SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
04. decembrī, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
1
1
1
1

Ja esi redzams autovadītājam - dzīvosi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Katrs pats ir atbildīgs par savu drošību, arī kļūstot par ceļu satiksmes dalībnieku. Gājējam ir svarīgi ne tikai ievērot ceļu satiksmes noteikumus, bet arī būt redzamam autovadītājam. Diennakts tumšajā laikā gājējam ir būtisks atstarotājs vai atstarojošs elements.
LV portāls skaidro, kāda šobrīd ir situācija uz Latvijas autoceļiem un kas jāņem vērā, izvēloties atstarotāju.
īsumā
  • Atstarotāja lietošanu paredz Ceļu satiksmes noteikumi.
  • Par atstarotāja nelietošanu gājējam tiek izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods 5–20 latu apmērā.
  • Atstarotājs jālieto gan pilsētās, gan lauku teritorijās.
  • Vislabāk izvēlēties atstarotāju no mikroprizmas materiāliem.
  • Atstarotājs jāpiestiprina tā, lai tas "noķertu" transportlīdzekļa gaismu.

Statistika liecina, ka visvairāk negadījumu ar cilvēkiem, kuri pārvietojušies bez atstarotājiem un atstarojošiem elementiem, šogad noticis Rīgā un Pierīgas rajonā. Kopumā līdz 10.novembrim uz Latvijas autoceļiem bojā gājuši 53 gājēji. No tiem 31 gājēja dzīvība izdzisusi Rīgā un Pierīgas reģionā. Savukārt Sēlijā un Zemgalē šogad bojā gājuši 9 cilvēki, Latgalē – 6, Vidzemē – 4 un Kurzemē – 3. Šī situācija rāda, ka uz ceļiem uzmanīgiem jābūt gan satiksmes vājākajiem dalībniekiem – gājējiem un velosipēdistiem, gan arī autovadītājiem.

Nelaimes gadījumi, kuros iesaistīti gājēji, visvairāk notiek darba dienas beigās pēc pulksten 17.00. Šogad vairāk nekā 60% traģēdiju ir noticis tieši tumsā un krēslā. Šajās diennakts stundās ir sliktāka redzamība, autovadītāji un gājēji pēc darba dienas ir noguruši un spēja reaģēt uz situāciju ir pasliktinājusies.

Atstarotāja lietošanu nosaka Ceļu satiksmes noteikumi

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas pārvietojas pa brauktuvi vai tās nomali, jālieto gaismas atstarotājs vai cits gaismu atstarojoša materiāla elements vai arī jātur rokā iedegts lukturītis.

Par atstarotāja nelietošanu var saņemt sodu. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.23 pants paredz, ka par gājējiem noteikto pienākumu pārkāpšanu – atstarotāja nelietošanu – tiek izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods no pieciem līdz divdesmit latiem. Patlaban gan šāds sods nevienam nav piemērots.

"Uz Latvijas autoceļiem šogad bojā gājuši 53 gājēji."

Gājējiem jāņem vērā, ka pa brauktuves malu vai nomali ir jāpārvietojas pretim transportlīdzekļa braukšanas virzienam. Savukārt personām, kuras brauc invalīdu ratiņos vai stumj velosipēdu, pa brauktuves malu vai nomali jāpārvietojas transportlīdzekļu braukšanas virzienā.

Svarīgi atstarotāju ir lietot gan lauku teritorijās, gan pilsētās. Ceļu satiksmes drošības direkcijā norāda, ka nereti cilvēkiem ir izveidojies maldīgs priekšstats, ka pilsētas ielas ir pietiekami apgaismotas un tāpēc atstarotāji nav nepieciešami. Tā tas nav!

Par gājēju drošību tiek domāts

Ceļu satiksmes drošības direkcija katru gadu rīko vairākas akcijas, kurās informē par atstarotāju lietošanu un to nozīmīgumu ceļu satiksmē. CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Bērziņa stāsta, ka jau kopš 2001.gada tiek veidotas kampaņas gājēju un velosipēdistu drošībai. Arī autovadītāji tiek aicināti rēķināties ar to, ka diennakts tumšajā laikā uz ceļiem var būt "tumšie" gājēji – cilvēki bez atstarotājiem vai atstarojošiem elementiem.

CSDD šogad rudenī rīkoja vairākas aktivitātes par gājēju drošību, piemēram, sadarbībā ar Latvijas Samariešu apvienību Latvijas reģionos mazturīgajiem iedzīvotājiem tiek dāvinātas drošas un košas jakas. Sadarbībā ar Latvijas Pārtikas tirgotāju asociāciju veikalu tīklu "Rimi", "Maxima" un "Narvesen" 503 tirdzniecības vietās visā Latvijā tiek rādīti video klipi par atstarojošo vestu un jaku lietošanu. Sadarbībā ar Valsts policiju iecerēts izdalīt 20 tūkstošus atstarotāju. CSDD sniegtā informācija liecina par pozitīvu tendenci – pēdējo piecu gadu laikā uz Latvijas ceļiem bojā gājušo skaits ir samazinājies gandrīz divas reizes. 2008.gadā bojā gāja 105 gājēji, 2012.gadā – 62 gājēji. Direkcijas sagatavotajā infografikā var uzzināt par atstarotājiem, to pareizu lietošanu un drošību tumšajā laikā.

„AR ATSTAROTĀJU DZĪVO ILGĀK!”

Svarīgi izvēlēties labu atstarotāju

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sniegtā informācija liecina, ka pastāv risks iegādāties atstarotājus, kas nenodrošina pietiekamu aizsardzību – to atstarošanas spējas nav pietiekamas, un līdz ar to gājējs uz ceļa var būt nepamanāms. Pārvietojoties ar šādu atstarotāju, gājējs apdraud savu veselību un pat dzīvību. Līdz ar to, iegādājoties atstarotāju, ir rūpīgi un atbildīgi jāizpēta par to sniegtā informācija.

Izvēloties atstarotāju, vērā jāņem vairāki faktori. Jāpārliecinās, vai preces nosaukums ir "atstarotājs". PTAC norāda, ka veikalos ir pieejamas vizuāli atstarotājiem līdzīgas preces, kuras nosauktas, piemēram par, suvenīru, breloku. Šādas preces nenodrošina pietiekamu atstarošanu, un to lietotājs tumsā var būt nepamanāms. Jāpārliecinās, vai atstarotājam ir CE zīme – tas nozīmē, ka atstarotājs ir sertificēts. Šādas zīmes esamība apliecina, ka preces ražotājs ir uzņēmies atbildību un apliecina atstarotāja atbilstību izvirzītajām prasībām. Tāpat atstarotājam jābūt nodrošinātam ar informāciju valsts valodā par preces lietošanu, glabāšanu, kopšanu utt. Kā arī atstarotājam jābūt pievienotai informācijai par ražotāju.

Arī atstarotāja izmēram ir nozīme, tam jābūt vismaz sērkociņu kastītes lielumā. Jo lielāks atstarotājs, jo gājējs autovadītājām ir labāk pamanāms.

Vislabāk izvēlēties atstarotāju no mikroprizmas materiāliem, šādiem atstarotājiem ir visaugstākā gaismas atstarošanas spēja. Mikroprizmas materiālu atstarotāji ir lokani, mīksti un uz atstarotāja esošās sīkās, atstarojošās prizmas var pamanīt, tikai rūpīgi ieskatoties. Speciālisti gājējiem neiesaka izvēlēties cietus atstarotājus. Šāda veida atstarotāji, piestiprināti pie apģērbs, kustās un to atstarošanās spējas samazinās. Cietos atstarotājus labāk piestiprināt velosipēdam, piemēram, spieķos.

Ieteicams izvēlēties baltu vai gaišu toņu atstarotājus – tie ir vislabāk pamanāmi. Nākamie spožākie ir dzeltenie atstarotāji.

Atstarotājam jābūt pamanāmam

Atstarotāja lietošanā pats svarīgākais ir, lai tas "noķertu" transportlīdzekļa gaismu. Līdz ar to jāpievērš uzmanība tā novietojumam. Turklāt atstarotājiem jābūt piestiprinātiem arī pie velosipēdiem, bērnu vai invalīdu ratiņiem.

Ja regulāri ir jāpārvietojas pa šosejas malām, labāk izvēlēties atstarojošās vestes – tās ir labāk pamanāmas no visiem skatupunktiem. Pārdošanā ir pieejams arī apģērbs ar iestrādātiem atstarojošiem elementiem. Izvēloties šādu apģērbu, gājējs vienmēr būs drošs, ka ir pamanāms autovadītājam. Lentveida atstarotājus vislabāk aplikt ceļgala augstumā vai ap labo roku, nevis, piemēram, ap rokassomiņas rokturi. Piekaramais atstarotājs jāpiestiprina tā, lai tas "noķertu" transportlīdzekļa gaismu. Jāpievērš uzmanība, vai apģērbs nav nosedzis atstarotāju.

"Atstarotājam jābūt vismaz sērkociņu kastītes lielumā."

Ja nav pieejams atstarotājs, var izmantot arī citus atstarojošus elementus, piemēram, lukturīšus vai mobilā tālruņa lukturīti. Turklāt lukturītis izgaismos arī gājēja ceļu. Ja ir iespēja, pārvietojoties pa brauktuvi vai nomali, jāizvēlas gaišas krāsas apģērbs. Autovadītājam šāds gājējs būs labāk pamanāms.

Arī autovadītājiem jābūt uzmanīgiem un jāievēro drošs braukšanas ātrums un auto jāsagatavo atbilstoši laikapstākļiem. Situācijās, kad tiek apdzīts automobilis vai uz šaurākiem ceļiem izmainoties ar citām automašīnām, autovadītājiem jāņem vērā, ka gar ceļa malu var iet gājējs vai braukt velosipēdists.

Autovadītājs gājēju vai velosipēdistu tumsā bez atstarotāja pamana tikai no 25 līdz 40 metru attāluma, turklāt šajā situācijā ļoti svarīgs ir braukšanas ātrums, ar kādu auto tuvojas gājējam. Tas nozīmē, ka autovadītāja rīcībā ir tikai divas sekundes, lai pamanītu, noreaģētu un apbrauktu gājēju vai velosipēdistu.

Ja automobilim ir iedegtas tuvās gaismas, vadītājs gājēju vai velosipēdistu ar atstarotāju var pamanīt no 140 metru attāluma. Savukārt ar iedegtām tālajām gaismām – jau no 400 metru attāluma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI