā ir vienas mājsaimniecības iemītnieki, vecāki un nepilngadīgi bērni, kuri nedzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī ja tas nepieciešams darba vai dienesta pienākuma izpildei.
  • Tirdzniecības centros brīvdienās varēs būt atvērtas arī preses tirdzniecības vietas, vakcinācijas kabineti un ķīmiskās tīrītavas.
  • Sagaidāms, ka jau šonedēļ pieaugs arī iespējamā soda apmērs par ārkārtējās situācijas ierobežojumu pārkāpumiem. 

29. martā stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, paredzot vairākus jaunus ierobežojošus pasākumus, kuru mērķis ir apturēt bīstamās infekcijas slimības, Covid-19, izplatību.

Aizliedz jebkādus publiskus vai privātus pasākumus

Rīkojuma 4.5. punkts ir izteikts jaunā redakcijā. Turpmāk, līdz ārkārtējās situācijas beigām, ir aizliegti:

  • jebkādi publiski pasākumi;
  • sapulces, gājieni un piketi;
  • reliģiskas darbības, kas veicamas pulcējoties; telpu sporta norišu vietu darbība;
  • jebkādi privāti pasākumi, izņemot bēru ceremoniju noturēšanu ārtelpās, ja tiek ievērota savstarpējā divu metru distance starp personām un citi epidemioloģiskās drošības noteikumi;

Tāpat par stundu ir saīsināts kultūras, izklaides, ārpustelpu sporta un citu atpūtas vietu darba laiks: no plkst. 8.00 līdz 22.00.

Jāievēro distance – divi metri

Rīkojums ir papildināts ar 4.5.2. punktu, kas paredz stingrākus ierobežojumus, atrodoties publiskās vietās. Proti, gan publiskās iekštelpās, gan publiskās ārtelpās visām personām ir obligāti jāievēro savstarpēja divu metru distance, kā arī citi noteiktie sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumi (pēdējais attiecas arī uz koplietošanas telpām).

Izņēmuma gadījumos tiek pieļautas atkāpes. Turpmāk uzturēties blakus, neievērojot 2 metru distanci, drīkst TIKAI:

  • ne vairāk kā 2 personas;
  • cilvēki, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā;
  • vecāks ar nepilngadīgiem bērniem, ja nedzīvo ar viņiem kopā;
  • personas, kas veic darba vai dienesta pienākumus.

Ko tad īsti nozīmē - jebkādu privātu pasākumu aizliegums? Piemēram, vai ir atļauts vismaz reģistrēt laulību? Kā LV portālam norādīja Tieslietu ministrijā,  noslēgt laulību dzimtsarakstu nodaļā ir iespējams tikai tajos gadījumos, kad dzimtsarakstu nodaļā var nodrošināt personu savstarpējo divu metru distanci un ir iespējams ievērot citus noteiktos sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumus. Laulības reģistrācija ir atļauta klātesot tikai personām, kuras vēlas noslēgt laulību un diviem pilngadīgiem lieciniekiem. Atļauta ir tikai laulības kā juridiska fakta reģistrācija dzimtsarakstu nodaļā, bet ir aizliegti jebkādi privāti pasākumi (tajā skaitā kāzu svinību pasākumi, kuros plānots pulcēties vairākiem cilvēkiem vienkopus.

Kas attiecas uz bēru ceremonijām, tās ir atļautas tikai ārpus kapličas, ievērojot savstarpēju divu metru distanci starp personām un citus epidemioloģiskās drošības noteikumus. Bēru mielastu, kur pulcējas vairāki cilvēki vienkopus, rīkot ir aizliegts. 

Kas ir publiska ārtelpa?

Jēdziens “publiskā ārtelpa” ir skaidrots, piemēram, Ministru kabineta noteikumos Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi”, kuros norādīts, ka tā ir sabiedrībai pieejama teritorija un telpa, ko veido ielas, bulvāri, laukumi, parki, dārzi, skvēri, pagalmi, krastmalas, pasāžas, promenādes un citas vietas, kas nodotas publiskai lietošanai neatkarīgi no to īpašuma piederības.

Vienlaikus, ņemot vērā ārkārtējās situācijas apstākļos noteiktos obligātos ierobežojumus pulcēties ne tikai publiskos pasākumos, bet arī privātos, kā arī obligāto prasību distancēties, nav būtiski, kur persona atrodas: visām personām ir obligāti jāievēro savstarpēja divu metru distance, izņemot iepriekš minētos gadījumus, kad sapulcējušās ne vairāk kā divas personas, vienas mājsaimniecības iemītnieki (ģimenes locekļi) vai to pieprasa dienesta pienākumi.

Tirdzniecības centru un ēdināšanas iestāžu darbība

Grozījumi valdības rīkojumā paplašina pakalpojumu klāstu, kādi drīkst būt pieejami tirdzniecības centru apmeklētājiem brīvdienās (sestdienās, svētdienās) un svētku dienās.

Tāpat kā līdz šim brīvdienās un svētku dienās, visos tirdzniecības centros, kuru kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir vismaz 10 000 m² vai kuros atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz 10 tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji, nodrošinot sociālās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumus, var darboties tikai:

  • pārtikas veikali;
  • aptiekas (arī veterinārās aptiekas);
  • optikas veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • higiēnas un saimniecības preču veikali;
  • būvniecības veikali;
  • dārzkopības preču veikali,
  • preses tirdzniecības vietas;
  • vakcinācijas kabineti;
  • ķīmiskās tīrītavas.

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, kas atrodas tirdzniecības centros, nav pārtikas veikali, līdz ar to tiem jābūt slēgtiem.

Vienlaikus rīkojumā iekļauta papildu prasība tirdzniecības centriem un sabiedriskās ēdināšanas iestādēm gādāt, ka tajās atrodas tāds personu skaits, lai tiktu nodrošināta prasība par divu metru distanci un citu noteikto sociālās (fiziskās) distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumu izpilde (4.5.2 panta 3. punkts). Šī prasība tiks precizēta ar ekonomikas ministra rīkojumu.  

Sarunā ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem veselības ministre Ilze Viņķele uzsvēra, ka situācijas ir atšķirīgas, tāpēc katras kafejnīcas, restorāna vai krodziņa vadītājam ir jāizvērtē, kā nodrošināt prasību izpildi, lai apmeklētāji varētu ievērot divu metru distanci. Ja tas nav iespējams, iestādes darbība jāpārtrauc.

LV portāls atgādina, ka arī līdzšinējais regulējums aizliedz nodarbināt personu, kurai ir infekcijas slimības simptomi, darbos ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai,  piemēram, ja darbinieks ir tuvā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju vai ir nodarbināts kādā no pārtikas (arī dzeramā ūdens) aprites posmiem. (Šādu prasību paredz Epidemioloģiskās drošības likuma 34. pants un saistošie Ministru kabineta noteikumi Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība”.)

Gaidāms bargāks sods 

Lai gan lielākā daļa epidemioloģiskās drošības pasākumu ir balstīti uz vispārēju sabiedrības izpratni par to nepieciešamību, lai glābtu līdzcilvēku ar vājāku veselību dzīvības un lai novērstu veselības aprūpes sistēmas pārslodzi, ar to vien nav pietiekami.

Normatīvais regulējums jau šobrīd paredz administratīvo atbildību par epidemioloģiskās drošības vai ārkārtējās situācijas ierobežojumu pārkāpšanu, nopietnākos gadījumos pat kriminālatbildību (plašāk LV portāla publikācijā “Kāds sods iespējams par ierobežojumu pārkāpšanu ārkārtējā situācijā”). Tomēr, ņemot vērā, ka ierobežojumi kļūst stingrāki, bet slimības izplatība pieaug, sagaidāms, ka pieaugs arī iespējamā soda apmērs pārkāpumu gadījumā. “Lai visiem būtu pilnīgi skaidrs, ka ārkārtējās situācijas noteikumus nedrīkst pārkāpt, jau tuvākajās dienās tiks apstiprināti bargāki sodi par pārkāpumiem,” sola ministru prezidents.

***

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” konsolidētā versija ir pieejama vietnes www.likumi.lv sadaļā “Covid-19”, tāpat kā citi ar Covid-19 krīzi saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti, kas tiek publicēti nekavējoties, tiklīdz ir nodoti oficiālajam izdevējam “Latvijas Vēstnesis”.  

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI